Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-08-2018 08:50   Güncelleme : 16-08-2018 08:50

Samsun Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinden Kurban Kesim Uyarısı

Samsun Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinden Kurban Kesim Uyarısı

Samsun Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Haşim Baki, Kurban Bayramı öncesi kurban kesimi usul ve şartları konusunda vatandaşları uyardı. Baki, hijyene de dikkat çekti.

Samsun Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Haşim Baki, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban kesim şartları konusunda açıklamalarda bulundu. Kurban edilecek koyun ve keçinin bir yaşını doldurması gerektiğini belirten Baki, “Ancak koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşını dolduranlarla aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra kurban edilebilir. Hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olmalıdır. Besili koyunlarda gövde her yönden dolgun görünümde, butlar yuvarlak, vücut çıkıntıları belirsiz, göğüs derin ve geniş, kaburgalar yuvarlak, deri yumuşak ve elastiki, kıllar ince ve parlaktır” dedi.

BELİRLENEN YERLERDE KESİLMELİ

Kesim kurallarına da dikkat çeken Baki, Kurbanlık hayvanların kesimi, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile belediyeler tarafından sadece kurban kesimi için hazırlanmış, alt ve üst yapıları bulunan kesim yerlerinde ve Kurban Hizmetleri Komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde yapılmalıdır. Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur” diye konuştu.

HİJYEN ŞARTLARINA DİKKAT

Kurban kesim yerinin hijyenik olmasına da vurgu yapan Baki, ayrıca şu uyarılarda bulundu: “Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Aynı şekilde, hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.”

adminadmin