Sağlık
Giriş Tarihi : 19-07-2017 13:06   Güncelleme : 19-07-2017 13:06

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'nden uyarı: Sıcak çarpmasına dikkat edin!

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Dahiliye Uzmanı Uz.Dr. Taner Kaya, yaz ayının kavurucu sıcaklarından korunmak için güneş ışınlarının yere dik vurduğu 11:00 ile 15:00 saatleri arası dışarı çıkmamak gerektiğini söyledi.

 Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'nden uyarı: Sıcak çarpmasına dikkat edin!

Hava sıcaklıklarının  mevsim normallerinin üstünde gösterdiği son günlerde sıcak çarpmasına bağlı olarak yaşanan sağlık problemlerinde de artış olduğu gözlenleniyor. 

Sıcak havaların sebep olduğu bu sağlık problemi en ağır ve ölüm riski en yüksek sebeplere yol açıyor.

Sıcak çarpması nedir, belirtileri nelerdir, nasıl önlem alırız gibi sorulara Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Dahiliye Uzmanı Uz.Dr. Taner Kaya cevap verdi.  

AŞIRI ISI HASTA EDİYOR

Uz.Dr. Kaya, "Vücudumuzun yaşamını idame ettirebilmesi için 36,5 ile 37 drece arasında vücut sıcaklığını dengelemesi gereklidir.  Bu ısının dengede kalması için vücudumuzda birçok sistem koordineli çalışmaktadır. Yaz aylarında hava sıcaklığının fazla yükselmesi ile vücudumuz aşırı bir dış ısıya maruz kalmaktadır. Bu dışarıdan gelen ısı ile vücut sıcaklığının artması ve düşürülememesi sonucu meydana gelen tabloya sıcak çarpması denir.  

SICAK ÇARPMASININ BELİRTİLERİ

Vücut ısımız yükseldikçe damarlarımızdaki kan cilt altımıza yönelmekte ve iç ısımızı düşürmeye çalışmaktadır. Vücut ısısı yükseldikçe terleme ile birlikte cildimiz buharlaşan ter ile soğutulmaktadır. Bu koruma mekanizmasını aşan ileri sıcaklıklarda ise sıcak çarpması meydana gelmektedir. 

Sıcak çarpması geliştiğinde vücudumuzun iç ısısı artmış ve su kaybı meydana gelmiştir. Baş ağrısı, baş dönmesi, kramplar, yüzde kızarıklık, bulantı, kusma ve bilinç kaybı gibi bulgularla seyreden sıcak çarpması ileri safhalarda ölüme bile yol açabilmektedir. 

5 yaş altındaki çocuklar, 65 yaş üzeri erişkinler, kalp damar hastaları, böbrek hastaları, şeker hastaları ve kronik bronşit hastaları sıcak çarpmasına karşı daha dayanıksızlardır.  

BOL BOL SU TÜKETİN 

Sıcak çarpmasından korunmak için güneş ışınlarının yere dik vurduğu 11 ile 15 saatleri arası dışarı çıkmamak gereklidir. Ayrıca dışarı çıktığımızda güneşten korunacağımız güneş gözlüğü, şapka şemsiye gibi kıyafetleri kullanmamız bizi sıcak çarpmasına karşı koruyacaktır. Sıcak çarpmasında sıvı kaybettiğimiz için yanımızda mutlaka su ve özellikle terle kaybettiğimiz mineralleri yerine koymak için maden suyu içilmesinde fayda vardır. 

Eğer kendimizde veya bir yakınımızda sıcak çarpmasında şüphe ediyorsak derhal serin, gölge bir yere geçmeli evde isek soğuk bir duş alıp vücut sıcaklığımızı düşürmemiz gereklidir. Bol sıvı ve maden suyu tüketmeli, eğer bulantı şiddetli baş ağrısı baygınlık hissi mevcut ise en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeliyiz.  " diyerek sözlerine son verdi. 

adminadmin