Sağlık
Giriş Tarihi : 22-06-2017 12:21   Güncelleme : 22-06-2017 12:21

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nden bayramda beslenme uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, Ramazan bayramı öncesi 'sağlıklı beslenme' ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nden bayramda beslenme uyarısı

Yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemli olduğu gibi Ramazan Bayramında da büyük önem taşımaktadır. Ramazan ayında farklı bir beslenme şekline alışan metabolizmayı, bayram ve sonrasında nasıl yönlendirmek gerekiyor?

Ramazan Bayramı gelirken midemizin de bayram edeceği düşüncesi yaygınlaşmaya başladığını söyleyen Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nden  Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, "Ramazan ayı boyunca yeme alışkanlıklarında değişimler söz konusu oldu. Oruçta metabolizma yavaşladı. Kişinin günlük yaşamı ve düzeni değişmekle beraber sağlıklı yaşamın anahtarı 'düzenli beslenme'ye de bir süreliğine ara vermiş oldundu. Ramazan ayında iftar saatinin de 20.30'ları bulması nedeniyle öğün sayısı neredeyse 2'ye düştü, eğer ki iftar saatinden sonra bir ara öğün yaparsak belki 3 öğün tüketmiş oluruz. Sonuç olarak metabolizma hızı yavaşladı; kimileri kilo aldı kimileri doğru beslenemedi kimileri ise yeterli su tüketemedi. Ramazan ayını ve oruç tutmayı sonlandıran, normal yemek yeme düzenine dönüşü başlatan Ramazan Bayramı gelirken midemizin de bayram edeceği düşüncesi yaygınlaşmaya başladı. Bu konuya aman dikkat! Bayramı sağlık sorunu yaşamadan ve kilo almadan atlatabilmek için küçük önerileri dikkate alarak sağlıklı seçenekler ile bayramı bayram tadında sağlık sorunları yaşamadan atlatabiliriz

Ramazan'dan sonra beslenme düzenine ayak uydurmak ve bayramda sağlıklı beslenmek için yaptığı öneriler: 

Her zaman olduğu gibi kahvaltı bayramda da en önemli öğündür. Günün koşuşturmasına daha rahat uyum sağlayabilmeniz için ve gün içinde servis edilen besinlerden daha az tüketmeniz için hafif bir kahvaltıyı lütfen atlamayın. ve kahvaltınızda salam, sucuk gibi işlenmiş ürünler yerine, yumurta, peynir, zeytin veya ceviz, tam buğday ekmeğe ve mevsim yeşillikleri gibi besinlere yer verin. 

UZAK DURMANIZ GEREKENLER

Öğle ve akşam yemeklerinde ise kızartmalardan ve yağlı yemeklerden uzak durun. Izgara, buğulama, haşlama şeklinde pişirilen et yemeklerini veya etli sebze yemeklerini, tercih edebilirsiniz. 

Eğer öğle yemeğinizde bayram için özel olarak yapılan börek, dolma, sarma gibi besinlerden tüketmek isterseniz bir öğünde bu besinlerden, yanında yoğurt ve salata olacak şekilde tüketebilirsiniz. 

Bayram sofrasında tüm yemek çeşitlerinden atıştırmak yerine, tabağa alıp onları bitirmeye çalışmak, ne miktar yendiğini görmeye yarar. Böyle yaparak, midenin yanında gözün doymasını da sağlamış olur. (Normalden küçük tabaklar da yardım eder). 

Yağsız salataları tercih edebilirsiniz. Azalan bağırsak hareketlerini arttırmak için ara öğünlerde mutlaka meyve tüketmelisiniz. Ayrıca meyve dışında ara öğününüzde probiyotik yoğurt tüketerek bağırsak hareketlerinizi hızlandırabilirsiniz. 

Metabolizmanızı hızlandırmak için ziyaretlerinizde yakın mesafelere araba ile gitmektense yürümeyi tercih edebilir, akşam yemeklerinden sonra yürüyüşe çıkabilirsiniz. 

Günde ortalama 2,5-3 litre su içmeli, kalp ritminizin düzeni için çay, kahve yerine bitki çayları içmelisiniz. 

Şerbetli tatlılar ve şekerler besleyici değerinden çok kalorisi yüksek olan besinlerdir. Bu besinler mide problemlerini tetikleyebilir, bunun dışında ani acıkmalara yol açabilir. Bunların yerine sütlü tatlıları tercih etmelisiniz. Hamur tatlısını tercih ederseniz de ardından mutlaka süt, ayran, yoğurt gibi protein kaynağından tüketin ki kan şekeriniz hızlıca yükselmesin. 

RAHAT BİR MİDE İÇİN BUNLARI YAPIN

Misafirperverliğin ve ikramların bol olduğu bir kültürümüz olsa da bayramda besin tüketimi için kimseyi zorlamayın. Fazla tüketilen her besinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini unutmayın. Ramazanda gece yemelerine veda ederek, yatmadan iki saat önce meyve, süt gibi hafif bir besinle ara öğün yapın." 

Örnek bir menü: "Sabah: Şekersiz çay/şekersiz kahve, haşlanmış yumurta, bir-iki çeşit az yağlı, peynir/az yağlı süt, domates, salatalık, yeşilbiber, mevsim yeşillikleri, tam buğday ekmeği. 

ara öğün: bir madlen çikolata ya da bir meyve. 

Öğle yemeği: Izgara köfte/Izgara tavuk, salata (bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile), cacık/ayran tam buğday ekmeği veya bulgur pilavı. 

Ara: Bir porsiyon meyve, süt, ya da, 1 porsiyon sütlü tatlı. 

Akşam: Bir kase çorba, zeytinyağlı sebze yemeği, salata (bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile), tam buğday ekmeği veya bulgur pilavı. 

Ara: Bir porsiyon meyve, Fındık, badem, ceviz."

adminadmin