Samsun Haber
Giriş Tarihi : 23-05-2018 08:53   Güncelleme : 23-05-2018 08:53

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden OMÜ’ye komik bir davetiye

​Samsun Valiliği, OKA ve Samsun Büyükşehir Belediyesi zaman zaman Samsun ile alakalı Turizm Master Planı gibi projeleri ihaleyle özel firmalara yaptırıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden OMÜ’ye komik bir davetiye

Ne var ki, Samsun ile alakalı projelerin son halinin OMÜ tarafından verilmesi gelenek haline getirilerek, özel firma tarafından hazırlanan projeler için OMÜ’den ilgili akademisyenlere davetiye çıkartılıyor ve adeta “gelin bakalım özel sektörün kes kopyala yapıştır alışkanlığıyla hazırladığı ve Samsun ile alakalı hassas konularda içinden bir türlü çıkamadığı projemizi siz tamamlayın” deniliyor.

Proje hazırlama İhale davetlerinde asıl uzmanların yer aldığı Ondokuz Mayıs Üniversitesi hiçbir zaman yer almıyor.

Bu projelerden birisi de, “Kızılırmak Su Ayak İzi, Samsun’un iklim Değişikliğine Adaptasyonu surecinde Kızılrımak Deltası Su Yönetiminin Modellenmesi Projesi”

Samsun Valiliği, OKA ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Samsun ile alakalı Turizm Master Planı gibi projeleri ihaleyle özel firmalara yaptırıyor. İhaleyi genellikle Ankara'dan özel bir firma kazanıyor.

Özel firmalar Samsun ile alakalı projelerini hazırlarken OMÜ akademisyenleri tarafından hazırlanmış kitap ve makalelerinden yararlanıyorlar.

Ellerinde daha önceki projelerin şablonlarına konu Samsun ise Samsun’daki akademisyenlerin eserlerinden bilgileri kes kopyala yapıştır mantığıyla yerleştiriyorlar.

Mesela konu Malatya ise Malatyalı akademisyenlerin eserlerinden yararlanıyorlar. Bazen unutup Samsun kitabında Malatya adının ve mehazlarının geçmesi bundan kaynaklanıyor.

Projeler kes kopyala yapıştır mantığıyla hazırlandıktan sonra OMÜ’ye davetiye çıkartılıyor.

Daha önce de Vali Hüseyin Aksoy zamanında Samsun Turizm Master Planı için aynı davetiye gönderilmişti.

PEKİ, BU DAVETLERİ NASIL ANLAMALIYIZ

Firma ihaleyle işi ihaleyle almış, parayı da cebe indirmiş. Projedeki bilgiler doğru mu ve daha ziyade güncel mi?

OMÜ’lü akademisyenlerin eserlerinden doğru bilgileri yerli yerine konulabilmiş mi?

Çünkü gerek Samsun Valiliği, gerek OKA ve gerekse Samsun Büyükşehir Belediyesi ilgi firmanın “tamam bu proje bitti” diyerek teslim edilen çalışmalarını teslim alamıyorlar; çünkü teslim alacak yeterlilikte teknik elemanları yok.

 İlgili firma projeyi hangi kurum için yapmışsa o kuruma bir sunum yapıyor, ya da yaptırıyor. Bu sunumu da sadece kuruma yapmak yerine kendini sağlama alabilmek kaygısıyla “Akademisyenleri davet et,  bu işle ilgilenen kim varsa, onlardan projeyi sağlamlaştıralım.” diyerek kolaycılığa kaçmış oluyor.

İlgili kurum projeyi yapan ve parayı cebe indiren firmanın kendilerince yerinde tavsiyesiyle OMÜ’ye  bu şekilde bir yazı yazıyor; Ramazan olduğu için iftar veriyor yoksa kuru pasta ile geçiştirilecekti.

ŞİMDİ AKLA GELEN SORULAR ŞUNLAR

1- OMÜ’lü Akademisyenler davete icabet edip projenin “şurası olmamış, burası yanlış, bak burada kes kopyala yapıştırı bile doğru düzgün yapamamışlar” deseler adamların işlerini bedava tamamlamış olmayacaklar mı?

2 - Davete icabet edilmese “vay efendim biz sizi çağırıyoruz, siz neden gelmiyorsunuz. Bu mu Üniversite - şehir bütünleşmesinden anladığınız. Üstelik size iftar bile verdik ona bile gelmediniz. Ayıp, çok ayıp…” demeyecekler mi?

3 – Daha da kötüsü ise Akademisyenler “yaparken bize mi sordunuz da şimdi projenizi bize doğrulatmaya uğraşıyorsunuz” diyerek davete icabet etmezlerse, İlgili kurum (bu projede Samsun Büyükşehir Belediyesi); “Biz duyurduk, akademisyenler ilgi göstermedi, demek ki yapılan doğru, çünkü yanlış diyen çıkmadı" demeyecekler mi?

4- Proje eleştirilince “ söyleyin ekleyelim” eleştirilmeyince “demek ki yanlış yok, zira eleştiri gelmedi” olmayacak mı?

5- Bu projelerin fikir, başlangıç ve tamamlanma aşamasında bir Allah’ın kulu da çıkıp; “Kardeşim, bu işin uzmanları burada yani OMÜ’de madem, sen niye Ankaralarda dolaşıyorsun” demeyecek mi?

6 – Projeler veyahut raporlar belli şablon dahilinde kes kopyala şeklinde uzaktan kumanda ile yapıldığı için mehazlara iktibas yapılan isimler yazılmıyor. İtiraz etseniz, "KAYNAKÇADA kaynak gösterdik ya" dan fazla bir hak gözetilmeyecek mi?

7 – Bu işler “Biz projeyi kes kopyala yapıştır olarak, sizin eserlerinizden (Ç)alıntılayarak tamamladık. siz eksikleri tamamlayın. iftarı beraber yapalım, sonra da haydi biz paramızı alıp gidelim” den birkaç adım ileriye ne zaman gidebilecek?

adminadmin