Samsun Haber
Giriş Tarihi : 21-08-2019 09:00   Güncelleme : 21-08-2019 09:00

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nden Havza açıklaması;

​Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Havza ilçesinde ‘Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında küçükbaş hayvanların dağıtıldıktan sonra veba mikrobu bulunduğu iddiaları üzerine bir açıklama yaptı.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nden Havza açıklaması;

Açıklamada, “İl Tarım Müdürlüğü ile yapılan görüşmede Havza İlçesi Çayırözü Mahallesi’nde ikamet eden C.K isimli vatandaşın kendi koyunlarının hastalanmasından sonra kolunda yara çıkması üzerine Aile Hekimine başvurduğu öğrenilmiştir” denilerek şöyle devam edildi;

Bu bilgi üzerine Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Havza İlçe Sağlık Müdürlüğü aranarak konu hakkında araştırma yapılması talep edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda Havza Çayırözü Mahallesi sakinlerinden C.K isimli şahsın koyunlarının ölmesinden sonra 16.08.2019 tarihinde ÇAY ASM’ye başvurduğu, kişinin yapılan muayenesinde kolunda deri altı enfeksiyonu teşhis edildiği tetradox tablet ve furasin pomad reçete edildiği öğrenilmiştir. Bu başvurudan sonra vatandaşın ölen hayvanlarından koyun vebası şüphesiyle numune alınması nedeniyle kolundaki yarayı ölen hayvanlarından bulaşan bir hastalık olarak değerlendirdiği düşünülmektedir. Ancak, Koyun vebası veya daha doğru olarak Koyun-Keçi Vebası (Peste des Petits Ruminants, PPR) zoonoz karakterli bir hastalık değildir yani hastalık insanlara koyunlardan ve keçilerden kesinlikle  bulaşmamaktadır.

adminadmin