Sağlık
Giriş Tarihi : 06-08-2018 08:37   Güncelleme : 06-08-2018 08:37

Samsun Büyük Anadolu Hastanesinden Kanser Uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Hastanesinden Kanser Uyarısı

Kanser hastalığı tedavisinde büyük başarılar elde eden Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Ve Cerrahi Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, kişinin en küçük bir şüphede bile muayene olması erken teşhis için çok önemli olduğunu söylediler.

Kanser hastalığı ciddi bir sağlık problemidir. Bu hastalıklardan bir tanesi de kolon kanserleridir. Prostat, meme , akciğer kanserinden sonra 4.sırada yer alan Kolon kanserleri En sık rastlanan kanserler arasında erkekte 4 kadında 3. sırada yer alır.

Samsun Büyük Anaolu Meydan Hastanesi doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Ve Cerrahi Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, kişinin en küçük bir şüphede bile muayene olması erken teşhis için çok önemli olduğunu belirterek dikkatli olunması gerektiğini söylediler.

KANSERİ NE TETİKLER

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Ve Cerrahi Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol Kolon kanseri gelişiminde bazı risk faktörleri vardır. 50 Yaş üstünde sıklığı artar. Bu nedenle risk grubuna giren şikayeti olmayan kişilerde tarama programlarının 50 yaşından sonra başlanılması önemlidir. Kolorektal kanserel her yaş grubunda da görülebileceğinden şikayeti olan hastalarda yaşa bakılmaksızın tarama yapılmalıdır. Kolon kanseri hayvani yağ, kırmızı etten zengin, fiberden fakir, yüksek kalorili diyetle beslenen toplumlarda sık görülür. Oleik asitten zengin besinlerle beslenen (balıkyağı, zeytinyağı) kişilerde risk azdır. Bol posa bırakan bitkisel liflerin tüketilmesi kansorojen maddelerin kolon mukozasına temas süresini kısaltmakta, aynı zamanda dışkı hacmini artırarak zararlı maddelerin seyrelmesine yol açar.

KANSER RİSKİ NASIL AZALIR

Kalsiyum, selenyum, A,C,E vitaminleri kolorektal kanser riskini azaltır. Diğer bir risk faktörü genetik bozukluklardır. Uzun süre sigara kullanma, alkol ve radyasyondur İnflamatuar bağırsak hastalığı olanlarda özellikle ülseratif kolit hastalığı olanlarda kolon kanser riski artmaktadır. 

Kolorektal kanserler eğer tarama amaçlı tespit edilmemişse ancak kanser belirli boyuta ulaşınca teşhis konur. Kolon kanserinde kanserin şikayet verecek boyuta ulaşması yaklaşık 5 yıldır. Hastalarda karın ağrısı, halsizlik, şişkinlik, kilo kaybı, makattan kanama gibi şikayetler gözlenebilir.

KAPALI YÖNTEM İLE TEDAVİ

Bazı hastalarda kansere bağlı bağırsak tıkanması, delinmesi ya da yaygın kanama görülebilir. Sağ taraf kalın bağırsak kanserlerinde kansızlık, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı görülür. Çoğu hastada kansızlık araştırılması esnasında bu kanserler tespit edilebilir.

Bağırsak kanserinin cerrahi tedavisinde günümüzde açık yöntemlerin yanında Laparoskopik yani kapalı yöntemle cerrahi tedavi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Laparoskopik yani kapalı yöntemle; Ameliyatların uzun kesiler yapılmadan gerçekleştirilebilmesi ve deri yüzeyinde estetik açıdan rahatsız eden izler kalmaması hem görsel hem de estetik bir avantaj sağlıyor. " diyerek sözlerine son verdi.

adminadmin