Samsun Haber
Giriş Tarihi : 03-11-2017 16:43   Güncelleme : 03-11-2017 16:43

​ Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney: Organ Bağışı Hayat Bağışıdır

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney Organ Bağışı Haftası münasebetiyle bir basın açıklaması yaptı.

​ Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney: Organ Bağışı Hayat Bağışıdır

Güney yaptığı açıklamada, ”Herhangi bir nedenle organ yetmezliğine giren hastaların tüm dünyada geçerli ve sağlıklı tek tedavi yöntemi organ naklidir. Yeterli organ bağışı olmaması nedeniyle organ nakli olamayan hastalar kısa süre içerisinde organ yetmezliğine bağlı hayatlarını kaybetmektedirler. Organ nakline ihtiyaç duyan hasta sayısı da her geçen gün artmaktadır, 31.10.2017 itibariyle Türkiye genelinde organ bekleyen hastaların sayısı 24.963’tir.

Nakil olmayı bekleyen hastaların dağılımı şu şekildedir;

Böbrek                                              21.576

Karaciğer                             2.101

Kalp                                       922

Akciğer                                63

Pankreas                             283

Böbrek-Pankreas            10

İnce Barsak                        5

Kalp Kapağı                        3

Türkiye genelinde 2010 yılında toplam beyin ölümü sayısı 1.036 iken bunlardan 272’sinin organ bağışına aileleri izin vermiştir. 2016 yılında ise 1.998 beyin ölümden ve 564’ünün organ bağışı olarak gerçekleşmiştir. Son beş yıldaki yoğun ve kapsamlı çalışmalar sonucu %100’e yakın artış sağlanabilmiştir. Genel olarak bu vakalarda ailelerin organ bağışına izin verme oranları %25 düzeylerindedir. Organ bağışı konusunda toplumumuzda önceki yıllara nazaran artış görülmekle birlikte nakil bekleyen hasta sayıları göz önüne alındığında ve diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırma yapıldığında hala istenen düzeylere ulaşılamamıştır.

Sağlık Bakanlığımız tarafından organ bağışı ve organ naklinin toplumsal boyutlarıyla ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda Bakanlık düzeyinde medya konusu ele alınmış ve dizi yapımcıları, sanatçılardan destek alınmıştır. Ayrıca konunun dini boyutu da unutulmamış ve Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde tüm din görevlilerine bilgi verilerek konuya gereken hassasiyetin sağlanması desteği alınmıştır. Bakanlığımız organ bağışı ve organ naklinin tüm boyutlarına tam destek vermektedir. Türkiye genelinde 100’ün üzerinde Bakanlık onaylı ve ruhsatlı organ nakli yapan merkezimiz vardır. Organların çıkarılmasından hastalara nakline kadarki sürecin tüm aşamalarında organizasyonu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sistemimiz, dünyada başarı ile uygulanan nadir sistemlerden birisidir. Organların transportunda da Bakanlığımız tarafından gereken tüm imkânlar seferber edilmektedir. Kara ve deniz ambulanslarının yanı sıra, hava ambulans sistemi, bir yandan asli görevlerini yaparken, diğer taraftan organların ve nakil ekiplerinin transportunun sağlanmasına destek vermektedir.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü olarak  Ondokuzmayıs Üniversitesinin katkıları ile düzenlediğimiz paneller, eğitimler, sempozyumlarla  her geçen yıl Samsun bölgesinde donör sayılarının arttığını görmekteyiz.  Beyin ölümü sonrası organları bağışlanan kişi sayısı 2016 yılında 41 donör iken 2017 de bugün itibari ile donör sayısı 48 olmuştur. Bunun sonucunda 125 organ ve doku ülkemizin çeşitli organ ve doku nakil merkezlerinde Sağlık Bakanlığımızın sağladığı uçak, helikopter ve kara ambulansları ile ivedilikle organ ve doku bekleyen insanlarımıza umut olmuştur. Buradan bölgemizdeki organ bağışlayan tüm ailelerimize bu ulvi davranışlarından dolayı tekrar teşekkür ediyoruz.

Organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması bu konudaki bilincin gelişmesini sağlamak amacıyla ülkemizde her yıl "3 – 9 Kasım Organ Bağışı Haftasında" birçok etkinlik gerçekleştirilmektedir. Organ ve doku nakli hizmetlerinin geliştirilmesinde en önemli husus organ ve doku bağışının artırılması için kamuoyunda bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesidir. Bu konuda bütün kurumlara, basına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. 

Yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.” Dedi.

adminadmin