Sağlık
Giriş Tarihi : 23-06-2017 13:26   Güncelleme : 23-06-2017 13:26

Samsun Büyük Anadolu hastanelerinden Tatlı Uyarısı

Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı, Op. Dr. Kerim Güzel, diyabet hastalarının Ramazan Bayramı'nda beslenirken dikkat etmeleri konusun da önemli bilgiler verdi.

Samsun Büyük Anadolu hastanelerinden Tatlı Uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı, Op.Dr. Kerim Güzel Ramazan Bayramı'nda diyabet hastalarına beslenmeleri konusunda bilgiler vererek uyarılar da bulundu.

Op.Dr. Kerim Güzel bunları söyledi : “ Tatlı yerine meyveyi tercih edin

Ramazan’ın ardından  gelen bayram, özellikle diyabet hastalarının beslenmelerine dikkat etmesi gereken bir dönem. Ramazan ayında oruç nedeniyle gün içerisinde dinlemeye alışmış   olan sindirim sistemi normal düzeye geçerken dikkatli olunması gerekiyor. Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Kerim Güzel, bayramda süt, et, sebze-meyve ve tahıl gruplarının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

BU GIDALARI TÜKETELİM

Bayramda süt, et, sebze-meyve ve tahıl gruplarının ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti. Güne mutlaka kahvaltı ile başlanması gerektiğini söyleyen Güzel, "Kahvaltısız bir beslenme planı olamaz. Güne zinde başlamak ve akşam saatlerinde çok acıkmamak için, dikkat edilmesi gereken en önemli öğün kahvaltıdır. Bunun yanı sıra, su yaşam kaynağıdır. Bayram dönemlerinde de günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Günlük mutlaka 5 porsiyon sebze ve  meyve  tüketilmelidir. Şeker oranı, insülin endeksi yüksek olan meyveler daha dikkatli ve az tüketilmelidir. Ayrıca az ve dikkatli ekmek tüketmek, mümkünse tahıllı ekmekleri tercih etmek de faydalıdır. Tahıllı ekmekler hazmı da kolaylaştırmaktadır” uyarısında bulundu.

ACELE ETMEDEN YAVAŞ YAVAŞ YİYELİM

Diyabet hastalarının yemek yerken hızlı olmamalarını ifade eden Güzel, “Acele etmeden, besinler arasında ara vererek, bir öğünü en az 20 dakikaya yaymak faydalıdır. Çünkü hızlı yemek yendiğinde, kan şekeri çok hızlı yükselmeye başlar. Bu durum, hem şeker hastaları için hem de kilo problemi yaşayan veya kilosunu korumak isteyenler için olumsuz bir durumdur. Televizyon karşısında veya koltukta oturarak yemek tercih edilmemelidir, çünkü özellikle televizyon karşısında dikkat dağınıkken insanlar genellikle hızlı ve çok yerler. Bu sebeple, masa düzeninde ve kısa süreli molalar vererek yemek daha sağlıklıdır” dedi.

HASTAYA DESTEK ÖNEMLİ

Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Kerim Güzel, zengin bayram sofraları ve tatlıların da diyabet hastaları için büyük zorluk olduğunu da vurguladı. Evdeki diğer aile bireylerinin de hastaya destek olması gerektiğine işaret eden Kerim Güzel, "Bayram sofralarında servis edilen tatlılar karşısında bir diyabet hastasının beslenme programına uyum sağlaması oldukça zorlaşacaktır. Bu sebeple, hem diyabet hastalarının programını bozmamak hem de sağlıklı bireylerin beslenmesini kontrol altında tutmak için, alışkanlıkları değiştirmek, tatlı menüsünü azaltmak gerekmektedir” diye konuştu.

 DİYETİNİZE DİKKAT EDİN

Op.Dr. Kerim Güzel, özellikle uzun süren oruç döneminden sonra, bayram sofralarında tatlı yerine meyve servis edilmesinin herkes için daha faydalı bir seçim olacağını da vurguladı. Güzel, “Unutulmamalıdır ki, bir besin bir diyabet hastası için uygun ise, tüm aile bireyleri için uygundur. 200 gram süt ya da yoğurtta yaklaşık 9 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Ölçüsüne dikkat etmek şartıyla rahatlıkla tüketilebilir. Havuç ve bezelyenin ise karbonhidrat değeri diğer sebzelere göre daha yüksektir. Bu sebeple dikkatli ve kontrollü tüketilmelidir” uyarısında bulundu.

KIZARTMALARDAN UZAK DURUN

Sağlıklı bayram kahvaltısı  yapabilmek için Lifli gıdalar, kızartmalar ve yağdan uzak durmak ve şeker  tüketmemek. Diyabet hastaları kahvaltıda daha fazla lifli gıdalar tüketmeli. Yağda kızartılmış patates-biber gibi yemeklerden uzak durulmalıdır. Şeker oranı yüksek olan reçeller yerine 1 tatlı kaşığı bal tüketilebilir” dedi ve  dikkat edilmesi gereken önerileri sıraladı “

BAYRAM ‘DA  BUNLARA DİKKAT

 Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Kerim Güzel'in, diyabet hastaları için beslenme önerileri şöyle : 

•Günde en az üç ana ve üç ara öğün olarak beslenilmeli

•Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmeli

•Ekmek ve diğer tahıllar yeterli miktarda yenilmeli

•Posa tüketimi artırılmalı

•Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmeli

•Pirinç yerine bulgur tüketilmeli

•Meyve suyu yerine meyve yenilmeli, kabuklu yenebilen meyveler iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan yenmeli

•Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli

•Öğünlerde salata tercih edilmeli

•Kuru baklagiller sıklıkla tüketilmeli (haftada 2-3 kez)

adminadmin