Röportaj
Giriş Tarihi : 28-12-2016 11:09   Güncelleme : 28-12-2016 19:50

Samsun Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç Hastanelere Köklü Değişim Geliyor

Samsun Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Süleyman Sırrı Kılıç Samsunlulara müjde vererek sağlıkta atılacak olan adımları Akasyam Haber’e anlattı.

Samsun Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç Hastanelere Köklü Değişim Geliyor

Genel Sekreter Kılıç, Samsun’da yapımı devam eden ve yeri yeniden düzenlenen hastaneler hakkında bilgi verirken bu hastanelerin yeniden düzenlenen yatak sayıları ve devlet hastaneleri hakkında ki olumsuz algının böylelikle yıkıldığını açıkladı.

Sağlık Kampüsü adı altında tek bir alanda toplanacak olan ve birçok hastanenin bir alanda yer alacağı yeni hizmet binaları üst düzey kalitesiyle Samsunlu vatandaşların hizmetine sunulmasına az bir zaman kaldı. Genel Sekreter Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç’ın yapmış olduğu bir diğer açıklama ise şehir merkezinde yer alan Gazi Devlet Hastanesinde köklü değişiklikler hakkında. Gazi Devlet Hastanesinin en büyük problemlerinden birisi olan otopark sorununun ise hastane içerisinde yapılacak olan düzenleme ile yenilenerek bu probleminde ortadan kaldırılacağının müjdesini verdi.

SAMSUNLULARA MÜJDE

Samsun’da özellikle hastane alt yapılarına ve fiziki düzenlemelere büyük önem verildiğini bildiğimiz ve bu konudaki çalışmalar hakkında bilgi istediğimiz Genel Sekreter Kılıç, “ Evet, Sağlık Bakanlığımız tarafından bu konuya özel bir önem veriliyor. Bu kapsamda ilimizde yapılan çalışmalar neticesinde Bafra, Lâdik ve Asarcık Devlet Hastanelerimiz modern binaları ve tek / iki yataklı, banyo tuvaletli odalarıyla tamamlanarak daha önceki yıllarda hizmete girmişti. Yine 75 yataklı Terme Devlet Hastanemizde aynı özelliklere sahip olarak geçtiğimiz aylarda hizmete girdi. Bir de Samsun’da inşaatı devam eden hastanelerimiz mevcut. Bunlardan 75 Yataklı Havza Devlet Hastanemizin de fiziki gerçekleşme oranı %97’dir. Bu hastanemizin yol ve çevre düzenlemesi gibi birkaç sorunu halledildikten sonra 2017 yılı başı itibariyle hizmete girmesini planlıyoruz. Bu hastanelerimiz dışında 150 Yataklı Vezirköprü ve 250 Yataklı Çarşamba Devlet Hastanemizin inşaatları sürüyor. İçinde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezini de barındıran Vezirköprü Devlet Hastanemizin 2017 yılı içerisinde; Çarşamba Devlet Hastanemizin ise 2018 yılı içerisinde hizmete girmesini planlıyoruz. Ayrıca Salıpazarı Devlet Hastanemizde de hizmet sunulan bina içinde yapılan düzenlemelerle 5 yataklı bir servisi hizmete açmak için son aşamaya geldik. Yatak sayısı azmış gibi görünse de bu ilçemizin fiziki olarak uzaklığı dikkate alındığında, bu 5 yataklı servisin yöre halkı için büyük önemi olduğunu düşünüyorum. 200 Yataklı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanemiz de firma kaynaklı yaşanan sorunlar nedeniyle yeniden ihale sürecine girdi. İkmal ihalesi yeniden yapıldıktan sonra bu hastanemiz de tamamlanma sürecine girecek. İnşaat tamamlandığında hastanemizin yanında 60 Yataklı bir AMATEM merkezi de yer alacak. Ayrıca 1150 Yataklı Şehir Hastanesinin çalışmaları da Sağlık Kampüsü alanında başladı. Bu alanda yer alacak 150 yataklı Fizik Tedavi Hastanemiz ve 100 yataklı Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri hastanemiz yer teslimi aşamasındadır. Zaman içinde yine bu alanda 300 yataklı KVC, Göğüs Hastalıkları Hastanesi, 200 Yataklı Onkoloji Hastanesi ve 400 Yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin de hizmete girmesi planlanmaktadır. Şu an itibariyle 10.000 kişiye düşen yatak sayısına bakıldığında ilimizde ortalaması 20,7’dir, bu rakam Türkiye’de 15,7 olarak gerçekleşmiştir. İlimiz bu alanda zaten Türkiye’nin ilerisindedir. Bu projeler tamamlandığında nitelikli yatak oranında daha da iyi bir konuma geleceğiz. Bunlara ek olarak SBÜ Samsun Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanemizin 200 poliklinik odasının bulunacağı Yeni Poliklinik Binası içinde ön çalışmaları tamamlandı, bütçesi hazırlandı. Bakanlıktan onay aşamasında olan bu proje tamamlandığında poliklinik hizmetlerini ayrı müstakil bir binada, fiziki olarak daha uygun koşullarda halkımıza verme imkânına kavuşacağız” diye Samsunlulara müjde verdi.

GAZİ DEVLET HASTANESİ’NDE KÖKLÜ DEĞİŞİM

Gazi Devlet Hastanesi merkezde olduğu için çok fazla hasta talebiyle karşılaşıyor, bunu azaltmak için ne gibi tedbirler almayı düşüncesinde olduğunu sorduğumuz Prof. Süleyman Sırrı Kılıç, “Gazi Devlet Hastanesi merkezi konumu, kolay ulaşılabilirliği ve yoğun bir nüfus alanında yer alması nedeniyle özellikle poliklinik muayenesi olan hastalarımızın tercih ettiği bir hastanemiz. Önceki yıllarda bu alanda yer alan Devlet Hastanesinin Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak bu alandan ayrılması ve buraya giden hastalarımızın da artık Gazi Devlet Hastanemize gitmesi de hastanemizde zaman Zaman yaşanan yoğunluğun bir nedeni. Ama tabii ki yoğunluk mazeret değil. Bu talebi karşılamak bizim görevimiz. Bu amaçla bu hastanemizde tüm servislerimizde yenileme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni binadaki tüm servislerin yenilenme çalışmaları tamamlandı. Önümüzdeki günlerde de 1954 yılında hizmete giren eski binada servis düzenleme çalışmalarına başlayacağız. Acil servisimizin büyütülerek, müşahede ve tedavi alanlarının genişletildiği hastanemizde, poliklinik alanlarıyla ilgili de Hastane İdaremiz tarafından bir düzenleme planlanıyor. Yine bu hastanemizde günübirlik hasta yatışı için kullanılacak yeni servisimizi de önümüzdeki günlerde hizmete açacağız. Bu yeni servisimizde endoskopi ve gastroskopi işlemleri de gerçekleştirilecek. Hastanemizin en önemli sorunlarından biri olan otopark sorununu da hazırlanan ve halen Sağlık Bakanlığımızda onay aşamasında bekleyen projeyle çözmeyi ve giriş bölümünün altına katlı bir otopark alanı yapmayı planlıyoruz” diyerek Samsunlu vatandaşların hizmetine sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

HASTANELERDE KÖTÜ ALGI YIKILDI

Eskiden devlet hastaneleri hakkında kötü bir algı vardı, (kuyruk sıra bekleme vs.) bu kırılabildi mi? Tespitleriniz Nedir? Hastanelerde eksik gördüğünüz alanlar nelerdir? diye kendisine yönelttiğimiz soruyu cevaplayan Kılıç, “ Sağlık hizmet kalitesinin yetersiz olduğu dönem artık geride kalmıştır. Hastanelerimiz artık özelle yarışır değil, özellikli sağlık hizmetleri ve tıbbi cihaz parkuruyla kesinlikle özel sektörün önünde bir noktada yer almaktadır. Samsun özellikli sağlık hizmetlerinin sunumu noktasında Türkiye çapında gerçekten ayrıcalıklı bir yere sahip. Teknolojik ve fiziki altyapımız göz özüne alındığında ilimizden başka illere tedavi için hastalarımızın gitmesine gerek olmayan bir duruma geldiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu ayrıcalıklı konumu pekiştiren pek çok merkezimiz mevcut. Sadece Merkezlerimizin adlarını saymak bile bunu görmemiz için yeterli olabilir. Onkoloji Hastanesi hüviyetinde hizmet veren Kapsamlı Onkoloji Merkezimiz, 4 hastanemizde hizmet veren Palyatif Bakım Merkezimiz, 43 yataklı Kemoterapi Ünitemiz, Algoloji Merkezimiz, Yüksek Riskli Gebelerimizin Bakımlarının yapıldığı Perinatal Servisimiz, Çocuk ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerimiz, Çocuk Rehabilitasyon Merkezimiz, Yanık Merkezimiz Yanık Yoğun Bakım Ünitemiz, Çocuk göz anomalilerinin erken tespitine imkân veren ve Türkiye’de sadece 14. İlde bulunan ROP Ünitemiz, Uyku odalarımız, Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerimiz, Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezimiz (AMATEM) Ağız ve Diş Sağlığı Hastanemiz, Gebe Okullarımız, Anne Misafirhanemiz, Çocuk İstismarı Vakalarında çocuklarımızı misafir ettiğimiz Çocuk İzlem Merkezimiz. Bunlar ilk anda akla gelen özellikli hizmet birimlerimiz. Tüm bu hizmetler dışında Romatoloji, Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi, Çocuk Gastroenterolojisi, Algoloji uzmanlığı gibi yine Türkiye’de birçok ilde bulunmayan yan dal uzmanlık dalları da ilimizde hizmet vermektedir. Bu çalışmaların son adımı olan Şehir Hastanelerinin de tamamlanmasıyla, kompakt bir yapıda, en nitelikli sağlık hizmetini, en hızlı ve güçlü şekilde veren sağlık yapısı ilimizde tamamlanmış olacaktır” diye ifade etti.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin