Samsun Haber
Giriş Tarihi : 26-10-2017 10:40   Güncelleme : 26-10-2017 10:40

Samsun Aile Hekimleri Derneği Okul Servisleri İçin Asgari muayene yönergesi istiyor!

Samsun Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Orhan Aydoğdu bir açıklamasıyla Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin sağlık açısından eksik olduğuna vurgu yaptı.

Samsun Aile Hekimleri Derneği Okul Servisleri İçin  Asgari muayene yönergesi istiyor!

Aydoğdu, “İçişleri, Milli Eğitim, Aile Ve Sosyal Politikalar Ve Ulaştırma Ve Denizcilik Bakanlıkları tarafından yapılan basın toplantısı ile tanıtılmıştır. Ancak toplantıda Sağlık Bakanımızın yer almamasına rağmen toplantı sonucunda okul servis şoförü ve rehber personelin yılda bir kez aile hekiminden rapor alması şartı getirilmiştir. Yönetmelik ekinde ise bu rapora ait herhangi bir yönerge veya algoritma yoktur” diyerek önemli bir eksikliğe dikkat çekti.

Samsun Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Orhan Aydoğdu şöyle devam etti,

“Aile hekimi kendisine rapor talebi ile gelecek kişide hangi sağlık şartlarını arayacağını bilmemektedir. Örneğin kalp yetmezliği olan 60 yaşındaki bir şahıs okul servisi kullanabilir mi? Ya da hangi gözlük numarasına kadar servis taşımacılığı yapabilir? İşitme kaybı için sınır değer ne olmalıdır..vs. soruların tamamı cevapsız bırakılmıştır. İşin bedensel kısmı ile ilgili olan tarafı bir yana psikiyatrik boyutu ile ilgili bir düzenleme de yapılmamıştır.

Şoförlerden 5 yılda bir kez psikoteknik belge istenirken rehber personel için böyle bir şart yoktur. Halihazırda psikoteknik belgenin ise şoförlere hiç pskiyatrist veya psikolog yüzü göstermeden sadece evrak üzerinden düzenlendiğini ise üzülerek gözlemlemekteyiz.

ÇERÇEVESİ BELLİ OLMAYAN RAPOR

Evlatlarını okul servisi ile okullarına gönderen velilere buradan açıkça bildirmek isteriz ki Aile Hekimi çerçevesi ve hiçbir şartı belli olmayan bu raporu düzenleyerek servis şoförü veya rehber personelin kasıtlı veya dolaylı olarak çocuğunuza zarar vermesini engelleyemez.

Aile sağlığı merkezlerinin mevcut teknik donanım şartlarında bir kişinin gerek fiziksel ve gerekse de psikiyatrik arazlarını eksiksiz olarak tespit etmek tıbben mümkün değildir. Daha da önemlisi pedofili, şiddet eğilimi, epilepsi ve benzeri psikiyatrik ve nörolojik hastalıklar aile hekimi tarafından teşhis edilemeyebilir.  İstenen bu raporda psikoteknik veya ehliyet raporundan daha kapsamlı bir tetkik veya tahlil şartı aranmamaktadır. Kişinin harici görüntüsüne bakarak psikopatolojik durumu hakkında yorum yapma yetisi ise biz aile hekimleri de dahil herhangi bir meslek grubunda mevcut değildir.

Samsun Aile Hekimleri Derneği olarak geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın okula ulaşımı ile güvenliği bizleri de ülkenin her bir ferdi kadar ilgilendirmekte olup yaşanan gelişmeleri kaygıyla takip etmekteyiz.

Beklentimiz ise bir an evvel bakanlığımız tarafından bilimsel yöntemlerle hazırlanmış asgari muayene şartlarını içeren bir yönerge hazırlanmasıdır. Bu süreçte bakanlığımız ile işbirliği içinde çalışmayı taahhüt ettiğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.

adminadmin