Güncel
Giriş Tarihi : 28-08-2017 09:37   Güncelleme : 28-08-2017 09:37

Sağlık Bakanı Demircan: Sağlığın Dönüşüm Aşaması Tamamlandı!

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, son KHK ile Halk Sağlığı ve Kamu Hastaneleri Kurumu hastanelerinin tek çatı altında birleşmesinin çok başlılığı ortadan kaldıracağını söyledi.

Sağlık Bakanı Demircan: Sağlığın Dönüşüm Aşaması Tamamlandı!

Yeni Şafak’ın haberinde Demircan, "Üç şefin çubuk salladığı orkestradan senfoni dinleyemezsiniz. Sağlığın dönüşüm aşaması bitti. Artık gelişim ve kaliteyi tartışmamız lazım. Hedefimize bunu koyduk" dedi. Sağlık sektöründe millileşme atağından söz eden Demircan, "Bir ürün Türkiye’de üretiliyorsa standartlarını kalitesini yükseltmek kaydıyla ben onu kullanırım, ben ona öncelik veririm" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Sağlık Bakanlığı’nda yapılan teşkilat yapılanmasının detaylarını Yeni Şafak’a anlattı. Demircan, farkında olmadan çok başlılık oluşturduklarını ve şimdi iki başlılığı ortadan kaldırdıklarını söyledi. Demircan, “Amaç ne eskiye dönüş ne de mevcut sistemin devam etmesini kabul etmiyoruz. Çok başlılığı ortadan kaldırmak, verimliliği artırmak için yaptık. Çünkü sağlığın dönüşüm aşaması bitti. Sağlıkta dönüşümün değil biz sağlıkta artık gelişim ve kaliteyi tartışmamız lazım. Hedef olarak önümüze bunu koyduk. Dönüşüm başarılı oldu. Yeni şartların gerektirdiği budur. Bu sistemi yeniliyoruz” dedi.

SIKINTILI GÜNLER BİTTİ

“Bu işler yapılırken o günün şartları o şekilde hareket etmeyi gerektirdi” diyen Demircan, “Ama artık bugünün şartları o şekilde devam edemeyeceğimizi gösteriyor. AK Parti 2002’de iktidara geldiğinde sağlık gerçekten içler acısıydı. Üç birim vardı finansmanı sağlamaya çalışan. Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur. Bu kaldırıldı tek çatı altına toplandı. Bu bir reform ve önemli bir hamleydi. Sağlık hizmetini veren kurumlar olan hastanelerde çok başlılık vardı. SSK hastaneleri vardı, kurumların hastaneleri vardı, Sağlık Bakanlığı’nın hastaneleri vardı. Kaynak yetersizliği vardı. Mekanlar çok iç açıcı değildi. Bu sıkıntılı süreçler yaşandı.Bunlar geride kaldı” diye konuştu. Hastaneleri Sağlık Bakanlığı çatısı altında birleştirdiklerini hatırlatan Demircan, “Tekrar sağlığın yönetiminde düzeltmemiz gereken bir noktaya geldik. Üç şefin çubuk salladığı orkestradan senfoni dinleyemezsiniz. Diğer bir tespit yapılırsa, biz millete 16 Nisan referandumunda Cumhurbaşkanı ve Başbakan ikilisi iki başlılık oluşturuyor. Gelin bu işi tek başlılığa dönüştürelim dedik referandum yaptık. Sadece bu bile kurumların çok başlılıktan çıkıp, referandumdaki amaca hale gelmesini gerektirir. Bu gerekçe bile yeterlidir” ifadelerini kullandı.

