Samsun Haber
Giriş Tarihi : 18-11-2017 11:08   Güncelleme : 18-11-2017 11:08

Samsun Büyükşehir Belediyesinin Saathane Meydanı Projesi Tarih Ve Turizm Alanı Olacak

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Saathane Meydanı Projesi kapsamında bulunan Osmanlı mimarisinin ender örneklerinden tarihi Taşhan, orijinal görünümüne kavuşturuluyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesinin Saathane Meydanı Projesi Tarih Ve Turizm Alanı Olacak

Arkeolojik kazılarda temelleri bulunan eserin kesilen dilimi tekrar örülüyor.

Tarih ve Turizm Alanı Olacak

Osmanlı zamanında Samsun'un en eski ve önemli ticaret ve yaşam merkezlerinden biri olup, şehrin ilk hatıralarının yaşandığı Saathane Meydanı tüm ihtişamı ile yeniden gün yüzüne çıkartılıyor. Köklü bir geçmişe sahip kentin tarihine ışık tutan eski yapılardan Ahi Ali Paşa Vakfı'na ait taşhan, saat kulesi, cami, medrese ve hamam kent tarihine ışık tutacak.

Yakın bir tarihe kadar varlığı pek bilinmeyen Canikli Ali Paşa sülalesinden Hazinedârzâde Süleyman Paşa'nın yaptırdığı nadide eser taşhan, çevresine yapışmış işyerlerinin yıkılmasıyla özgürlüğüne kavuşturulmuştu. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kültür projeleri ile yeniden gün yüzüne çıkarılan tarihi taşhanın biçimsiz geometrisinden yola çıkaran Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, çevresinde kazı çalışması yaptırmıştı. Gerçekleştirilen küçük çaplı kazıda eserin kesilen dilimi bulunmuştu. Yol yapılmak için kesildiği anlaşılan hanın kesilen dilimi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa ediyor. Restorasyonu gelecek yıl tamamlanacak tarihi Taşhanın, temeli ise 4 metre çapında güçlendirildi.

Restorasyon ve rekreasyon çalışmasının ardından eski orijinal görünümü ve ihtişamına yeniden kavuşacak tarihi han, kentin tarih ve kültür turizminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak. Samsun'un saklı tarihi ve geçmişine ilişkin hatıraları, meydan projesinin tamamlanmasıyla halkla buluşturulacak. Taşhan ile medrese, farklı kültür ve turistik konsepti ile topluma hizmet verecek.

TARİH VE TURİZM ALANI OLACAK

Restorasyon ve yeni peyzajla birlikte proje bittiğinde Saathane Meydanı’nın buram buram tarih kokacağını dile getiren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, “Saathane Meydanı, önemli bir dönüşüm, kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir. Samsun'un vizyon projelerinden birisidir. Bu sebeple büyük önem veriyoruz. Burayı kentimize yakışan, şehrimizi temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getiriyoruz. Tarihi dokuyu, kamu yararı da göz önünde bulundurarak Samsun'a kazandırıyoruz. Burası herkesin gurur duyacağı, hepimizin yüz akı olan, şehrin gülen yüzü olacak bir yer haline gelecek.'' ifadelerini kullandı.

adminadmin