Güncel
Giriş Tarihi : 16-05-2018 14:53   Güncelleme : 16-05-2018 14:59

Salih Mirzabeyoğlu, Hakk’a Yürüdü…

İBDA Mimarı, Kumandan Salih Mirzabeyoğlu ebedî âlame irtihal etti...

Salih Mirzabeyoğlu, Hakk’a Yürüdü…

Allah'tan geldik, Allah'a döneceğiz...

Geçirdiği beyin kanaması sonucu ameliyat olan ve İstanbul Siyami Ersek Hastahanesi'nde yoğun bakımda tutulan İbda Mimarı Salih Mirzabeyoğlu, bugün hayatını kaybetti...

Cenazesi yarın kaldırılacaktır...

Konu ile ilgili gerekli bilgi ve açıklamalar daha sonra duyurulacaktır.

SALİH MİRZABEYOĞLU KİMDİR?

Asıl adı Salih İzzet Erdiş olan Salih Mirzaoğlu, 10 Mayıs 1950 tarihinde Erzincan'da dünyaya gelmiştir. Aslen Bitlisli'dir. Baba tarafı Muş'un Mirzabeyler aşiretinden olup, soyu Halid bin Velid'e dayanmaktadır. Anne tarafı ise Bursalı'dır.

Salih Mirzabeyoğlu, ilkokul eğitimini 1962 yılında Eskişehir'de Fatih İlkokulunda tamamlamış, ortaokul eğitimini 1965 yılında Mehmetçik Ortaokulunda, lise eğitimini 1968 yılında Atatürk Lisesinde tamamlamıştır. Şiir yazma yeteneği küçük yaşlardan beri var olan Mirzabeyoğlu'nun lise döneminde yazdığı şiirler İstanbul Babıali'de Sabah gazatesinde basılmıştır. Aynı zamanda Milli Nizam Partisi gençlik kolları çevresinde faaliyetlerde bulunmuştur. Salih Mirzaoğlu, lisans eğitimini kazandığı Hukuk Fakültesinde okumak için İstanbul'a gelmiş ancak tahsiline bir dönem devam ederek yarıda bırakmıştır.

Lise yıllarında Necip Fazıl Kısakürek onun kaleminden çok etkilenmiş "Benim 40 senedir aradığım ses buydu" demişti. Bu vesile ile Necip Fazıl Kısakürek ile tanışmış ve Nakşibendi tarikatına girmiştir. Ardından 1970 yılında İslami gençlik hareketlerinden biri olan Akıncıları kurarak ismini İslam alemine duyurmaya başlamıştır. 1975 yılında İslamcı mücadele tarihinde önemli bir yere sahip olan Gölge Dergisini çıkartmıştır. Mirzabeyoğlu soyadını ilk defa Gölge adlı dergiyi çıkarttığında kullanmaya başlamıştır.

Mirzabeyoğlu, genç yaşına rağmen sözüne itibar edilen, konferanslar veren bir kimseydi, çevresinde İslam'a gönül veren dinamik gençler toplamaktaydı. Gölge (1975-78), Akıncı Güç (1979), Büyük Doğu-Rapor ( 1979-80), geniş gençlik kitlelerinin onu tanımaya başladığı yayınlardır. 1979-1980 yıllarında, Necip Fazıl’ın Rapor isimli dergilerinde ideolojik-politik perspektiflerini yazmıştır. Aynı dönemde Salih Mirzabeyoğlu ilk eserlerini de vermeye başlamış, Bütün Fikrin Gerekliliği, İdeolocya ve İhtilal, Necip Fazıl’la Başbaşa, Kültür Davamız, İstikbal İslamındır gibi eserleri bu dönemde çıkarmıştır.

1983 yılında Necip Fazıl Kısakürek öldüğünde Salih Mirzabeyoğlu, 33 yaşındaydı ve bir yıl sonra 1984 yılında İslami Büyük Doğu Akıncıları (İBDA)'yı kurdu. İBDA da hem fikriyatın ve davanın adı, hem de onun dile getirildiği yayınevinin adıdır. 1999 yılına kadar kırktan fazla eser vererek İbda Külliyatı’nı oluşturmuştur. Gölge ve Akıncı Güç dergileri döneminden gelen bir arkadaş grubu yanındadır. Bunlarla beraber İBDA’ya ilgi duyan gençlik zümreleri oluşmaya başlar. 1986 yılında Tavır dergisini çıkararak bu gençlik de ilk defa ses verir.