ADIM ADIM MİLLİLEŞME

Hastanelerde genel sekreterliklerin kalktığını söyleyen Demircan, “Doğrudan başhekime bağlı olacak. Başhekim nedir, hekimbaşılıktan gelmiştir. Başhekimlik haline dönüşmüştür. Vatandaşa kime sorsanız hastaneyi kim yönetir başhekim derler. Hastanelerde yönetim kadroları karmaşaya neden oldu. Hastanelerde Başhekim, Müdür ve Başhemşire olacak. Bu bizim klasik ve geleneksel sistemimiz. Hastane yöneticiliği unvanı kalkıyor. Yetkileri başhekimlerine devrediliyor. Başhekimler sağlık müdürüne bağlı olacak. Sağlık müdürleri de arada bir başkanlık mekanizması var. Sistemi sadeleştiriyoruz. Fonksiyonel hale getiriyoruz. Verimli hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı. Hastanelerde yerli ürünler kullanılacağını belirten Demircan, “Bir ürün Türkiye’de üretiliyorsa standartlarını kalitesini yükseltmek kaydıyla ben onu kullanırım, ben ona öncelik veririm. TOBB ile görüştük, çok mükemmel bir laboratuvarları var. Onlarla sözleşme yapacağız. TOBB laboratuvarı, o aletler testten geçecek." dedi.

YENİ ÇALIŞMA MODELİ

Demircan, şunları söyledi: “Şehir hastaneleri adı altında hastaneleri yeniliyoruz. Bu yeni bir yapı. Bu yapıyı Türkiye kendisi geliştiriyor. Bir üniversite profesörünü üniversiteye kapattık. Profesörleri zorlama ile karşı karşıya bırakmamız lazım. Bunlar bizim ülkemizin insan sermayesi. Bu insanlar kolay yetişmiyor. Bu insanlar modern hastanelerde hem halkımıza hizmet edebilmeli hem üniversitesinde çalışmalarını sürdürebilmeli. Burada yaptığı ilave çalışmanın da karşılığını almalı. Yeni bir çalışma modelini de üretmek zorundayız.”

Bakan Demircan, Ankara Temsilcimiz Hüseyin Likoğlu ile muhabirlerimiz Fazlı Şahan ve Yasemin Asan'a açıklamalarda bulundu.

3 yönetim birimi tekleştirildi

Sağlık Bakanlığı’nda yapılan yeni düzenlemeler şu şekilde: Sağlık Bakanlığı bağlı kuruluşları olan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu iki ayrı Genel Müdürlük şeklinde Bakanlık hizmet birimi haline dönüştürüldü. Dönüştürülen Kurumlarda ayrı ayrı oluşturulan bütün destek hizmet birimlerinin yürüttüğü görevler, Bakanlık Merkez Teşkilatındaki ilgili hizmet birimlerince yürütülecek. Bu kurumların taşra teşkilatı kaldırıldı. Bu görevler il sağlık müdürlüğü bünyesinde teşkil olunacak birimlerce yürütülmeye devam etmesiyle, Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının il düzeyindeki 3 ayrı yönetim birimi tekleştirildi.

HASTANE YÖNETİCİLİĞİ KALDIRILDI

Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının taşradaki hizmetleri, il sağlık müdürlüğü bünyesinde ve il sağlık müdürünün yönetiminde, ilgili hizmet başkanlıkları, bunların yardımcıları, şube müdürleri ve uzman personel tarafından bütüncül olarak yürütülecek. İlçelerdeki yönetim hizmetleri ilçe sağlık müdürlüklerince yürütülecek. İl sağlık müdürü, il içerisinde personelin nakil ve görevlendirme işlemlerini doğrudan gerçekleştirebilecek. Yöneticiler ve uzman personel sözleşmeli olarak (2-4 yıl süreli) istihdam edilecek. Hastaneler mevcut idari yapısıyla yönetilmeye devam edilecek. Hastane yöneticiliği kaldırıldı, başhekim, hastanenin üst yöneticisi olarak belirlendi. Kaldırılan kurumların kadroları, personeli, taşınırları, taşınmaz tahsisleri, her türlü hak, alacak ve borçları Bakanlığa devredildi.

yenişafak

adminadmin