Röportaj
Giriş Tarihi : 25-11-2016 13:48   Güncelleme : 25-11-2016 13:48

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral; Toprak sahipleri zengin olacak!

​Samsun’da kaçak emlakçılıkla mücadele, gayrimenkul yatırımcılığı ve emlakçılığın bazı kuralları hakkında Akasyam Haber’e detaylı bir açıklamada bulundu.

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral; Toprak sahipleri zengin olacak!

Samsun Haber - Türkiye genelinde bir konut fazlalığı olduğunu söyleyen başkan Oral, “ bu fazlalık bir tek Türkiye’de değil Samsun’da da mevcut. Mantar gibi bir anda inşaat sektörü bazen eski binaları yıkıp yenisini yapıyor ya da yeni siteler oluşturuyor. Tam net olmamakla beraber ortalama Samsun’da bu konut fazlalığı 8 ile 10 bin civarında bulunmakta. Bu geçtiğimiz 3 sene öncesi 18 bine kadar ulaşıyordu” diye açıkladı.

SAMSUN NEREYE BÜYÜYOR

Eskiden göç veren Samsun artık göç alır seviyesine ulaştı diye bahseden Başkan Oral, ” buda konut talebini arttırdı. Samsun merkezde artık bina yapacak yer kalmadığından şişmiş durumda. Atakum’da yeni oluşumlar yerleşim alanları göç alma sebebidir. Samsun konutlaşma ile Atakum, Kalkanca, Derebahçe bölgelerinde hızla büyümeye devam ediyor. Bugün dışarıdan gelen kimse Samsun’u gezip gördükten sonra bitişik binalarda değil bahçeli yeni binalarda Atakum, Derebahçe ve Kalkanca semtlerine yatırım yapmayı tercih ediyor” şeklinde konuştu.

TOPRAK SAHİPLERİ ZENGİN OLACAK

Yatırımının paraya dönüşmesini değerlenmesini isteyen yatırımcılar mutlaka topraktan almalı diyen Mevlüt Oral, “ bugün merkezden değil de kışla mahallesinin o taraflarda Araştırma Hastanesinin alt kesimlerinde ve Atakum’da, Derebahçe civarında yatırımcıya açık. Bu bölgelerden topraktan arazi veya daire alan vatandaşlar neredeyse yüzde yüz kar ediyor. Oysaki merkezden yer alanlar örneğin çiftlikten 200 bin verip daire alanlar bugün yine aynı fiyata satıyor. Bugün Samsun’un kırsal diye adlandırdığımız alanlarında toprak sahibi olanlar ileride çok zengin olacaklar. Bundan on sene önce feza kolejinin yapıldığı bölgelerde hiçbir şehirleşme yoktu bugün bakıyorsunuz ki dolmuş durumda buda kentleşmenin ve emlak sektörünün ne kadar hızla büyüdüğünün göstergesi. Gelecekte ki bir on sene sonrayı şimdiden hayal edemiyorum” diye yatırım alanlarını değerlendirdi.

YATIRIMCI TOPRAKTAN ALMALI

Bir kişi yatırımı düşünüyor ve imkânları el veriyorsa, bugün müteahhitte verim de bina yapılsın diye düşünüyorsa yanlış olur. Bunun yerine imar geçmiş ya da geçecek bir yerde topraktan yatırım yapacaksınız ve bunu yok sayıp bekleyeceksiniz. Bu zaman içinde o bölge gelişmeye başladığında tahmin edilemeyecek kadar yüksek fiyatlar ile kar oranı sağlayacaktır.

KAÇAK EMLAKÇI İLE MÜCADELE

Yıllardan beri kaçak emlakçılıkla mücadele içinde olduğunu söyleyen Oral, “Market, bakkal, terzi dükkânın da bile satılık veya kiralık ilanları görmek mümkün. Bu konu üzerine çok ciddi çalışmalar düzenledik ve son safhalarına geldiğimiz anda Davutoğlu hükümetinin değişmesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanının değişmesi bu çalışmayı askıya aldı. Ardından yaşanan 15 Temmuz olayları ile daha ciddi Türkiye gündemi nedeniyle şuan için bir karara bağlanamadı” şeklinde ifadede bulundu.