1986 – 1990 arası dönem, Salih Mirzabeyoğlu’nun iç ve dış mihraklar nezdinde dikkat çekmeye başladığı bir dönem olur. 1990’da Ak- Doğuş dergisinin çıkmasıyla bu dikkat, en yüksek noktasına erişir. Artık İBDA fikriyatı çevresinde yeni ve dinamik bir gençlik zümresi oluşmuştur. 1991 yılında Körfez savaşını ve ABD'nin Irak'a gerçekleşen saldırısını protesto eden gösterilere katılmış ve bu gösterilerden sorumlu tutularak tutuklanmıştır. 3,5 ay hapis yatmıştır.

Bunun ardından İBDA fikriyatını benimseyen gençlik, protesto gösterilerine başlar ve bu gösteriler bir süre sonra küçük çaplı şiddet eylemlerine dönüşür. Taraf dergisini çıkarırlar ve Taraf dergisi, bu eylemlerin dayanak noktası olur.

28 Şubat askeri darbesiyle birlikte bir gün çocuğunu okula götürürken 1998'de gözaltına alındı. Hakkındaki suçlama sonrasında yasadışı İBDA-C örgütüne liderlik yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Savunmasında kendisini bir teorisyen olarak bıçak yapan birine benzetecekti. İsteyen et keser, isteyen o bıçağı başka amaçlarla kullanırdı. 2001 yılında idamla yargılandı, idam cezası kaldırılınca ömür boyu hapse çarptırıldı. 16 yıl ceza evinde yattıktan sonra 22 Temmuz 2014 tarihinde tahliye oldu.

Salih Mirzabeyoğlu'nun kitapları;

* Bütün Fikrin Gerekliliği – İktidar Siyaset Hareket

* İstikbâl İslâmındır – Denenmemiş Tek Nizam

* Tilki Günlüğü 6 Cilt

* Başyücelik Devleti -Yeni Dünya Düzeni

* Telegram – Zihin Kontrolü

* Parakutâ – Para’nın Romanı

* Yağmurcu – Gerçekliğin Peşinde

* Hukuk Edebiyatı – Nizam ve İdare Ruhu

* İşkence – Gözlem

* Şiir ve Sanat Hikemiyatı – Estetik ve Ahlâk

* İktisat ve Ahlâk – İktisada Giriş

* Hikemiyat – Tefekkür ve Hikmet

* Kavgam 2 Cilt – Necip Fazıl

* Marifetname – Süzgeç ve Şekil

* Dil ve Anlayış – Dil ve Diyalektik

* İslama Muhatap Anlayış – Teorik Dil Alanı

* Necip Fazıl’la Başbaşa – İntibâ ve İlhâm

* Kültür Davamız – Temel Meseleler

* İdeolocya ve İhtilâl – Kavganın İçinden

* Yaşamayı Deneme – KİM’in Romanı

* Ölüm Odası – B Yedi

* Kökler – Necip Fazıl’dan Es-Seyyid Abdülhakim Arvasi’ye

* Müjdelerin Müjdesi – Hikayeler

* Gölgeler – Roman

* Sahabilerin Rolü ve Manası – Fikir

* Hakikat-i Ferdiyye – Fikir

* Üç Işık – Fikir

* İBDA Diyalektiği – Fikir

* Kayan Yıldız Sırrı – Şiir

* Aydınlık Savaşçıları – Şiir

* Erkam (Hayat, Sayı, Matematik) – Fikir

* Büyük Muztaribler 4 Cilt – Düşünce Tarihine Bakış

* İnsan (Erkek-Kadın) – Fikir

* İnsan (Büyük Doğu-İBDA) I – II

* Sefine – Fikir

* Madde Nedir?

* İman ve tefekkür

* Berzah – Fikir

* Esatir ve mitoloji

* Ölüm Odası – B-Yedi “Giriş”

adminadmin