Röportaj
Giriş Tarihi : 10-01-2017 12:46   Güncelleme : 10-01-2017 14:16

Samsun İHH Başkanı Hüseyin Mutlu, İnsanlığın Yardıma İhtiyacı Olduğu Her Yerdeyiz

Samsun İnsani Yardım Hareketi İHH Samsun Başkanı Hüseyin Mutlu, İHH’nın amaçları ve yardım faaliyetlerini Akasyam Haber’e anlattı.

Samsun İHH Başkanı Hüseyin Mutlu, İnsanlığın Yardıma İhtiyacı Olduğu Her Yerdeyiz

1993 Bosna Harbi sıralarında İstanbul’da kurulan İHH kurulduğu günden bu yana savaşlardan kaynaklı yaşanan mağduriyetlerde insanın olduğu her alanda yardım hareketiyle mağdurlara ulaştırmayı sürdürüyor.

Zaman içerisinde Türkiye’den Uluslararası bir yapıya ulaşan İHH, mağdurlara kol kanat gererek Dünyanın her yerine bu yardımlarını ulaştırmayı başararak insanların güven duyduğu bir kuruluş haline geldi.

1993 yılında İstanbul’da kurulduktan daha sonra Türkiye’nin diğer illerinde de kuruluşlar oluşturarak Samsun’da da 3 yıl önce kurulan İHH’nın İstanbul programlı çalışmalar nezdinde hareket ettiğini ve gerek Ulusal ve gerekse Samsun il ve İlçe bazında yardımlarını sürdürmekte olduğunu ifade etti.

ULUSLARARASI YARDIM KURULUŞUYUZ

Samsun İnsani Yardım Hareketi İHH Samsun Başkanı Hüseyin Mutlu, “ İHH afet, yangın, savaş mağdurları, sığınmacılar, düşkünler, yetimler ve ihtiyaç sahiplerine gerekli araştırma ve yardım olanakları da sağlamakta. Samsun’da İHH kurulmadan önce Pakistan selinde DOSTER yardım kuruluşu olarak İstanbul İHH ile irtibata geçerek Pakistan’a yardımlarımızı iletmiştik. Sonraki yıllarda İHH olarak Samsun şubesini açarak yerel çalışmalarımızı yaparak Uluslararası yardımlaşmalarda İstanbul İHH kanalıyla yapılan yardımları ihtiyacı olan Uluslararası bölgelere Afrika, Somali, Bangladeş, Pakistan’a vs. gönderiyoruz. Dünyanın her bölgesine su kuyuları, katarak ameliyatı, göz ameliyatı, sağlık merkezi ve insanı yardım merkezi olarak ulaşmaya çalışıyoruz” diye söyledi.

BİZLER DE MAVİ MARMARA GEMİSİNDEYDİK

Öncülüğünü İHH’nın yapmış olduğu Mavi Marmara yardım gemisinde yaşanan olaylar da bizlerde o gemideydik ve o anları birebir yaşadık siyen Hüseyin Mutlu, “16 Sivil toplum örgütü ve 34 farklı Ülkeden katılan insanlar İHH’nın öncülüğünde Mavi Marmara yardım gemisinde yer aldığı bir platform çalışmasıydı. İstanbul İHH ile işbirliği içerisinde tüm güçlüklere, yaşanan üzücü olaylara rağmen, yeryüzünde yaşanan tüm mağduriyetlere el uzatmaya gayret ediyoruz” diye ifade etti.

GELECEĞİNİZİ BİLİYORDUK!

Dünya Geneline bakıldığında Türkiye’nin yardım alanında daha duyarlı davranarak yer aldığının altını çizen Mutlu, “ Bunun en basit örneğini Halep’e gittiğimiz de gördük. Yurt dışına uzanan her yardım elimizde bunu birebir yaşıyor ve gözlemliyoruz. Yurtdışında bile mağduriyet yaşayan insanların umudu en fazla Türkiye olarak yer alıyor. En son Halep’te 45 Bin kişinin aktarımı esnasında Halepli vatandaşların bizim Samsunlu yardım ekibinden arkadaşlarımıza ‘geleceğinizi biliyorduk’ sözleri bunun en güzel örneği olarak yer aldı. Çanakkale harbinde de bir askere söylenmiş cümledir, ecdadımızda şuan ki Türk Vatandaşları da yardımlaşma olduğunda her zaman en ön saflarda yerini almış kendisini ispatlamıştır. Afrika’da da buna benzer sözleri işittik, mağduriyet yaşayan ülkelerde oranın vatandaşlarının Türkiye’den her zaman bir yardım beklentileri var. Allah Korusun bizim başımıza bir felaket gelse Türkiye’nin sığınabileceği yardım alabileceği kimsesi yok” şeklinde Türk insanının duyarlılığını anlattı.

