Samsun Haber
Giriş Tarihi : 09-06-2017 09:17   Güncelleme : 09-06-2017 09:17

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı ev sahipliğinde Organ Bağışı Ve Doku Nakli Bilgilendirme Toplantısı

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı ev sahipliğinde Organ Bağışı ve Doku Nakli Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı ev sahipliğinde Organ Bağışı Ve Doku Nakli Bilgilendirme Toplantısı

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi'nin koordinasyonunda, OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı desteği ile Samsun Adliyesinde, Cumhuriyet Başsavcılığı ev sahipliğinde, organ bağışı ve organ nakli hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet YAVUZ, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Uğur SÜRMELİ, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Vedat SOĞUKPINAR, Adli Tıp Şube Müdürü Uzm. Dr. Mehmet KOCAKAYA ve Cumhuriyet Savcılarının katıldığı toplantıda, Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet KAZAK bölgeye  bağlı Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Amasya, Tokat illerinde yaptıkları, organ ve doku bağışı ile organ nakli hakkındaki çalışmalarını anlattı. OMÜ Öğretim görevlileri Doç. Dr. Levent GÜNGÖR Beyin Ölümü ve Organ Nakli, Doç. Dr. Ertuğrul CAN Kornea Nakli hakkında bilgi verdi.

Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet YAVUZ toplantının açılışında yaptığı konuşmada, organ bağışına kurum olarak önem verdiklerini ve organ ve doku nakli organizasyonlarının ne kadar  aciliyet gerektiren bir durum olduğunu bildiklerini söyledi.

Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet KAZAK, " Organ nakli organ yetmezliği olan hastalara yapılır, organ bulunamadığında bu hastalar için tek sonuç ölümdür organ nakli yapıldığında ise hastalar içimizden herhangi biri gibi sağlıklı bir konuma gelirler. Ülkemizde yaklaşık 30.000 insanın organ ve doku beklemektedir. Aile beyin ölümü sonrası organ bağışına onay verdiğinde, organ çıkarma işlemi herhangi bir canlı ameliyattı kadar büyük bir özenle yapılır, organlar çıkarıldıktan sonra mümkün olduğunca estetik dikişlerle dikilerek bedenin hiçbir şekilde zarar görmemesine büyük özen gösterilir, o bedenler organların kıymetini çok iyi bilen hekimler için kutsaldır ve çok büyük bir saygıyı hak etmektedirler" dedi. Konuşmasının devamında Cumhuriyet Başsavcılığından ve tüm savcılarımızdan her zaman büyük destek gördüklerini ifade etti, bunun için ayrıca teşekkür etti.

Doç.Dr. Levent GÜNGÖR Türkiye'deki nakil cerrahlarının uluslararası alanda örnek gösterilecek düzeyde başarılı olduğunu, ancak Türkiye'deki organ nakillerinin daha çok aile yapısı güçlü olduğu için canlıdan nakil olduğunu söyledi. Ülkemizin kadavradan nakilleri arttırdığında çok büyük bir ekonomik kazanım elde edeceğini, organ nakli yapılarak hayata tutunmuş bir diyaliz hastasının bir karaciğer hastasının ya da görmeye başlayan bir kornea hastasının ve ailesinin yaşadığı mutluluğun ise parayla ölçülemeyeceğini vurguladı. Beyin ölümü hakkında da savcılarımızı bilgilendiren Dr. Levent Güngör beyin ölümünün beyne artık hiç bir şekilde kan akımının ulaşmadığı, beyin hücrelerinin tamamen hasarlandığı ve hiç bir şekilde geriye dönüşün mümkün olmadığını söyledi. Beyin ölümü tanısının sadece yoğun bakımlarda ve titiz değerlendirmeler neticesinde, bazen bir kaç gün sürebilen incelemelerle koyulabildiğini anlattı.

Doç.Dr. Ertuğrul CAN Kornea nakli hakkında bilgi verdi. "Kornea gözün en ön kısmında yer alan ince şeffaf tabakadır, doğuştan veya sonradan kornea saydamlığı bozulduğunda kişide görme kaybı oluşur. Bu kişilerin görebilmesi için kornea nakli olmaları gerekmektedir, vefat eden kişiden gözün tamamı değil sadece gözün en ön kısmında yer alan ince şeffaf tabaka  alınarak nakil yapılmaktadır" dedi.

Toplantının kapanışında Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet YAVUZ, toplantının çok verimli geçtiğini ve bilgilendirici olduğunu, bugüne kadar Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi ve Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi ile organ nakli ile ilgili her türlü desteği verdiklerini bundan sonrada kurum olarak üstlerine düşeni yapacaklarını belirtti ve bilgilendirme için her iki kuruma da teşekkür etti.

 

adminadmin