Samsun Haber
Giriş Tarihi : 17-01-2018 08:54   Güncelleme : 17-01-2018 08:54

Samsun Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünden Fındıkta Yetiştirme Teknikleri Ve Külleme Eğitimi

​Samsun Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elemanları tarafından Bafra Ziraat Odası işbirliğiyle Fındık Yetiştirme Teknikleri ve Külleme Hastalığı ile Mücadele konulu bir eğitim toplantısı yapıldı.

Samsun Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünden Fındıkta Yetiştirme Teknikleri Ve Külleme Eğitimi

Eğitim toplantısında; “Fındıkta Yetiştirme Teknikleri” konusunda Hidayet Candemir, “Külleme Hastalığı İle Mücadele” ve  “Fındık Dip Sürgünü Temizliğinde Azotlu Çözelti Uygulaması” konusunda Dr. Asuman Sezer tarafından katılımcılara sunum eşliğinde bilgi aktarılarak üreticilerden gelen sorular cevaplandırıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, program kapsamında yaptığı konuşmada,Türkiye’nin fındık üretim değeri bakımından Dünya’da % 70 oranında önemli bir paya sahip olduğunu, bununla birlikte verim değerleri yönünden birçok fındık üreticisi ülkelerden daha düşük olduğunu belirterek, bunun nedenlerinin başında fındık bahçelerinin yaşlı olması, bahçelerin geleneksel yöntemlere göre ve karışık çeşitlerle tesis edilmiş olması, budama, gübreleme ve sulama uygulamalarının yetersiz ve yanlış tekniklerle yapılıyor olmasının yanı sıra hastalık ve zararlılar ile mücadelenin yeterli ve gerektiği şekilde yapılamamasının geldiğini söyledi. İlimiz ürün deseninde ve ekonomisinde önemli paya sahip olan fındığın 934.000 dekar alanda üretiminin yapıldığını, üreticilerin bilgi ve becerilerinin artırılmasına yönelik eğitim faaliyetlerine aralıksız devam edileceğini, son yıllarda fındık bahçelerinde yaygın olarak görülen külleme hastalığının verim ve kalite düşüklüğüne sebep olması nedeniyle de zamanında ve tekniğine göre mücadele yapılmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Fındık üretiminde dip sürgün temizliğinin kültürel mücadele açısından önemli ve maliyetli olması dolayısıyla, yeni teknik olan azotlu çözelti uygulamalarının maliyetleri azaltması yönüyle üreticilerin dikkatini çekmesi gerektiğini kaydetti.

adminadmin