Sağlık
Giriş Tarihi : 26-12-2016 11:05   Güncelleme : 26-12-2016 11:08

Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastanesi’nden Ücretsiz İlaç Desteği

Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastanesi, Gögüs Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ömer Serdar Bekdemir ve Psk. Melda Dönertaş ile Akasyam Haber’e yapmış oldukları özel röportajda sigara bağımlılığı ve bırakma yöntemleri ile alakalı çok önemli bilgiler verdiler.

Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastanesi’nden Ücretsiz İlaç Desteği

Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastanesi doktorları Devletin sigara bağımlılığına dayalı başlatmış olduğu Sağlık Bakanlığının projesi çerçevesinde son 2 yıldır ücretsiz sigara bırakma ilaçları da verilmesiyle vatandaşlardan buna dayalı olumlu talepler ile karşılaşıldığını söylediler. Tütün ürünleri bağımlılığı aslında psikolojik bir bağımlılık olup her şeyden önce bağımlı kişi beyninde bundan kurtulmayı istemeli. Aksi takdirde sigara bırakma yöntemlerinin başarılı olmayacağını ve buna nazaran bir süre sonra sigaraya bağımlı kişi geri dönüş sağlayacaktır diyerek bu konunun önemi dile getirildi.

SAMSUN’DA SİGARA BIRAKMA VERİLERİ

Şubat 2015’te başlanan poliklinik hizmetine Aralık 2016 arası ile 12 bin 706 kişinin müracaatı söz konusu olmuş ve bunların 7 bin 217’ne ilaç tedavisi başlanmış olup 10 Bin 500’e yakınına ilaç dağıtımı düzenlenmiştir. 2015 Nisan ayından itibaren 750 kişi ile görüşme yapılmış ve yüzde 71’i erkek olup yüzde 29’u da kadın olmaktadır. Müracaatlarda en fazla yaş dağılımı 36 ila 45 arasında yer alırken ikinci sırada 26 ila 35 yaş arası yer alıyor. Sigarayı bırakma oranında ise yüzde 73’ü hala kullanırken geri kalan yüzde 27’si ise sigarayı tamamen bırakmış durumda. Sigara bırakmakta yaşanan azlığın bir diğer nedeni gelen kişilerin bir aylık tedavi ile tütün bağımlılığımı atlatabileceği düşüncesi olması, oysaki doğru tedavi kişilerin en az 3 ay düzenli bir şekilde bunu kullanması ve gerekli ise hastane Psikiyatrisi tarafından bu süre boyunca destek almasıdır.

SİGARAYI BIRAKMA KARARI

Göğüs Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ömer Serdar Bekdemir, “ Hastaneye gelenlerin birçoğu ben sigarayı bırakmak istiyorum diyerek geliyor. Merdiven çıkmaya çalışınca nefessiz kalanlar, yürüyüşlerde nefes darlığı çekmeye başlayanlar sigara bağımlısı olup yaşında ilerlemesiyle ilk müracaat ettikleri yer bizler oluyoruz. Basında yer alan Sağlık bakanlığının hazırlatmış olduğu kamu spotları da bu bırakma kararlarından bir tanesi. Basın yayın organları bu noktada halkı bilinçlendirmekte lokomotif görevi gördüğünü söyleyebiliriz. Bilinçlenen halk sağlığına daha çok kıymet vermeye başlıyor sevdiklerine zarar gelsin istemiyor” şeklinde dile getirdi.

NEREYE MÜRACAAT EDİLMELİ

Sigara bırakmayı deneyenlerin yüzde 30’a yakını başardı neden siz de bunlardan birisi olmayasınız diyen Op. Dr. Ömer Serdar Bekdemir, “ Samsun’da sigara bırakma ve göğüs hastalıkları dalında bütün yükü Kamil Furtun Gögüs Hastanesi çekmekte. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların Halk Sağlığı Müdürlüğüne ait KETEM’e, Göğüs hastalıkları polikliniklerine, aile sağlığı merkezine başvurabilirler buralarda kendilerine en doğru bilgi ve yönlendirme yapılarak ilk müracaatlarını gerçekleştirebilirler. Bizlere geldiklerinde devletin ve Halk Sağlığı Müdürlüğünün desteğiyle ücretsiz sigara bırakma ilaçlarının da desteği ile vatandaşlar bu bağımlılıktan hem kendileri hem de sevdiklerini kurtarabilirler” şeklinde ifade etti.

