Samsun Haber
Giriş Tarihi : 12-05-2018 08:56   Güncelleme : 12-05-2018 08:56

Samsun Eğitim Bir Sen’den okulda şiddete protesto

Eğitim Bir Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, Samsun Canik ilçesi Karşıyaka Anadolu Lisesinde görev yapan okul öncesi öğretmeni Leyla AK’ın şiddete maruz kalmasını protesto etti.

Samsun Eğitim Bir Sen’den okulda şiddete protesto

Karşıyaka Anadolu Lisesi önünde bir basın açıklaması yapan Eğitim Bir Sen Samsun Şube Başkanı Güneysu;

“İlme, irfana, âlime ve arife hürmeti esas alan bir medeniyetin bakiyesi olan Türkiye’de eğitimcilere yönelik şiddet olaylarına her gün yenisi ekleniyor. Yürüttükleri onurlu mesleğin manevi karşılığı olan saygının çok görüldüğü; ‘saldırı’, ‘darp’, ‘silahla yaralama’ gibi olayların sıradanlaştığı, maalesef kanıksandığı günleri yaşıyoruz” dedi.

Güneysu şöyle devam etti;

Bugün gelinen noktada, öğretmene saygı sorunu, en temel meselelerimizden biri haline gelmiştir. Sınıfların akıllı tahtayla, öğrencilerin tablet bilgisayarla buluşturulduğu ülkemizde, geleceğimiz olan çocuklara bilgi, beceri ve değer kazandıran öğretmenlere reva görülen muamele ve buna mukabil gösterilen kayıtsızlık oldukça düşündürücü ve aynı zamanda vahimdir.

Eğitim çalışanları, Türkiye’nin dört bir yanında şiddet olaylarına maruz kalmaktadır. 09.05.2018 tarihinde Samsun Canik ilçemiz Karşıyaka Anadolu Lisesi okul öncesi öğretmenimiz Leyla AK ,stajyer öğrencimiz ve yardımcı personelimiz görevinin başında fiziksel ve sözlü saldırıya maruz kalmışlardır. Bu hazin durum bizleri derinden üzmekte ve geleceğe yönelik endişelerimizi daha da artırmaktadır.

Bu türden şiddet hadiseleri öğretmenlerin ruh dünyasında tamiri mümkün olmayan yaralar açmakta; mesleğe ilişkin güvenlerini kaybederek, mesleki verimliliklerinin düşmesine neden olarak eğitimin niteliğine de doğrudan etki etmektedir. Gelinen bu nokta, herkesin sorumluluk üstlenmesini, bu kötü gidişin durdurulması için harekete geçmesini gerektirmektedir.

Eğitim –Bir-Sen olarak 81 ilde bir ay boyunca şiddete dur de başlıklı imza eylemi yaptık. Samsun ilinden 14748 imza toplayarak TBMM’ye yolladık. Eğitim çalışanlarına karşı eğitim öğretim hizmetinin sunumundan kaynaklı şiddet eylemlerine yönelik önleyici ve koruyucu nitelikli cezai ve hukuki tedbirlerin alınmasına; Eğitim çalışanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin saygıdeğer üyelerinden, kendilerine yönelik şiddet olaylarına karşı caydırıcılık, şiddete uğrayan çalışana da hukuki koruma sağlayacak nitelikte yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesini talep ettik.

ŞİDDETİN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN DE EĞİTİM ŞART

“Bu doğrultuda;

 (a) 5237 sayılı Ceza kanununda, eğitim ve öğretim hizmeti sunumu esnasında veya verilen eğitim ve öğretim hizmetinden Kaynaklanan nedenlerle eğitim çalışanlarına karşı cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişilere yönelik hapis cezası verilmesi;

(b) 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda; eğitim kurumlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçunun tutuklama nedeni varsayılan suçlardan sayılması;

(c) 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede; eğitim ve öğretim hizmetinin sunumu sırasında veya bu görevlerden dolayı eğitim kurumlarında çalışan personele karşı işlenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemler ve davalarda personelin talebi üzerine Bakanlıkça hukuki yardım yapılması noktasında düzenleme gerçekleştirilmesini talep ediyoruz.

Şiddet gibi toplumsal sorun haline gelen bu konuda ortak tavır geliştirmek ve çözüm bulmak, sorunun üstesinden gelinmesi için sorumluluk almak artık bir zorunluluktur. Buradan hareketle, “eğitimciler hedefse, geleceğimiz karanlıktır” diyor, sorunun çözümü için herkesi elini taşın altına koymaya çağırıyoruz.

Eğitim-Bir-Sen olarak, eğitim çalışanlarına uygulanan şiddeti kınıyor, yetkilileri gereken tedbirleri ivedilikle almaya ve kamuoyunu daha duyarlı davranmaya davet ediyoruz.Güvenli bir eğitim için şiddetin ortadan kaldırılması şart , “Şiddetin ortadan kaldırılması için de eğitim şarttır.

 

adminadmin