Samsun Haber
Giriş Tarihi : 07-09-2017 11:48   Güncelleme : 07-09-2017 11:48

Samsun 19 Mayıs Ve Bafra İlçelerinin İçme Suyu İhtiyacı Garanti Altına Alınıyor…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Samsun’da yapımı süren 19 Mayıs Barajı’nda yüzde 90 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı. Barajın tamamlanarak hizmete alınması ile 19 Mayıs ve Bafra ilçeleri ile Dereköy, Yörükler, Doğanca ve Çetinkaya beldelerinin uzun vadeli içme suyu ihtiyacı garanti altına alınacak.

Samsun 19 Mayıs Ve Bafra İlçelerinin İçme Suyu İhtiyacı Garanti Altına Alınıyor…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ülke genelinde yaptığı yatırımlar ile içme suyu sıkıntısı çeken yerleşim yerlerine su temin etmeye ve zirai arazilere su sağlamaya devam ediyor. Bu çerçevede inşası süren yatırımlardan birisi de Samsun’da bitme aşamasına geldi.

Yerleşim Yerlerinin Uzun Vadeli İçme Suyu İhtiyaçları Karşılanacak

Yüzde 90 fiziki gerçekleşmeye ulaşılan 19 Mayıs Barajı içme suyu faydasının yanında sulama maksatlı olarak da inşa ediliyor. 43,4 milyon m3 depolama hacmine sahip bu barajdan alınacak su 1.230 metre uzunluğundaki isale hattı ile arıtma tesisine iletilecek ve günlük 100 bin m³ kapasiteli arıtma tesisinde arıtılacak. Arıtılan su daha sonra yaklaşık 51 km bağlantı hattı ile 19 Mayıs, Bafra ilçeleri ile Dereköy, Yörükler, Doğanca, Çetinkaya beldelerinin uzun vadeli içme suyu ihtiyaçlarını karşılayacak.

Baraj, 76 Bin 730 Dekar Zirai Alana Sulama Suyu Temin Edecek

Yerleşim yerlerine yılda 22,6 milyon m3 içme suyu sağlayacak bu baraj ayrıca 76 bin 730 dekar zirai arazinin sulanması için gerekli suyu da temin edecek. Yaklaşık 70 milyon lira yatırım bedeline sahip barajın ve sulama projelerinin tamamlanarak hizmete alınması ile ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 30 milyon lira katkı verilmesi ve 3 bin 800 kişiye de istihdam alanı sağlanması hedefleniyor. 90 metre yükseklikte inşa edilen 19 Mayıs Barajı’nın bu yılsonuna kadar bitirilmesi öngörülüyor.

Yatırımlar Sürecek

19 Mayıs Barajı’nın Samsun için çok önemli bir proje olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Projede açıkta yapılan kazılar ve dolgu imalatları tamamlandı. Diğer işlerde de önemli mesafeler alınarak proje genelinde yüzde 90 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı. Projeyi en kısa zamanda tamamlayarak Samsunlu vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Samsun her şeyin en iyisine layık ve bu ilimize yapacağımız yatırımlar bundan sonra da hız kesmeden devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.

adminadmin