DEVLETİMİZ BU KONUDA KARARLI

Yaklaşık 2 yıldır başlatılan ücretsiz sigarayı bırakma projesi hakkında bilgi veren Op. Dr. Ömer Serdar Bekdemir, “ Başlatılan kampanyadan oldukça olumlu sonuçlar alındı. Bir dönem ilaç yetersizliğinden ilaçların ücretlendirilmesi ve bu ücretlerin pahalı oluşu nedeniyle devletin bu konuya yeniden bir düzenleme getirmesiyle ücretsiz ilaçlar ile sigarayı bırakma ve danışma alanları oluşturuldu. Devlet bu sigara bağımlılığı konusunda aslında oldukça önemli adımlar attı. Kapalı alanlarda sigara içilmesi ve bir çok kurum ’un dışarıda kalan kısımlarında bile sigara içenleri uzaklaştırmak üzere düzenlenen yasak bölgeler ile çok güzel adımlar atıldı. Hastanelerde buna nazaran Psikologlar, danışma görevlileri ve sigara bırakma poliklinikleri açıldı. Ücretsiz ilaç destekleri ile bu projeler desteklendi. Daha sağlıklı daha bilinçli toplum ve nesiller için çok ciddi ve başarılı adımlar olarak buluyoruz bizlerde bunları” şeklinde açıklamalarda bulundu.

SİGARA İÇENLERİ BEKLEYEN TEHLİKELER

Sigaraya devam eden sigara bağımlılarını çok ciddi sağlık sorunları beklemekte diyen Bekdemir, “En basitinden yolda yürürken nefes darlığı, hareket kısıtlılığı, KOAH, Kalp krizi artışları, akciğer kanseri ve çeşitli organ yetmezlikleriyle karşı karşıya kalabilirler. Çeşitli kanserlerin yanı sıra akciğer hastalıklarında akciğer kaybı yaşanmaya başladığında bu tedavi edilmezse akciğerler kendini yenilemeyen organlardan olduğundan akciğer kaybından birçok kişi hayatını da kaybetmekte. Yalnızca içenler değil içen kişilerin yanında bulunan kişilerinde en az içen kadar bu rahatsızlıkları yaşamaları muhtemel. Bu yüzden sigara bağımlılığı alışkanlığımızdan bir an önce kurtulmalı sevdikleriniz ile daha sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamayı tercih etmeliler” diye sağlıklı yaşamaya dikkat çekti.

PSİKOLOJİK DESTEK VE TEDAVİ ŞART

Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastanesi Psk. Melda Dönertaş, “Psikolojik destek, bağımlı kişinin kafada bitirmek dediğimiz kısma kişiyi sigarayı bırakmayı istediği yönde bir ikna ve bilinçaltı desteği olarak da adlandırabiliriz. Verilen ilaçlar sigarayı bırakmaya kararlı vatandaşların birkaç ay düzenli olarak kullanması ve bırakma aşamasında yaşayacağı boşluk hissiyat ve olası asabiyetini düzenlemeye dayalı. Sigarayı bırakan kişi sigara kokusunu tekrar aldığında tiksinti duyarak ben bunu nasıl içmişim diyebiliyor. Uzun süre akciğerlerinden gelen siyah isli balgam ile kendisine nasıl bir zarar verdiğinin bilincine en iyi o zaman anlıyor.

SİGARAYA HANGİ ANLAMI YÜKLÜYORSUNUZ

Psk. Melda Dönertaş, “Tütün bağımlılığı Psikiyatr tedavi gurubunun hastalıkları arasında yer almaktadır. Bağımlılık mekanizmasını belirli ilaçlar ile kırılıyor olsa bile sonuçta kişinin moral motivasyonunu ciddi anlamda arttırmakta gerekiyor. Bağımlının sigaraya yüklediği anlamı ilk önce öğrenmeli ve sigarayı oradan çıkarttığımızda o anlamı taşıyan etkenleri arttırmakta gerekiyor. Eğer bunu sağlayamazsa kişi büyük bir boşluğa düşerek ya başka madde arayışına geçiyor ya sigaraya geri dönüyor olmadı bir kişiye ya da başka şeylere bağımlılık yaşıyorlar. Bu konuda psikolojik desteğin önemi çok önemli oluyor. Bağımlı kişi hayatında sigara olmadığında neler yapabilirim nasıl bunun yokluğunu hissetmeden hayatımdan çeşitli aktiviteler ile atabilirim gibi bazı hazırlıklar fikirler kurması gerekmekte. Ama hepsinden önce sigaraya yüklediği anlamı doğru olarak yanıtlamalı. Sigara onun için arkadaş ise yalnız ortamlarda kalmamalı, kendisini güçlü hissediyorsa spor ve yetenek alanlarına yönelmeli gibi yüklediği anlama göre hayatını yeniden şekillendirmesi gerekmekte “şeklinde ifadelerde bulundu.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin