Sağlık
Giriş Tarihi : 06-02-2020 14:21   Güncelleme : 06-02-2020 14:21

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Kanserde Farkındalık Semineri

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve Samsun Büyükşehir Belediye işbirliğiyle Dünya Kanser Günü nedeniyle dünyada milyonlarca ölüme sebebiyet veren, bununla birlikte pek çoğunun önlenebilir olduğu kanser hastalığına karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla Şehit Ömer Halis Demir Çok Amaçlı Toplantı Salonunda “Kanserde Farkındalık Semineri” düzenlendi.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Kanserde Farkındalık Semineri

Büyükşehir Belediye çalışanları ve belediye halk eğitim merkezi eğiticileriyle kursiyerlerinden oluşan yaklaşık 550 kişilik bir dinleyici grubunun katılımıyla gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasını Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hatice Öz gerçekleştirdi.

Etkinliğin seminer bölümünde Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi Hekimi Dr. Elif Özkaya tarafından katılımcılara kanser, kanserde erken teşhisin önemi, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Kanser Tarama Programları, bu programlara nasıl başvurulacağı, kansere karşı sağlıklı yaşam davranışıyla alınabilecek önlemler hakkında bilgi verildi.

Konuşmasında erken teşhisin kansere karşı zafer kazanmada en etkili yöntem olduğunu ve birçok kanser türünün günümüzde erken teşhisle hiç ortaya çıkmadan önlenebildiğini söyleyen Dr. Elif Özkaya, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) çok etkin bir çalışma yürüttüğünü, her yıl 100 binin üzerinden kişinin kanser taramasını yaptıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığının bu alanda yapılan çalışmalara büyük destek olduğunu söyleyen Dr.Özkaya, kanser taramaları için en uzak köylerden bile talep gelmesi halinde, buradaki vatandaşların en yakın merkeze ücretsiz olarak evlerinden alınarak getirildiğini, tüm kanser tarama testlerinin ücretsiz olarak yapıldığını, ancak sunulun tüm bu imkanlara rağmen insanların olası sonuçlarından korkarak test yapmaktan kaçındığını ifade etti.

Test yaptırmaktan kaçınan hastaların ilerleyen yıllarda erken teşhis imkanı bulunan bir kanser türüne yakalandığını duyduklarında büyük üzüntü yaşadıklarını söyleyen Dr.Elif Özkaya, bu durumun yaşanmaması için herkesi KETEM, Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezleri ile Sağlıklı Hayat Merkezlerine davet etti.

Seminerin son bölümünde kanser tanısı almış sağlık çalışanları Ebe Ayşe Horasan Çetintaş ve Emekli Hemşire Belma Kesim Uygun’un kanserle tanışma süreçleri ve süreç içinde yaşadıklarını anlattıkları bölüm salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.

Seminer bitiminde kanser tedavisinde erken teşhis sayesinde başarılı olmuş kişilerin duygularının yansıtıldığı bir portre fotoğrafları sergisinin de katılımcılar tarafından ziyaret edildiği etkinliğe Sağlık İl Müdürü Dr.Öğr.Üyesi Muhammet Ali Oruç, Büyükşehir Belediyesi Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürü Selim Yazıcı,  Kadın Aile ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ayhan Ergün de katıldı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN