Röportaj
Giriş Tarihi : 02-12-2016 14:36   Güncelleme : 02-12-2016 14:36

Samsun Elektrik ve Elektronikçiler Odası Başkanı Osman Saka, Tek başına elektrik yangın sebebi değil!

​Samsun’da elektrik ustalarının yer aldığı bir kurum olarak son zamanlarda yaşanan elektrik panolarından kaynaklı yangınlara bir açıklama getiren Samsun Elektrik Elektronikçiler Odası Başkanı Osman Saka Akasyam Haber’e özel şunları açıkladı.

Samsun Elektrik ve Elektronikçiler Odası Başkanı Osman Saka, Tek başına elektrik yangın sebebi değil!

Vatandaşlar ne zaman başına bir iş gelirse o zaman o işin üzerine gidiliyor diyen Başkan Osman Saka, “ Vatandaş olarak başımıza bir sıkıntı gelmeden o olayın ciddiyetini anlamayan bir toplumuz. Daha da kötüsü bu sıkıntılar geçtikten sonra yine ciddiyeti unutup tehlikelere açık kapılar bırakıyoruz. Bu çok yanlış bir uygulama.  Elektrik panolarında bir hata yok, panoların dizilişinde hatalar yer alıyor. Buna genelde elektrikten yeteri kadar anlamayan kurumlara kaydı bulunmayan kaçak elektrikçilerin etkisi var” diye söyledi.

ESKİ YAPILAR RİSK ALTINDA

Eski binalarda elektrik tesisatı ve panolarının risk altında olduğunu ifade eden Başkan Saka, “eski binalarda ve 10 yılı askın elektrik tesisatlarında bakım şart. Ama vatandaşlar bulunduğu binalarda toplu anlaşım sağlanamadığı için pano değişimine gitmiyor ve risk devam ediyor. Bağlı bulunduğumuz oda binamızın bile elektrik panoları eski ve yenilenmeye ihtiyacı var. Gerekli anlaşma sağlanmayınca ne yazık ki bu ciddiyeti erteliyoruz ve risk altında yaşamaya devam ediyoruz” diye sözlerini kaydetti.

YEDAŞ İLE ANLAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ

Bu sorunu çözmek için YEDAŞ ile anlaşmaya çalışıyoruz diyen Saka, “ YEDAŞ’a gerekli dilekçemizi hazırlıyoruz daha öncede talep etmemize rağmen olumlu netice alamadık. Ama yeniden vatandaşlarımızın can sağlığı açısından biz dilekçemizi yenileyeceğiz. Eskiyen elektrik tesisatlarını ve panoları dikkate almaları belediye ile birlikte çalışarak vatandaşlara gerekli ikazların yapılması sağlanmalı” şeklinde ifade etti.

UZMAN BAKIMI ŞART

Vatandaşların en az 10 yılda bir mesleğinde ehliyetli ustalar eşliğinde elektrik tesisatlarında bakım ve onarımını yaptırmaları konusunda uyaran Başkan Osman Saka, “ vatandaşların can güvenliği açısından tesisat giderlerinde ucuza kaçmamaları gerekmekte. Kaçak elektrik ustaları ucuza yapabilmek için ucuz kalitesiz ürünler kullanıyor. Örneğin yeni yapılan binalarda bir bina 3 Bin liralık tesisat gideri kullanırken bir kaçak işçi bunu yarı fiyatına kalitesiz ürün kullanarak yapabiliyor. Müteahhitleri de bu konuda uyarıyoruz. Denetim uzmanları birçok yerde gerekli denetimi yapmadan imzalayıp onayladıkları iddia ediliyor. Eğer böyleyse bunun vebali sonradan ağır olacaktır” şeklinde konuştu.

TESİSATINIZI NE KADAR TANIYORSUNUZ

Kış gününde ısınma sistemini elektrikle sağlayanların çok sağlıklı cihazlar eşliğinde yapmaları konusunda uyaran Osman Saka, “ bu tür ısıtıcıları kullananların tesisatlarının kalitesini bilmeleri gerekmekte. Priz hatlarına kaçlık kablo kullanılmış, aynı kablo ile devam eden daha kaç bağlantı mevcut bunlar bilinmeli. Ağır bir şekilde yüklenen elektrik o bölgede mevcut ısı yükselmesinden dolayı yangına sebebiyet verebilir. Bu yüzden tüm prizlerin topraklama hattı mutlaka çekilmesi lazım. Binalarda kaçak akıp rölelerinin mutlaka kullanılması lazım ama maalesef abone alana kadar kullanıyoruz sonrasında elektrikçi geliyor işin içinden çıkamayınca bu röleleri iptal ediyor. Bu çok ciddi ve olmaması gereken büyük bir hata” olarak nitelendirdi.

TEK SEBEP ELEKTRİK DEĞİL

Elektrik kaynaklı çıkan yangınları değerlendiren Başkan Saka, “ eski bakımı yapılmamış, sonradan üzerinde değişiklik yapılmış, ya da alabileceği ilaveler ile arttırılmış, su tesisatı yakınında yer alan veya ahşap zemin üzerine monte edilmiş her tesisat risk faktörüdür.  Her çıkan yangını da elektrikçilere mal etmemek gerekli, bunu tetikleyen nedenler araştırılmalı. O elektrik panosunun yanında ne vardı. Kimyasal maddeler olabilir, plastik aksam içeriği de yer alabilir, ahşap olabilir bunlar yangına sebep veren şeylerdir. Elektrik tek başına yangın çıkartamaz buna sebep olan mutlaka faktörler olmalı. Birde elektrik panolarına yapılan ek aksamlar örneğin, makina, şofben vs. bu nedenlerle bu panoların içi ekstra dolduruluyor. Arıza için elektrikçilere ufak rakamlar vermemek yerine çoğu insan sigortasını kendisi değiştiriyor ve sonucunda da bunlar yaşanıyor” diye anlattı.

KALİTESİZ ÜRÜN CAN GÜVENLİĞİNİ RİSKE ATIYOR

Piyasada kalitesiz elektrik ürünlerinin marketlere varana kadar düşmesi de önemli bir sorun diyen Saka,” üçlü grup prizlerin kalite belgesiz ve ucuz ürünlerin marketlerde yer alması elektrik kaçaklarına ve yangınlara sebebiyet veriyor. Denetimsiz halka açık alanlarda halkın kullanımına sunulan bu ürünler de ciddi risk içeriyor. Kaliteli lisanslı ürünler kullanılarak bu yangınların biraz olsun önüne geçme şansımız var. Kullanıcı olarak gerek inşaat müteahhitleri olarak bilinçli olursak, ucuza kaçmayıp kaliteli sağlıklı ürünleri talep edersek can güvenliğimizi arttırmış olacağız” sözleriyle ifade etti.

BİLİNÇSİZ YETKİLİLER CİDDİ SORUN NEDENİ

Yetkililerin eksikliği elektrikçilere mal edilmemeli diyen Saka, “ bugün çizimcisinden alında mühendisine varana kadar birçok yetkili aynı hayatı yapıyor. Yeni binalarda bile elektrik tesisatları ve panoları doğalgaz borularının yanından geçiyor, su tesisatlarının yanından geçiyor bunlar çok ciddi yanlışlar. Elektrik tek başına patlamaz ve yangın çıkartmaz önce yanlışların belirlenmesi ve düzenlenmesi gerekli” diyerek uyarılarda bulundu.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin