Sağlık
Giriş Tarihi : 08-02-2017 09:00   Güncelleme : 08-02-2017 09:00

Samsun İl Sağlık MüdürlüğündenAkılcı Antibiyotik Kullanımı Uzman Hekim Eğitimi

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü tarafından “Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Hızlı Antijen Testi” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Samsun İl Sağlık MüdürlüğündenAkılcı Antibiyotik Kullanımı Uzman Hekim Eğitimi

Gereksiz ve uygun olmayan ilaç kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda bu sorunun önüne geçilmesi, halkımızda ve sağlık çalışanlarımızda akılcı ilaç kullanımı ile ilgili farkındalık, bilgi ve bilinç düzeyini artırarak bu yönde davranış değişikliği oluşturulmasının sağlanması amacıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından “Akılcı İlaç Kullanımı Programı” yürütülmektedir.

Bu kapsamda, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü tarafından, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı KILIÇ, Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih ÖZKAN ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve Akılcı İlaç İl Koordinatörü Dr. Hatice ÖZ’ün katılımı ile 07 Şubat 2017 tarihinde Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi konferans salonunda uzman hekimlere (KBB, dahiliye, pediatri, kadın doğum, acil tıp uzmanları ile kamu hastanelerinde çalışan aile hekimi uzmanları ve acilde çalışan pratisyen hekimler) Doç. Dr. Özgür GÜNAL, Dr. Filiz GÜNEŞ ve Dr. Teoman KAYNAR tarafından “Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Hızlı Antijen Testi” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir.

Akılcı ilaç kullanımı (AİK) kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda kendilerine ve topluma en düşük maliyetle sağlayabilmeleri olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımda yer alan maddelerden birinin veya birkaçının karşılanmaması durumu akılcı olmayan ilaç kullanımı olarak kabul edilmektedir. AİK, ilacın üretiminden atığının imhasına kadar geçen süreci kapsamaktadır. Tanı ve tedavi süreçleri göz önüne alındığında hekim, eczacı, hekim dışı sağlık personeli, ilaç sektörü, halk (hasta, hasta yakını vb.) ve meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, medya akılcı ilaç kullanımında sorumluluk sahibi taraflardır.

 

 

 

adminadmin