Samsun Haber
Giriş Tarihi : 03-09-2019 13:02   Güncelleme : 03-09-2019 13:49

Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyeti Yalan Beyanlarla Hem bakanlığı hem de valiyi aldatıyor!

Samsun’da bir süredir basında gündeme gelen ve son olarak Kaanlar Gıda Sanayi’nin bu girişimi Samsun’da süt işleme tesisi yapmak için Samsun Gıda OSB’nin 1. etabında yatırım yapacak boş alan bulamaması ile başlayan tartışmalar gündemdeki yerini koruyor.

Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyeti Yalan Beyanlarla  Hem bakanlığı hem de valiyi aldatıyor!

Samsun Gıda OSB’de yatırım amaçlı boş parsel ve yasak olmasına rağmen üretim yapmak yerine depo amaçlı olarak kullanılan alanlar ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın cevaplaması istemiyle, Samsun Gıda OSB'nin etkin şekilde kullanılmadığı, uzun süredir üretime geçmeyen, yatırım ve istihdam sözlerini tutmayan şirketlerin kollandığı, herhangi bir duyuru yapılmaksızın şeffaf olmayan şekilde arsa tahsisi yapıldığı şeklindeki iddialarından oluşan bir soru önergesi vermişti.

Bu soru önergesi üzerine Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyeti, Erhan Usta’nın vermiş olduğu soru önergesine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın cevap vermesini beklemeden alelacele yazılmış ve yanıltıcı ve tatmin edici olmayan bir şekilde bir cevap yayınlamış, Samsun Valiliğinin internet sitesinde bu cevabı yayınlanmıştı.

SAMSUN GIDA OSB MÜTEŞEBBİS HEYETİNİN YAPTIĞI AÇIKLAMA HATA, YANLIŞ VE YALANLARLA DOLU.

Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyetinin yayınladığı açıklamada Samsun Gıda OSB’de depo olarak kullanılan alan olmadığı belirtilmesine rağmen halen daha aktif olarak kullanılan ve bir yatırımcı şirketin ağzına kadar buğday depoladığı, depo içerisinde dökme yük olarak yığılan buğday alanının önceden beri kullanıldığını bir gerçektir. İlave olarak aynı alan içerisinde yine bir otomotiv şirketinin yedek parça depolama alanı olarak kiraladığı alanın içerisinde raf sistemi ile depolama ve lojistiğe uygun hale getirildiği açıkça ortadadır.

Samsun Gıda OSB Müteşebbis heyetinin bu depolama alanlarını bile bile yoktur demesi, Samsun kamu vicdanını yaraladığı gibi devletin ilgili kurum ve kuruluşları ile yatırımcıları da yalan ve yanlış bilgiler anlamında büyük bir skandaldır.

 SAMSUN GIDA OSB MÜTEŞEBBİS HEYETİNİN YATIRIMCI AÇIKLAMALARI ÇELİŞKİLİ

Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyetinin yapmış olduğu açıklama “Gıda OSB’de yer tahsisi için 2009 yılında yerel ve ulusal gazetelerde periyodik aralıklarla ilanlara çıkılıp, tahsis başvuruları duyurulmuştur. Verilen süre içerisinde 58 adet yatırım başvurusu alınmış, tarımsal üretime ve tarımsal ürünlerin değerlendirilmesene yönelik, katma değeri, ihracat, istihdam ve yatırım tutarı gibi kriterler göz önüne alınarak sınırlı arsa büyüklüğü nedeniyle ancak 25 adet yatırımcıya arsa tahsisi yapılmıştır. Gelinen süreç içerisinde yatırım taahhütlerini OSB Uygulama Yönetmeliği gereği yerine getirmeyen 9 firmanın tahsisleri Müteşebbis Heyet tarafından iptal edilerek, yeni yatırımcılara tahsisler yapılmıştır. İddia edildiğinin tersine, yukarıda görüldüğü gibi üretime geçmeyen firmalar kollanmamakta, aksine yatırım yapmayan firmaların mevzuat çerçevesinde tahsisleri iptal edilmektedir.” denilmektedir.

Samsun Gıda OSB’de ki firmaların listesi T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın internet sitesinin Mart 2019 tarihli Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü sayfasının OSB’ler bölümünde firmaların unvanlarının ve ilk tahsislerde yatırım yapmak için parsel tahsis edilen alanların çok farklı oldu net bir şekilde görülmekte olup 9 firma yerine çok daha fazla sayıda firmanın tahsisleri Müteşebbis Heyet tarafından iptal edilerek, yeni yatırımcılara tahsisler yapıldığı net bir şekilde görülmektedir.

SAMSUN GIDA OSB’DE KİRALAMA AMAÇLI DEPOLAR YAPILIYOR.

Samsun Gıda OSB’de yasak olmasına rağmen üretim haricinde 2. ve 3. şahıslara kiralama amaçlı depolama ve soğuk hava depoları yapılıyor. Bu depolama alanlarının Samsun Gıda OSB Müteşebbis heyeti ve OSB müdürlüğünün gözünden kaçmış olması ise imkansızdır.

adminadmin