Samsun Haber
Giriş Tarihi : 12-08-2019 11:25   Güncelleme : 12-08-2019 11:25

Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyetinden açıklama geldi

Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyeti Akasyamhaber’in gündeme getirmesiyle Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta’nın soru önergesi verdiği iddialar hakkında açıklama yaptı.

Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyetinden açıklama geldi

Samsun Gıda OSB yaptığı açıklamada Kaanlar Gıda’ya neden arazi tahsisi yapılmadığına değinmezken, “Boş yer bulunmamaktır. 2009 yılında 58 adet yatırım başvurusu alınmış, tarımsal üretime ve tarımsal ürünlerin değerlendirilmesene yönelik, katma değeri, ihracat, istihdam ve yatırım tutarı gibi kriterler göz önüne alınarak sınırlı arsa büyüklüğü nedeniyle ancak 25 adet yatırımcıya arsa tahsisi yapılmıştır" dedi.

9 FİRMANIN TAHSİSİ İPTAL EDİLDİ

Yatırım taahhütlerini OSB Uygulama Yönetmeliği gereği yerine getirmeyen dokuz firmanın tahsisleri Müteşebbis Heyet tarafından iptal edildiğinin belirtildiği açıklamada, yeni yatırımcılara tahsisler yapıldığı, iddia edildiğinin tersine üretime geçmeyen firmalar kollanmamakta, aksine yatırım yapmayan firmaların mevzuat çerçevesinde tahsislerinin iptal edildiğine dikkat çekildi.

DEPO OLARAK KULLANIM YOK

Açıklamada, "Üretime geçmemiş dört firma OSB Uygulama Yönetmeliği'nin geçici 6. Maddesi kapsamında Yönetim Kurulu'na dilekçe vermiş ve yönetmelikten gelen iki yıl süre uzatım hakkını kullanmıştır. İki firmanın fabrika inşaatları bitmiş olup, yakın zamanda üretime geçmeyi planlamaktadır. Bir firma proje aşamasındadır, kalan bir firma ise, genişleme alanı olarak tahsis edilen 2. etabın imar planlarının onaylanması sonrası 1. Etaptaki eski arıtma tesisi alanının sanayi parselinin dönüşmesi sonrası projelerini uygulamaya geçirecektir. İddiaların aksine OSB'de alanında şu anda depo alanı olarak kullanılan bir tesis söz konusu değildir" ifadelerine yer verildi.

BAKANLIK ALT YAPI VE İNŞAAT ÖDENEĞİ VERMEDİ

1.Etaba yönelik halen yeni yatırımcı taleplerinin olması ve mevcut da tahsise yönelik sanayi parselinin olmaması dolayısıyla Gıda OSB’nin genişletilmesine yönelik 2016 yılında çalışma başlatıldığı kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "2. Etap diye tabir edilen 20.8 hektarlık genişleme alanının ilgili bakanlıktan imar planının onaylanması neticesinde Nisan 2019 tarihinde tapusu Gıda OSB'ye geçmiştir. Genişleme alanının yol, içme ve yağmur suyu, kanalizasyon, elektrik gibi alt yapı inşaatlarının bedeli için gereken ödenek temin edilememiştir. Müteşebbis Heyeti, ilgili yönetmelik kapsamında mevcut OSB genişleme alanının biran önce ilimiz ve ülke ekonomimize kaktı sağlanması amacıyla yer tahsis çalışmalarına yönelik karar almıştır.

Ancak, ihtiyaç duyulan altyapıya yönelik keşif ve projelendirme çalışmaları devam ettiğinden henüz sanayi parsellerinin altyapı katılım bedeli belirlenmemiş, şu an itibariyle de herhangi bir firmaya tahsis söz konusu değildir. Altyapı tamamlanmadan tahsisinin planlanmasındaki amaç, tahsislerden gelen parayla genişleme alanının biran önce bitirilmesidir. Keşif ve projeler bitmesi sonrası ortaya çıkacak altyapı katılım bedelleriyle tahsis edilen sanayi parsellerinden elde edilecek gelirle, genişleme alanının altyapısının bitirilmesi hedeflenmektedir”

adminadmin