Samsun Haber
Giriş Tarihi : 23-08-2019 10:42   Güncelleme : 23-08-2019 10:42

Samsun Gıda OSB’nin 2. Etabı ile ilgili Cevap Bekleyen Sorular!

Samsun Valisi Osman Kaymak’ın “Gıda Organize Sanayi Bölgesi'nde 20 dönüm arsanın tahsis işlemi vardı. 15-20 firma kıran kırana yarış yaptı.” açıklaması Samsun Gıda OSB’de vuku bulan olumsuz durumların ortaya çıkmasına imkân sağladı.

Samsun Gıda OSB’nin 2. Etabı ile ilgili Cevap Bekleyen Sorular!

Böylece Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyetinin Kaanlar gıdadan istediği para, bu paranın peşin istenmesi ve dahi peşin istenmesinin sebebini de Akasyamhaber olarak ortaya çıkarma imkanı da bulmuş olduk.

Şimdi, Samsun Gıda OSB Müteşebbis heyetinin 2. Etapla alakalı olarak “… ihtiyaç duyulan altyapıya yönelik keşif ve projelendirme çalışmaları devam ettiğinden henüz sanayi parsellerinin altyapı katılım bedeli belirlenmemiş, şu an itibariyle de herhangi bir firmaya tahsis söz konusu değildir.” şeklindeki açıklamasından hareketle Samsun Gıda OSB 2. Etabının Samsun adına bir istihdam kaynağı yatırım alanı olarak değil ticari bir meta olarak gördüğünü hatırlatmak istiyoruz.

Ayrıca bu tür birebir görüşmelerin 2. Etabın yasal olarak Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta’nın da gündeme getirdiği üzere; OSB Uygulama Yönetmenliğinin 55. maddesi olan “Tahsisi veya satışı yapılmamış parseller OSB'nin internet sitesinde sürekli ve güncel olarak yayımlanır, yayımlanmayan OSB yönetim kurulu görevini yerine getirmemiş sayılır.” hükmüne karşı bir tutum ve kamu vicdanını yaralayıcı davranışlar olduğu da bir gerçektir.

Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyetinin Samsun Gıda OSB 2. Etabı konusunda sürecin kamuya açık ve şeffaf bir şekilde ilerlediğini söylemesine rağmen Samsun Gıda OSB kamuya açık ve şeffaf bir şekilde ilerlemiyor.

Açık ve şeffaflık olmamasından dolayı akıl karıştırıcı işlerin olduğu üstte sıralandığı gibi halen daha cevap bekleyen sorular vardır ve biz bu sorulara kamuoyu adına cevap bekliyoruz;

Samsun Gıda OSB’de ki tahsisi yapılan parsellerin 2009 yılındakiler dahil sonradan tahsisi yapılan bedelsiz tahsislerin hangi firmalara hangi yatırım, istihdam, faaliyet alanı taahhüdü ile verildiği açıklanmalıdır.

Samsun Gıda OSB 1. Etaptaki firmaların tesis yapımı ve ruhsat süreçleri ile ilgili olarak ek süre alanlarının açıklanması, kaç kez üst üste ek süre aldıkları açıklanmalıdır.

2009-2019 yılları arasında bedelsiz tahsis alan firmaların ortaklık yapılarındaki değişimler, hisse satışları, firma devirleri satış ve devir aşamaları ile birlikte Anonim Şirketler dahil açıklanmalıdır.

Samsun Gıda OSB 1. Etaptaki firmaların istihdam durumları SGK ile ortak çalışma yapılarak şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır.

Samsun Gıda OSB 1. Etaptaki firmaların ihracat durumları ilgili bakanlıklar ile ortak çalışma ile açıkça ortaya koyulmalıdır.

Samsun Gıda OSB 1. Etaptaki tahsis şartını yerine getirmeyen firmaların yerine tahsis alan yeni firmaların aldığı parseller için çıkılan ilanlar ve duyurular açıklanmalı, bu alanlara kaç başvuru olduğu ve tahsisi alan firmanın istihdam, ihracat, faaliyet alanı ve yatırım miktarları açıklanmalıdır. Ayrıca sonradan tahsis alan firmaların ortaklık yapılarının Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyetinde görev yapan seçilmiş ve atanmış kişi veya kişiler ile akrabalık ve ticari ortaklıkları incelenmeli ve sonuçları açıklanmalıdır.

Samsun Gıda OSB 1. Etaptaki kaç firmanın resmiyette faaliyette görünüp fiiliyatta bir faaliyeti olmayan ve kapısına kilit vurulanlar var (ise) bu alanların son halleri açıkça ortaya konulmalıdır.

Samsun Gıda OSB 1. Etaptaki firmaların hisse devirlerinden dolayı gelir elde eden kişi veya firmaların ne kadar bir gelir elde ettikleri net şekilde ortaya konulmalıdır.

Samsun Gıda OSB 1. Etaptaki firmaların depo olarak 2. veya 3. Kişilere bedeli karşılığı kiralanıp kiralanmadığı, bu tür kiralamaların olması durumunda yasaya uygun olup olmadığı, yasaya uygun olmaması durumunda tahsis iptali yapılıp yapılmayacağı net olarak açıklanmalıdır.

Samsun Gıda OSB 1. Etaptaki firmaların boş olarak duran binaların tahsislerini iptal edilip edilmeyeceği, edilmeyecek ise bu firmaların yıllarca boş olarak üretim yapmadan beklemeleri ile ilgili işlem yapılıp yapılmadığı, yapılmadı ise sorumlularının kim olduğu açıklığa kavuşturulmalıdır.

Samsun Gıda OSB Müteşebbis Heyeti yerel ve ulusal basını alarak Samsun Gıda OSB 1. Etaptaki firmaların faaliyetlerini, yatırım, istihdam ve üretimlerini yerinde göstermelidir.

adminadmin