EMLAKÇILIĞA YENİ KURAL

Bu yasa ilerleyen Türkiye gündemi ile karara bağlandığında hiç kimse kaçak emlakçılık yapamayacak diyen Başkan Oral, “ yeni yasa ağır mügeyedir kararlar içerecek. Bu kararlar, en az lise mezunu olması, emlakçı yanına 1 yıl staj görmesi ve mülakat sınavı yapılması gerekmekte. Bunlar eşliğinde vergi dairesine gidip ben emlakçılık yapmak istiyorum diye başvurabilir. Sahibinden kiralık veya satılık yazan mülk sahipleri de yine kaçak emlakçılık ihtimaline karşı inceleme altında tutulacak” diye yeni kuralı açıkladı.

KAÇAK EMLAKÇILIĞA CEZA YAĞACAK

Kanunu Zabıta Müdürlüklerinin şuan bile kabahatler kanunu çerçevesinde yasal olarak kaçak emlakçılara ceza kesme yetkisine sahip olduğunu dile getiren Oral, “ bir camda 3-5 tane satılık veya kiralık ilan gördüğünde 219 TL ceza kesme yetkisine sahip. Zabıta memuru bir defaya mahsur uyarabilir biz illa cezai müeyyide uygulansın istemiyoruz lakin memur arkadaşlar bize şikâyetle gelin bizde gerekli işlemi uygulayalım diyor. Eskiden manav alışverişini bile denetimde tutan memurlar birçok zaman bu konuya duyarsız bakabiliyor. Vergi Dairesi Başkanlığı ile de görüştüğümüzde aldığımız cevap kaçak emlakçılıkla alakalı şikâyetler ile geldiğinizde en ağır cezayı kendilerinin vereceğini öğrendik. Biz meslektaşlarımızın hakkını savunmaya kararlı ve mecburuz. OHAL kapsamı olmasaydı amacımız bir ekip düzenleyip piyasaya çıkartacaktık peşine Maliyeden de 60 kişilik ekip keşfedilen iş yerlerinde cezai işlem uygulayacaktı. Biz kaçak emlakçılığın her an peşindeyiz, bilinsin ki haksız kazanç sağlayanlar elbet cezaya çarptırılacak. Herkes kendi işini yapsın” diye ifade etti.

EMLAKÇILARIN EN BÜYÜK SIKINTISI

Samsundaki emlakçılar en büyük sıkıntısını yine kendi kendilerine yaratıyor diyen Başkan Oral, “ Hiçbir gayrimenkulü sözleşme yapmadan almayın diye uyarılarımıza rağmen yine aynı sıkıntıyı yaşamaya devam ediyorlar. Sözleşme yapılmadan alınan yerlerde o gayrimenkul için yaptıkları harcama ve emekleri müşteri ve satıcı tanışmasında heba olup gidiyor. Nedeni satıcı ve müşterinin emlakçıyı kendi aralarında anlaşıp iki tarafında vermekle yükümlü olduğu yüzde üçlük payı vermemek olmasından kaynaklı. Oysaki başta satıcı ile bu sözleşme yapılsa o kişi yeri satsa bile emlakçının hakkını vermekle yükümlü. Emlakçılar sözleşme usulüne başlamadıkça bu sıkıntıyı her zaman çekecektir. Emlakçı ile vatandaş arasında ki güveni bu sayede geri getirmeliyiz” diye anlattı.

KİMLİK BİLDİRMEYEN YANDI

Günübirlik ev kiralayanlar çok büyük risk almaktadır diye uyaran Mevlüt Oral, “ günübirlik ev kiralayanlarla sürekli bir mücadele içindeyiz. Bu evlerde ahlak dışı gayri meşru ilişkilerden alında kaçak ve teröriste varana kadar birçok kişi kullanabiliyor. Bunun daha öncede örneklerini yaşadık. İstanbul’daki patlama da bile intihar bombacısı bu evlerden birisinde kalıyordu. Samsun’da da bu evlerden birisinde bu şekilde bir sorun olduğunda bunun sorumluluğunu kim alacak. Gayrimeşru ilişki yaşayanlar ve kaçak olanlar günübirlik kiralık evleri fırsat olarak kullanılıyor. Buna yasal bir işlem başlatıldı, artık kişinin kimlik bilgileri emniyete bildirilmek zorunda.. Emniyet bu kişi hakkında GBT sorgusu yapılmakta. Eğer ki bu evleri kiralayanlar kimlik bilgilerini emniyete belirtmezse ve o evler yasa dışı gayrimeşru işlerde kullanılırsa, 5 bin ile 10 bin lira arasında para cezası uygulanmakta. İstanbul’da 3800 adet günübirlik ev mühürlendi. Samsun’da da usulüne göre uygulanmayan günübirlik evleri kiraya veren emlakçılara da ceza kapıda” diyerek tüm emlakçıları uyardı.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin