Samsun Haber
Giriş Tarihi : 15-04-2020 16:03   Güncelleme : 15-04-2020 16:03

Samsun Ev Kur’un Çalışması Durduruldu!

Yapı kullanma izni olmadan, işyeri açma ruhsatı almadan ve inşaatı devam ederken alışveriş merkezini faaliyete sokan Samsun EVKUR Mağazı İlkadım Belediyesi tarafından mühürlenerek faaliyetine son verildi.

Samsun Ev Kur’un Çalışması Durduruldu!

Samsun'un İlkadım İlçesi'nde Eski Konak Sineması'nın yerinde  inşaat halindeki binaya ruhsatsız açılan EVKUR mağazası hakkında İlkadım Belediyesi Encümeni'nden 'mühürleme' kararı çıkmıştı.

İlkadım Belediyesi de  'önlemlerinizi alın' tebligatıyla firmaya süre vermiş ve bu uygulama tepkilere neden olmuştu.

Mimarlar Odası Samsun Şubenin İlkadım Belediye Başkanı Demirtaş hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasının ardından Samsun’un en işlek caddesinde eski Konak sinemasının bulunduğu alanda inşaatı devam eden EVKUR AVM ruhsatsız olduğu için mühürlenerek kapatıldı.

Konuyla alakalı olarak şehir plancısı Mimar Embiya Sancak, Sosyal medya hesabından şunları yazdı:

ENCÜMEN KARARI ALINMASINA GEREK YOKTU

Sayın Samsun'lu yasalara uymaya değer veren vatandaşlarımız.

Yasalara uymayanlara ne kadar yazsam onlar zaten anlamak istemez.

İinşaat ruhsatı alınarak yapılan bir inşaatta: projesine aykırı imalat tespiti halinde inşaat derhal mühürlenerek durdurulur...

Yani bir encümen kararı alınmasına gerek yoktur. Belediyenin bu görevi yapmak üzere inşaat kontrol personeli vardır.

Aynı anda kanun gereğince yapı denetim fırması da belediyeye müracaat ederek inşaatın durdurulmasını sağlamak zorundadır. Bu binada üç katın iç donanımı , yürüyen merdivenleri , projesine aykırı yapıldığı süresinde bu tespit yapılarak mühürlenme işlemi gerçekleşmiş olmalıydı... Bu aşamayı ilk adım belediyesi takip etmediği anlaşılıyor..

Yani ilk adım belediyesi bu konuda yavaş hareket etmiştir. Mimarlar odasının müracaatı üzerine mühürleme kararı verilerek -derhal uygulama yapılmayarak iş yerinin bir süre daha usulsuz çalışması imkanı doğmuştu. İdare mahkemesi belediyenin mühürleme encümen kararını çok acele olarak durdurmuştu. Durdurma kararına karşı belediyen müracaatı üzerine mahkemenin  yürütmeyi durdurma kararı kaldırılarak işyeri mühürlenerek kapatılmıştır.

Binanın resmi onaylı projesinde avm olarak sadece gazi caddesinden girilen katın yarısı kullanılabilir..

OTOPARK AVM OLARAK KULLANILAMAZ

Projesinde otopark olan katlar işyeri avm olarak kullanılamaz. Yani şu anda avm olarak dekora edilen bodrum katları işyeri olarak kullanılamaz...

Projesinde resmi olarak gazi caddesinden girilen işyeri olan kısım için , ortak alanların yapımı halinde bu kısıma kısmı iskan verilerek mağazanın sadece iskan alınan yerde  açılması da mümkündür.

Fakat otoparkların iskandan sonra tekrar işyerine katılması halinde tekrar kapatılma söz konusudur..

Recep YAZGANRecep YAZGAN