Sağlık
Giriş Tarihi : 06-02-2017 13:36   Güncelleme : 06-02-2017 13:36

Samsun Büyük Anadolu Hastanesinden uyarı

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, gözyaşının yetersizliği durumu olan kuru göz hastalığının tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olabileceğini söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesinden uyarı

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, kuru göz hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. 

Kuru göz hastalığının gözyaşının yetersiz olduğu durum olduğunu kaydeden Opr. Dr. Gökhan Dinçer, şunları söyledi: "Göz çevresindeki gözyaşı bezleri tarafından salgılanan ve göz kapaklarının kırpılması ile göz yüzeyine yayılan gözyaşı, yine göz kırpma ile göz kapaklarındaki küçük kanalcıklar ve daha sonra  nasolakrimal kanal yardımıyla burun içine yönlenerek gözü terk eder. Gözyaşı tabakası, hemen göz üzerine yayılan bir mukus tabaka, ortada sulu tabaka ve en dışta yağlı tabakalardan oluşur. Bu üç tabakadan herhangi birinin eksikliği veya bozukluğu, kuru göz şikayet ve bulgularının ortaya çıkmasına neden olur. Kuru göz, tedavide geç kalındığında körlüğe kadar gidebilecek bir sorun. Bu nedenle gözyaşını mümkün olduğu kadar korumak ve gözü ıslak tutmak önem taşıyor.

UZUN SÜRE BİLGİSAYAR KULLANMAYIN

Kuru gözün oluşmasında birçok sebep olabilir. Özellikle son dönemlerde kapalı ortamlarda, bilgisayar karşısında uzun süre çalışma durumlarında göz kırpma sayısının azalması ile birlikte gözyaşı buharlaşır ve uçar. Gözde yanma, batma, kuruluk ve bulanık görme ile ortaya çıkar ve özellikle yoğun bilgisayar kullanıcıları ile çok kitap okuyan insanlarda bu tip bir rahatsızlık daha sık görülür. Vücut rahatsızlıkları ya da buharlaşma kaynaklı olan rahatsızlıklar ayrı ayrı görülebileceği gibi ikisi bir arada da görülebilir. Kuru göz daha çok kadınlarda görülür ve insanın günlük yaşantısını bozar. 

Gözde sürekli olarak özellikle öğleden sonra başlayan yanma, batma, bulanıklık ve yorgunluk hissetme gibi durumlarda kişi göz doktoruna başvurmalıdır. Geceleri artan yabancı cisim hissi de doktora gitmek için önemli belirtiler arasında sayılabilir. Yapılacak olan muayenenin ardından hasta için doğru tedavi yöntemi seçilerek erken bir şekilde hastalığın önüne geçilebilir." diyerek sözlerine son verdi.

adminadmin