Samsun Haber
Giriş Tarihi : 03-10-2016 10:49   Güncelleme : 03-10-2016 11:20

Samsun Esnaf Odaları Başkanlarından Arapça İsyanı

Samsun Esnaf Odaları Başkanları Suriye, Irak, Afganistan gibi ülkelerden gelen sığınmacıların işyerlerinde Arapça tabela kullanmalarına tepki gösterdi.

Samsun Esnaf Odaları Başkanlarından Arapça İsyanı

BURASI ARABİSTAN DEĞİL

Samsun Haber Gazetesi’nde yer alan haberde Samsun Berberler Odası, Lokantacılar Odası ve Fırıncılar Odaları Başkanları, özellikle Samsun'un belirli cadde ve sokaklarında yoğun olarak yer alan Irak, Suriye, Afganistanlı sığınmacıların açtığı işletmelerde Arapça tabela kullanmalarına gösterdikleri tepkiyi daha da ileri götürerek "Samsun’un Arabistan değil" sloganı attılar.

CEHALET DİZBOYU; LATİN ALFABESİNE EVET ARAPÇA'YA HAYIR!

Her şeyden önce ‘burası Arabistan değil’ diyerek İslam harflerine itiraz etmek bir cehaletin belirtisidir.

Arapça tabelalara şiddetle karşı olduğunu söyleyen Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan’ın, ''Burası Suudi Arabistan değil. Yazılacaksa da Türkçe yazılması lazım. Türkiye'de yabancı isim yazılmasına karşıyım. Bazı sokaklar var ki, sanki Samsun'da değil başka bir yerde yürüyorsunuz. Yabancı ülke yaptık Türkiye'yi. Dükkanları gezdiğimizde hiçbir şey anlamıyoruz, sadece Arapça yazıyor. Bu durumdan ciddi anlamda rahatsızız. Çok seslilik yaratıp, en kısa zamanda esnafın bu sorununu çözmemiz lazım'' şeklindeki açıklaması tam bir felaket.

Arap Alfabesi diyerek İslam Harflerine karşı çıkmanın ve Latin harfli olduğu için yabancı isimlere göz yummanın başka açıklaması yok.

Vakti zamanında Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de, inançlarından ötürü başını örtmen isteyenleri ‘Arabistan’a gitsinler’ diyerek tehdit ediyordu.

Pilana hatırlatmak lazımdır ki, Türkçe’de Q, W, X gibi harfler olmamasına rağmen, tabelalar bu harflerle dolu.

YABANCI ÜLKELERDE TÜRKÇE TABELA YOK MU!

Mültecilerin, İslam ıstılahına göre ise muhacirlerin, kurallara uymayan ve gözardı edilen bir topluluk olduğunu kaydeden Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit ise, ''Sokaklarda dolaşırken görüyoruz, her taraf Arapça tabela. Birçok vatandaşımız anlamıyor. Anlamadığı gibi, üretimin ne şekilde olduğu da bilinmiyor. Olmaması gereken bir tablo, bu kadar da başıboş olunmaması gerekiyor. Eğer sığınmacılar bu şekilde esnaflık yapacaklarsa bunun bir şablonu olması gerekiyor” diyerek Arapça tabelalara karşı çıkıyor.

Mülteci yani muhacirlerin bu tabelaları, bu dili konuşan ve anlayan kendi milletlerindeki insanları çekmek için astıklarını düşünen hiç yok.

BURASI MÜSLÜMAN BİR ÜLKE

Türkçe'nin yok sayılamayacağını ve tabelalarda mutlaka Türkçe'nin de olması gerektiğini söyleyen Samsun Lokantacılar Odası Başkanı İsmail Balcı ise, ''Samsun'un belli sokaklarına, il dışından birisi girse 'Burası acaba Türkiye mi?' diye tereddüt yaşayabilir. Bazı işyerlerinde Türkçe bir harf dahi yok. Kendi insanlarının da o mekanı tanıması açısından birkaç kelime yazılabilir ama burası Samsun ve onları bağrına basan Türklerin Türkçesi'nin kullanılması gerekli.” DİYEREK İslam harflerinin tabelalarda yer almasına karşı çıkıyor.

Bu üç esnaf oda başkanının itirazlarından yola çıkarak yurt dışındaki Türk lokantalarının isimlerinin o ülke diline göre yazılması şart koşulursa diyecek bir şey kalmıyor.

O zaman Türk Lokantası Dönercisi İsmi – ‘The Turkish restaurant Rotary’ olacak. Peki bunu kim anlayacak.

 

adminadmin