Ekonomi
Giriş Tarihi : 20-10-2016 14:59   Güncelleme : 20-10-2016 14:59

Samsun Limanından Rusya'ya Ticaret Başladı

Uçak krizi ile bir yıl önce bıçak gibi kesilen Rusya ile ticaret, ilişkilerin normalleşmesiyle yeniden başladı. Samsun’da aylardır açıkta bekleyen Ro-Ro gemileri Rus limanlarına narenciye götürmeye başladı

Samsun Limanından Rusya'ya Ticaret Başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iki ülke arasında yaşanan krize son vermesinin ardından, narenciye ihracatçılarını sevindiren haber geldi. Rusya ticaret için kapılarını açtı ve ekim ayı ile birlikte Samsun’dan Rus limanlarına narenciye ihracatı başladı.

RUSYA BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Ulusoy Denizcilik Karadeniz Ro-Ro Samsun Koordinatörü Tuncer Üçüncüoğlu, Rusya ve Türkiye’nin birbirlerine muhtaç iki ülke olduğunu belirterek, Ro-Ro seferlerinin durmasından Rusya’nın Türkiye’den daha fazla etkilendiğini söyledi. Rusya tarafından ülkeye girişi yasaklanan bazı ihracat ürünlerindeki kısıtlamanın kaldırılmasının sektör için büyük önem taşıdığını söyleyen Üçüncüoğlu, “Bir liman kenti olması sebebiyle Rusya ile bağlantımız, Samsun limanı üzerinden ihracatın yapıldığı en önemli bölge burası diyebiliriz” dedi.

GEMİLER KARADENİZ’E AÇILDI

Rusya pazarının yeniden açılmasının sektörün tüm paydaşlarınca sevinçle karşılandığını ifade eden Üçüncüoğlu, “Rusya Federasyonu, 24 Kasım 2015’ten önce en büyük yaş sebze ve meyve ile narenciye ihracatının gerçekleştiği bir ülkeydi. Uçak krizinin ardından Ro-Ro taşımacılığı tamamen kapanmıştı. Domates, narenciye ihracatımız sıfırlanmıştı. Samsun’dan Rusya’ya 22 tane gemi çalışıyor, ilişkilerin normalleşmesiyle birlikte gemilerimiz de yeniden Rus limanlarına hareket etmeye başladılar” diye konuştu.

ARALIK’TA YÜZDE 100’E ULAŞIR

Önümüzdeki günlerde Rusya ile ticaret ilişkilerin daha da yoğunlaşacağını dile getiren Tuncer Üçüncüoğlu, “Asıl yoğunluk 15-20 gün sonra başlar. Yılbaşına doğru da yüzde 100’e ulaşır. Çünkü Rusların yılbaşı tatilleri oldukça uzundur. Narenciye tüketimi de o tarihte oldukça artıyor” dedi.

TİCARETTE VİZE İSTENMİYOR

Ro-Ro seferlerinin durmasının ardından Rusya’nın malları diğer ülkelerden daha pahalıya ithal ettiğinin altını çizen Tuncer Üçüncüoğlu, “Rusya ekonomisi ile bizim ekonomimiz arasında çok büyük menfaat birliği var. Seferlerin bitmesinden sadece Türkiye zarar görmedi. Biz bir zarar gördüysek, Rusya on zarar gördü. Rusya ile Türkiye birbiriyle iyi geçinmeye muhtaç olan iki ülkedir. Biz Rusya’ya ne kadar lazımsak, Rusya da bizim için o kadar lazım. Her iki ülkenin de karşılıklı menfaatleri var. Rusya bizden almadığı malları Güney Amerika’dan getiriyor. Daha pahalıya mal ediyor. İlerleyen günlerde ilişkilerin daha da düzeleceğini umuyorum. Şu sıralar ihracatçılar için vize yasağı kaldırıldı. Rus tarafı ticarette artık vize istemiyor. Ticaret Odası’na kayıtlı tüccarlarımızın ihracat için beklemelerine gerek yok” diye konuştu.

Aydinlik.com.tr

 

adminadmin