Analiz
Giriş Tarihi : 22-08-2018 10:21   Güncelleme : 22-08-2018 10:21

Saman ve Buğday ithal eden Türkiye Gerçekleri!

​“Tahıl ambarıydık ama buğdayı ithal ediyoruz, zaten samanı da ithal ediyoruz” diye üzülenlerin tam olarak derdi nedir? Doğru mu söylüyorlar yoksa bilmediği konularda mı konuşuyorlar?

Saman ve Buğday ithal eden Türkiye Gerçekleri!

Türkiye’nin gidişatı hakkında dertleniyormuş pozları veren akademisyenlerin, gazetecilerin, şarkıcı/oyuncu gibi ünlülerin, TV yorumcularının ve sosyal medya fenomeni denilen günü birlik şöhretlilerin her fırsatta dillendirdikleri iki eleştiri vardır. “Saman ithal ediyoruz, nerden nereye” derler ve arkasından eklerler “Bir zamanların tahıl ambarı Türkiye buğday ithal ediyor” Fox TV’nin sabah haberleri ve Akşam Haber bültenlerinde sunucuların kullandığı kurumsal bir slogan olan “Samanı bile ithal ediyoruz” cümlesi doğru mu? Bunu dillendirenler gerçekten bilmedikleri için üzülüp dertlenen saflar mı yoksa başka dertleri mi var?

TÜRKİYE BUĞDAY ÜRETMİYOR MU?

Türkiye 2016 yılında tarlalarında 20 Milyon Ton buğday üretmiş. 2017 yılında ise bu rakam 21.5 Milyon Ton’a yükselmiş. TMO bu miktarın 2018 yılı bitince 24 milyona yaklaşmasını bekliyor. Birinci hatalı bilgiyi düzelterek başlayım Türkiye kendi ihtiyacından bile fazla Buğday’ı üretiyor ve üretim azalmıyor giderek artıyor. 

TÜRKİYE BUĞDAY İTHAL EDİYOR MU?

Türkiye 2017 yılı itibariyle 24 milyon ton Buğday ithal etmiş. 2018 yılı bitmeden önce daha da fazla ithal etmesi bekleniyor. Hem veriyoruz hem de Kazakistan ve Rusya başta olmak üzere onlara ülkeden buğday ithal ediyoruz. Ne yapıyoruz bu kadar buğdayı? 

YILDA 50 MİLYON TON BUĞDAYI NE YAPIYORUZ?

Türkiye hem kendi ürettiği hem de ithal ettiği buğdayı alıp, işleyip dünyanın önemli ülkelerine un ihracatı yapıyor. Buna gelişen SİLO ağı da dahil olunca ürünlerdeki kayıplar azalarak ihracat giderek artıyor. Uluslararası Tahıl Bilimi ve Teknolojisi (ICC) Başkanı Prof. Dr. Hamit Köksel, "Türkiye, buğdayı ithal ediyor fakat ondan daha fazla un ihracatı yapıyor. 5 yılda un ihraç edilen ülke sayısı 160'a çıktı. Yani Türkiye dünya nüfusunun yüzde 90'ına un ihraç etti" dedi. Dünyanın en büyük un ve diğer buğday ürünleri ihracatçısı bir ülkeyiz. Evet ithal ediyoruz çünkü ihracat çok ciddi oranda. Dışarıdan buğday alıyoruz ama aldığımız buğdaydan daha fazla un ihraç ediyoruz. Yerli üretim kendi doğal seyrinde artıp ihtiyaca yetişene kadar ithal etmeye devam edeceğiz. 

SAMAN BİLE ÜRETEMİYOR MUYUZ?

Tarım üretim planlama ve iklim değişikliği takvime uyum geçişinde kısa bir süreliğine oluşan bir boşluğu tamamlamak için iki kere saman ithal etmişiz evet. Sadece iki kere. Birinci parti de 5 bin ton, ikinci parti de 9 bin ton saman ithal edilmiş. Ton başına 40 dolardan toplam 560 bin dolar. Bitti hepsi bu kadar. Neden olmuş peki bu boşluk. Hani, Buğday üretemiyoruz diyorlardı ya, işte üretmiyor dedikleri çiftçiler kısa saplı buğdaya yönelmişler ki daha fazla ürün elde etsinler günkü ihracata yetişemiyorlar. Buna ek olarak biçerdöverler daha verimli mahsul toplamak için yüksek verim üzerine modern teknolojiye geçince saplar daha kısa kesilerek tarlalarda bırakılmaya başlanmış.

İşte bu hayırlı ve bereketli gelişmeler sebebiyle bir kereye mahsus kısa bir geçiş dönemi yaşanmış. Bu takdir edilmesi gereken bir durum olduğu halde niye böyle davranıyorlar dersiniz?

Türkiye’ye dertlenen iyi niyetli ama bilmediği konuda konuşlan cahiller mi bunlar yoksa dertleri mi başka?

Erem Şentürk / Diriliş Postası

adminadmin