İNSANLIĞIN YARDIMA İHTİYACI OLDUĞU HERYERDEYİZ

Afrika’nın Zanzibar adasına kadar ulaştık ve yardım götürdük ve en önemli ihtiyaçları halinde yer alan sağlık merkezi yaptık diyen Başkan Hüseyin Mutlu, “ Diğer taraftan, Arakan ve Bangladeş’te yetim çocuklarla ilgili yetimhane yapımını gerçekleştirdik. Afrika’nın çeşitli bölgelerinde o yörenin en büyük ihtiyacı olan su kuyuları açtık. Kafkas ülkelerinin bir kısmına ve Avrupa’da yine yardımlarımızı gerçekleştirdik.  Samsunlu genç kızlarımız yeni doğum yapan o mağdurlara 300 bebek paketi yaparak o çocukların ilk ihtiyaçlarını giderdiler. Yardım faaliyetlerimiz saymakla bitmez yeryüzünde ulaşabildiğimiz her alana ve bölgeye yardımlarımızı sürdürüyoruz. Bunların en önemlilerinden birisi de İHH olarak Nijerya’da o bölgenin doğa koşullarından dolayı yaşanan görme bozuklukları ev körlüğün giderilmesi için göz ve katarak hastanesi açtık. Afrika’da en fazla göz doktoru 3 tane tabi ki bu yeterli değil. Bu ihtiyaçtan dolayı Binlerce göz problemi yaşayan vatandaş yeniden görme olanağına kavuştu. En son Tekkeköy’den giden bir ekibimiz burada 300 kişinin gözünü acımasına vesile oldu. Avrupa yardımda daha çok teknik olayları hesaplamaktan yardımı yeteri kadar ulaştıramıyor ya da geç kalıyor ama Türkiye bu konuda daha hassas davranarak canını dişine takıp yardıma ihtiyacı olana ilk önce koşuyor” diye söyledi.

AYNİ VE NAKDİ YARDIM YAPILIYOR

Samsun’da mültecilere sağlanan olanaklardan bahseden Başkan Hüseyin Mutlu, “ Bizler Türk Milleti olarak mültecilerin yanında ve yardımında her zaman yer almaya özen gösteriyoruz. Onların ihtiyaçlarının giderilmesinde imkânlarımızı ve iş gücünü bir araya getirerek onların ihtiyaç belirlenmesinde doğru ihtiyaçların giderilmesini sağlamak amacıyla sivil toplum örgütleri ile tek bir çatı altında toplanarak eşit yardımı sağlamayı amaçladık. Yardım alabilmek içinde yaşanan mağduriyetler bu çalışma ile giderilmiş oldu. Amacımız mültecilerin kapı kapı gezmesini sokaklarda dilenmelerini engellemek. Kimi mültecilere mağduriyetlerine göre aylık maaşlar verilmekte kiraları ödenmekte ve ihtiyaçları belirli oranlarda giderilmekte. Yine kendi Türk vatandaşlarımıza da yardımda bulunurken yetim ve kimsesiz düşkün vatandaşlarımıza da ayni ve nakdi yardımlarda bulunuyoruz.  Geçtiğimiz senelerde bir Alaçam’da eşini trafik kazasında kaybeden 7 çocuklu bir ailenin Samsun İHH 2 katlı bir ev yaparak yetim kalan 7 çocuğun ihtiyaçlarını da yine Samsun’da doktor olan bir hayırseverimiz karşıladı. Bir yetim için belirlenen yardım ücreti aylık 100 TL olurken 1 yıl boyunca her yetim için ayrı ayrı maaş verdi.  Bunun gibi ayrım gözetmeden hayırseverlerimizin vasıtasıyla mülteci ve Türk olmak üzere Türkiye içi ve Uluslararası yardımlar gerçekleştiriliyor” şeklinde yapılan yardımlar hakkında bilgi verdi.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin