Sağlık
Giriş Tarihi : 15-06-2017 12:11   Güncelleme : 15-06-2017 12:11

Samsun Büyük Anadolu Hastanelerinden Tip 2 Diyabet Hastalığına Cerrahi Çözüm

Tip 2 diyabet ve obezite tedavi edilebilir bir sağlık problemi olduğunu ifade eden Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Metabolik Cerrahi ve Obezite Merkezi Uzmanları, "Tip 2 diyabete ( şeker hastalığı) ve obeziteye teslim olmayın tedavi olun" dediler.

Samsun Büyük Anadolu Hastanelerinden Tip 2 Diyabet Hastalığına Cerrahi Çözüm

 

Obeziteye bağlı olarak gelişen Tip 2 diyabetin dünya üzerinde görülme sıklığı giderek artıyor. Ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelen bu sağlık problemi çocuklar ve gençleri de etkisi altına almaya başladı. 

Son teknolojik ekipmanlar, alanında uzmanlaşmış kadrosuyla hizmet veren merkezlerden biri olan Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Metabolik Cerrahi ve Obezite Merkezi, hastanın muayene aşamasından, cerrahi müdahaleye ve ameliyat sonrasına kadar her türlü desteği sağlamakta ve an be an takibini yapmaktadır. 

MERKEZİN AMACI

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Metabolik Cerrahi ve Obezite Merkezi uzmanları, "Şeker, (Tip 2 Diyabet) hastalığı ile ilgili bilinç ve eğitim düzeyini arttırmak, koruyucu ve önleyici önlemlerin alınmasını sağlamak, bilimsel araştırmalar yapmak, Uluslararası kriterlere uygun donanımı ve hizmeti sunmak, mevcut çağdaş tedavi yöntemlerini uygulamak, geliştirmek, yaygınlaştırmak ve bilgilendirmektir. Tip 2 diyabet(şeker hastalığı) erişkin yaşta görülür ve çok sıklıkla şişmanlıkla beraberdir. Tip 2 diyabet; Vücudun kan şekerini düzenlemek üzere yeterli düzeyde insülin üretememesi ve  İnsüline karşı vücutta oluşan direncine bağlı oluşur.

Her iki durumda da Tip 2 diyabetin belirleyici özelliği vücutta kan şekerinin kontrol edilemeyerek yükselmesidir.

BİR ÇOK SAĞLIK PROBLEMİNİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR

Tip 2 diyabet (erişkin şeker hastalığı) olan hastaların büyük çoğunluğu şişman yani obezdir. Şişman hastalarda  pankreasta üretilen insüline karşı dokularda direnç  oluşmaktadır. Bu durumda pankreas organı  daha fazla insülin üretir. Artan insüline  karşın dokuların direnci zamanla pankreasta insülin üretim merkezi olan beta hücrelerinde yetersizliğe yol açar ve sonuçta Tip 2 Diyabet  (erişkin şeker hastalığı) oluşur. Tedavi edilemeyen ya da  tedavi  ve  diyetle  kan şekeri kontrol altına alınamayan hastalarda çok ciddi organ hasarları görülmektedir. Göz organın da görme problemleri  ve zamanla körlüğe yol açar. Böbrekler de yetersizlik ve zamanla diyalize bağlı kalırlar. Kalpte damar tıkanıklığı ve kalp krizine neden olur. Periferik damarlarda tıkanıklık ve buna bağlı ekstremetelerde iyileşmeyen yaralara yol açar. Periferik sinirlerde ağrı ve duyu kaybı yaparak his kaybına neden olur. 

ALTERNATİF YÖNTEMLER

Beyin damarlarını tıkayarak inmeye yol açar. Bunu dışın da sindirim sistemi ve ürogenital sistemde bir çok hastalığa neden olur. Diyabet tedavisinde diyet,egzersiz,oral antidiyabetik ilaçlar ve insülin tedavisi bu organlarda ki hasarı kısmen azaltmasına rağmen uzun dönemde bu organlarda ki hasarları etkin olarak engelleyemez. Amerikan diyabet birliği, uluslararası diyabet federasyonu ve dünya sağlık örgütü vücut kitle indeksi morbid obezitenin altında olan hastalarda  da obeziteye bağlı şeker hastalığının en etkin tedavisinin obezite ve metabolik cerrahi olduğunu belirtmişlerdir.

 Bu ameliyatların şeker hastalığını tedavi etkisi ameliyattan sonraki ilk haftalar içinde başlamaktadır. Tip 2 Diyabeti olan medikal tedavi, diyet ve yaşam değişikliğine rağmen  kan şekeri kontrol edilemeyen vücut kitle indeksi 30-35 arasında olan hastalarda diyabete bağlı kalp damar risk faktörleri varsa Uluslararası Diyabet Federasyonu metabolik cerrahiyi alternatif yöntemler olarak önermektedir." diyerek sözlerine son verdiler.

adminadmin