Fikir
Giriş Tarihi : 23-01-2012 15:00   Güncelleme : 23-01-2012 15:00

Samsun Firmalarından Afrika çıkarması

Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu(ANFED), Çoğunluğu Ankara, Kayseri, Samsun ve Konya'da faaliyet gösteren 180 firma ile Afrika çıkarması yaptı.

Samsun Firmalarından Afrika çıkarması
Önce Tunus ardından Senegal'in başkenti Dakar'da gerçekleştirilen ekonomik forumlarda Türk sanayiciler, Afrikalı işadamları ile ortak yatırım ve ticaret yolları aradı.

ANFED öncülüğündeki Türk işadamlarının ilk durağı, seyyar satıcı Boazizi'nin kendini yakarak Arap baharı'nı ateşlediği Tunus oldu. Tunuslu işadamlarıyla buluşmanın sağlandığı bu önemli toplantıya Tunus Ekonomik Yatırımlar Bakanı Riyad Bin Tayyib de katıldı. Tayyib, ülkesinin yeni dönemdeki ekonomik adımlar çerçevesinde Türkiyeli sanayicilerle işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Anadolu sanayicilerinin Afrika çıkarmasındaki ikinci önemli durağı Senegal'in Başkenti Dakar oldu. Stratejik konumu ve ekonomik potansiyeli ile Batı Afrika'nın yükselen yıldızı olarak bilinen Senegal, Afrika'nın giriiş kapısı olarak nitelendiriliyor. Senegal Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen ekonomik işbirliği toplantısına Senegalli işadamlarının ilgisi yoğun oldu. Toplantıya Türkiye'nin Senegal Büyükelçisi Aslıgül Üğdül'de katıldı.

AFRİKA'DA YAPILACAK ÇOK İŞ VAR
Ev sahibi Senegal Ticaret Odası Başkanı Mamadou Nıang, iş formunun açış konuşmasında Senegalli işadamlarının Türkiye'yi yakından izlediklerini belirtti. Nıang, "Batı Afrika'da yapılacak çok şey var. Sizleri bekliyoruz. Bu toplantı, önemli anlaşma ve yatırımlara vesile olacak" dedi. Türkiye-Senegal İşadamları(Kardeşlik) Derneği Başkanı Makhary Dıakhate, işadamlarının ilişkileri geliştirerek ülkeler arasında köprü olması temennisinde bulundu. Sivil toplum örgütleri olarak kıtalararası ticareti önemsediklerini söyleyen Türk heyeti temsilcisi ASAD Başkanı Şahin Altuntaş ise  ticaretle başlayan ilişkilerin kalıcı dostluklar doğurduğuna değindi. "Uzun soluklu ilişkiler geliştirmeye geldik. Ortak projeler üretmeyi ve birlikte paylaşmayı öğreneceğiz." Dedi. Altuntaş, TUSKON'un bugüne kadar Senegal'e bin üyesinin geldiği ve yatırımlara başladıkları bilgisini de verdi.

Türkiye'nin Senegal Büyükelçisi Aslıgül Üğdül de, Türkiye'nin Afrika açılımının ekonomisinin büyüklüğünü gösterdiğini hatırlattı. Senegal'le ticaret hacminin göreve geldiği bir yıl içinde 85 milyon dolardan 140 milyon dolara çıktığı bilgisini verdi. Büyükelçi, "Sizin bu gelip gitmeleriniz rakamı büyüyecektir. Ekonominiz güçlü ise diplomaside de güçlüsünüz. Azimle bu coğrafyalara yelken açan siz işadamlarını kutluyordum." Dedi. Senegal Ticaret Bakanı Danışmanı İsmaila Diop ise toplantının yeni fırsatlar doğuracağını söyledi. Türk heyetine "Senegal pazarı sizlere açık. Yatırımcılara özel muafiyetler tanıyoruz" diye seslendi. Batı Afrika Ekonomik Topluluğu bünyesinde 260 milyon insanın yaşadığını vurgularken  büyük pazara işaret etti. Diop, "Ülkenizde yatırım yapmak, bu nüfusa ulaşmak demektir.  Burada ihtiyacınız olduğunda bizi yanınızda göreceksiniz." ifadelerini kullandı.

Senegal Büyükelçisi Aslıgül Üğdül, Dakar'da bulunan heyete akşam yemeği verdi. Büyükelçilik ikametgahı bahçesindeki yemekte, Senegal'deki Yavuz Selim Türk Koleji örgencilerinin gerçekleştirdiği gösteri ilgiyle izlendi.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve CHP Muğla milletvekili Nurettin Demir'in de yer aldığı heyet Senegal'de faaliyet gösteren Yavuz Selim Öğretim Kurumları tarafından yaptırılan yeni kolejin açılışına katıldı.

Senegal'de ilk okulun 1997 yılında açıldığını belirten Yavuz Selim Eğitim Kurumları Genel Müdürü Adnan Demir, 7 öğrenci ilen başlayan eğitim faaliyetlerinin şu an 7 okul ve 1700 öğrenci ile devam ettiğini kaydetti.
adminadmin