Kent Kültürü
Giriş Tarihi : 17-08-2018 12:07   Güncelleme : 17-08-2018 12:07

Samsun Çarşamba’nın Sele Direnen Evleri!

Samsun Çarşamba’nın Sele Direnen Evleri!

Ordu'da yaşanan sel felaketi sürekli sel felaketlerine maruz kalan Samsun Çarşamba’nın tabiata uyum halinde bu günlere gelen asırlık evlerini yeniden hatıra getirdi.

Karadeniz bölgesindeki yağış iklimi, yanlış yapılaşma ve dere yataklarının doldurulması nedeniyle sürekli sel felaketini davetiye çıkartıyor.

Çarşamba Ovası geçmişten bu güne sürekli sel felaketine maruz kalan bölge olmasına rağmen yüz yıl önce yapılan meskenler kazıklar üzerine inşa edilerek suyun akışı engellenmemiş.

Prof. Dr. Cevdet Yılmaz sosyal medya hesabından konuya temas ederken eski meskenlerin doğaya uygun, tabiatla çatışmadan, yörenin tabiatına göre inşa edildiğini kaydediyor.

Yılmaz şöyle yazıyor;

“Edilmese ne olurdu, yok olur giderdi. Kalanlar hangileri tabi ki uygun inşa edilenler. Bizim örnek alacaklarımız hangileri? Tabi ki yöre şartlarına uygun olarak inşa edildikleri için bugüne ulaşanlar. Geleceğe aktarılan bundan daha değerli bir miras olabilir mi? Şimdi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Aydın arkadaşımızın Terme'de kazıklar üzerine inşa edilmiş geleneksel evini sizinle paylaşıyorum. Biz her yıl Fen Ed. Fak. Coğrafya Bölümü'ndeki öğrencilerimizi Bölüm Başkanı hocamız Prof. Dr. Ali Uzun ile birlikte buraya getirip bizzat yerinde dersimizi anlatıyoruz. Keşke idarecilerimizi de getirebilsek, fakat onların bu işlere ayıracak zamanları yok.

Yolluklu yevmiyeli yurt dışı gezileri varken Terme'de çamura batmanın alemi var mı!.

adminadmin