Röportaj
Giriş Tarihi : 21-01-2017 14:21   Güncelleme : 21-01-2017 14:21

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney Samsun’un sağlık karnesini açıkladı!

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü görevine geçtiğimiz aylarda atanan Dr. Yusuf Güney ile Akasyam Haber’e özel yapmış olduğumuz röportajda Samsun’un sağlık sektörüne ve sorunlarına detaylıca gözden geçirdik.

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney Samsun’un sağlık karnesini açıkladı!

Samsun’da 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin geliştirilmesinde yeni girişimleriniz olacak mı? diye sorduğumuzda bize şu şekilde açıklama veren Dr. Yusuf Güney,Samsun İl Sağlık Müdürlüğü olarak Bakanlığımız adına acil sağlık hizmetleri alanında en büyük görevimiz; etkili ve hızlı acil sağlık sistemi organizasyonlarını gerçekleştirmektir. Bağlı olan tüm birimlerimiz ile 7 gün 24 saat insanlarımıza hizmet etmeye devam ediyoruz. Gerek vakaya ulaşım süreleri olsun, gerekse acil sağlık hizmetleri teknik ve personel kapasitesi olsun Samsun ilimiz acil sağlık hizmetlerinde 2016 yılı çalışmalarını başarılı bir şekilde tamamlamıştır. Bakanlığımızın Acil Sağlık Hizmetleri ile ilgili politikalarını ilimizde etkin bir şekilde 2017 yılında da yürütmeye devam edilecektir” şeklinde sözleriyle 112 Acil Sağlık Hizmetinin başarılarını daha da arttırılacağını söyledi.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ROLÜ

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı yapılanmasında İl Sağlık Müdürünün rolünü de bizlere “ Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önce tek çatı altında yürütülen sağlık hizmetleri;

İl Sağlık Müdürlükleri, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterlikleri ve Halk Sağlığı Müdürlükleri olmak üzere üç’e ayrılarak sürdürülmektedir.

İl Sağlık Müdürlüğü, bağlı kuruluşların il teşkilatının koordinasyonunu yapar ve uyumlu çalışmasını gözetir. Sağlık hizmetleri yönünden ilin durumunu Bakanlıkça belirlenen aralıklarla yine Bakanlığa rapor eder” şeklinde ifade ederek açıkladı.

SAĞLIKTA UMKE NASIL BİR YAPILANMADIR

Sağlık sektöründe UMKE’ nin görev ve sorumlulukları bize anlatan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, “UMKE ( Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi ) gönüllülük esasına dayalı olarak faaliyet gösterir.  Afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkân ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahale etmek ve kurtarmak amacıyla kurulan bir birimdir. Sağlık teşkilatının çeşitli birimlerinde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan gönüllü uzman doktor, doktor, sağlık memuru, hemşire, ebe, anestezi teknikeri, paramedik, ATT vb. sağlık personeli arasından seçilen UMKE personeli arkadaşlarımız, gerektiğinde karla mücadeledeki çalışmalar gibi olağandışı durumlara ildeki diğer kurumlarla ( AFAD, İTFAİYE vb.) işbirliği içerisinde müdahale eder” dedi. 

İl Sağlık Müdürü Güney’e Samsun’da Kaç UMKE Personeli ve bunun yanında kullanılan ekipmanlarını sorduğumuzda “Yılsonu itibariyle UMKE personel sayımız 183 oldu. Afet envanterimizde 3 adet 4x4 arazi taşıtı, Mobil Komuta Aracı, Mobil Sahra Hastanesi, Mobil KBRN ( Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer ) Arındırma Ünitesi, ayrıca KBRN Medikal Kurtarma Malzemeleri, uydu telefonu gibi birçok teknik malzeme bulunmaktadır” şeklinde bilgiler işliğinde cevapladı.

SAMSUN 112 ACİL HİZMETTE NE DURUMDA

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü görevine getirilmeden önce 112 il Ambulans Servisi Başhekimliğinden sorumlu Sağlık Müdür yardımcısı olarak hizmet eden Dr. Yusuf Güney’e 112 acil sağlık hizmetleri kaç ambulansla ve personelle yürütülmektedir? diye sorduğumuzda Güney, “Toplam 37 istasyonda,  55 tam donanımlı kara ambulansı, 3 adet tam donanımlı 4x4 kar paletli ambulansı, 1 adet 4 sedyeli ambulans, 1 adet obez ambulans, 3 UMKE Aracı,  1 adet Helikopter ambulans ile hizmet verilmektedir” diye Samsun’un 112 acil sağlık hizmeti alanında ne derece başarılı adımlar atmış olduğunun altını çizdi.

SAĞLIKTA KIŞ ÖNLEMİ

Kışın gelmesi ile beraber İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde ne gibi önlemler alındığını bizlere açıklayan Dr. Yusuf Güney, “ İlimiz genelinde sürekliliği devam eden hastaların, (diyaliz, doğum vb) sorumluluk bölgelerindeki sağlık kuruluşları tarafından önceden tespitlerinin yapılarak acil durum öncesinde gerekli tedbirleri alındı. Resmi ve Özel Sağlık Kuruluşlarına konu İl Sağlık Müdürlüğümüzce bildirilerek gerekli koordinasyon sağlanmaktadır. Acil durum süreci devam ederken sağlık kuruluşları tarafından taburcu edilmesine karar verilen hastaların ikametgâhları (özellikle köylerde ikamet edenlerin ) göz önünde bulundurularak, gerek görüldüğünde 122 AFAD Çağrı Merkezi ile koordine edilip, ulaşım bilgisi alınarak, taburcu süreleri tekrar gözden geçirilmektedir. Bu önlemler kapsamında UMKE ekiplerimizce 14 vakaya müdahale edilmiştir” diye açıklama da bulunurken Sağlık hizmetlerine ve hastaya verdikleri özveriyi ifade etmiş bulundu.

SAĞLIKTA ENGELLER AŞILIYOR

Yaşlı ve engelli vatandaşların en büyük dertlerinden birisi olan Hastaneye tedaviye gittiklerinde Engelli araçları ile muayene odalarına geçmekte zorlanıyor olmaları ve bu nedenle buna dayalı bir çalışma var mı? diye sorduğumuzda bize durumu açıklayan Güney, “ Özürlü vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine daha rahat ulaşabilmeleri için Bakanlığımız da kendi görev alanlarında gerekli çalışmaları yürütmektedir. Bakanlığımızca “Özürlü Kişilere Yönelik Sağlık Hizmetlerinin Sunumuna” ilişkin 2010/79 sayılı Genelge yayımlanmış,  söz konusu Genelge’nin uygulanmasına yönelik, Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü çalışanlarının değerli katkılarıyla hazırlanan “Sağlık Kurumlarında Özürlü Bireyler İçin Ulaşılabilirlik Temel Bilgiler Rehberi” doğrultusunda yürütülmektedir” diye duruma açıklık getirdi.   

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin