Samsun Haber
Giriş Tarihi : 23-09-2016 10:40   Güncelleme : 23-09-2016 10:40

Samsun Alemdarzade Çeşmesi Ne zaman restore edilecek!

Samsun’da yaygın ismiyle Stad Çeşmesi olarak bilinen tarihi Alemdarzade Çeşmesi restore edileceği günü bekliyor.

Samsun Alemdarzade Çeşmesi Ne zaman restore edilecek!

Samsun Haber - Adeta yıllara meydan okuyan tarihi Alemdarzade Çeşmesi'nden artık su akmıyor.

Samsun'un İlkadım İlçesinde bulunan tarihi Alemdarzade - Stad Çeşmesi 1891-1892 yıllarında yapılmış.

Yıkılan İlkadım stadyumunun yanında yer alan bu tarihi şaheser her zamanki yerinden sökülerek yeni yapılan stadyum bahçe duvarının yanına getirilmiş.

Kare planlı kesme taştan yapılmış çeşmenin her yüzünde, köşelerde ve ortada sütunçeler bulunmaktadır. Yuvarlak kemerlerin üzeri bir friz halinde triglif sırasıyla çevrelenmiş.

Frizin üstünde kesme taştan kitabe, ön yüzde ve dikdörtgen mermer tuğra, tuğranın iki yanında da bitkisel motifler bulunmaktadır. Çeşmenin üstü yuvarlak kubbeli olup dilimli motiflerle belirlenmiştir.

Çeşmenin kitabesinde "Alemdarzade Hafız Mehmet Aziz Hayratıdır." yazısı yazıyor.

Koruma yöntemi ise oldukça ilkel bir şekilde. Çeşmenin şu an bulunduğu yer ise yağmur yağdığında etrafında ufak bir bataklık oluşuyor. Bataklık içerisinde tarihi eserleri ne kadar muhafaza edebiliriz ki!

Çeşme yoldan geçen vatandaşlardan uzak bir şekilde stadın yanında bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Samsun eski Bölge Müdürlüğündeki bahçede yer alıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin icraatlarını anlatan reklam giydirmenin ardına adeta saklanılmış durumda! Eğer bu reklam panoları oradan kaldırılırsa bu tarihi eser ortaya çıkmış olacaktır.

adminadmin