Samsun Haber
Giriş Tarihi : 10-07-2018 11:50   Güncelleme : 10-07-2018 12:29

​Samsun Milli İrade Platformu Srebrenica Soykırımını Unutturmamak İçin Yürüyecek!

​Samsun Milli İrade Platformu Srebrenica Soykırımını Unutturmamak İçin Yürüyecek!

Samsun’daki sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesiyle oluşturulan Samsun Milli İrade Platformu – SAMİR Bosna’nın Srebreniska şehrinde yaşanılan soykırımın seneyi devriyesinde Samsun’da bir yürüyüş düzenleyecek.

Bosna Hersek Devletinin Srebrenica kentinde meydana gelen Sırp Milisler tarafından Müslüman Boşnak Vatandaşlara karşı gerçekleştirilen insanlık dışı soykırım-katlimında ölen-şehit düşen Müslümanları anmak ve bir daha böyle insanlık dışı vahşetlerin yaşanmaması ve hafızalara not düşmek için Samsun’da bulunan STK’larımızın oluşturduğu Samsun Milli İrade Platformu 11 Temmuz 2018 tarihinde bir dizi faaliyet yürütecek.

Samsun Milli İrade Platformu – SAMİR faaliyetlerin başlangıcı her yıl Srebreniska’da gerçekleştirilen yürüyüşü Samsun’da da yapmak için Samsun Valiliği’ne güzergah izin dilekçesi verdi.

Samsun’daki yürüyüş 11 Temmuz Çarşamba günü saat 17:30’da Çiftlik Caddesinin başından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından başlayıp Öğretmenevi – Gazi Halk Kütüphanesi Üzerinden Cumhuriyet Meydanında sona erecek.

Cumhuriyet Meydanı’nda Gıyabi Cenaze Namazı kılınacak.

Burada yapılacak bir basın açıklamasıyla faaliyet sona erecek.

MARŞ MİRA NEDİR!

11 Temmuz 1995 yılında Sırp Milislerin zulmünden  kaçan Boşnak Müslümanlar orman yolundan Tuzla şehrine ulaşmak için yaptıkları yürüyüş.

Korkuyla...

Ölümle...  burun buruna...

Ne yürüyüşün nede kendilerinin sonu belli değildi....

Dünya suskun,  mazlumlar çaresiz..

Srebrenitsa'daki soykırımın Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilir. Bu zulümden kaçmak isteyenlerin takip ettiği ormanlık araziden çetin ve zor koşullarda geçen geçen yaklaşık 120 km lik yolculuğa  halk arasında "ölüm yürüyüşü" denilir.

Bu sebeple her yıl temsili olarak Bosna da tekrarlanır.

Dünyanın değişik ülkelerinden 5000 bini aşkın aktivist bu etkinliğe katılarak sabahın erken saatlerinde Bosna Hersek'in orta kesimlerindeki Nezuk kasabasında toplanıp,  soykırım kurbanları için dua edip, saygı duruşunda bulunulmasının ardından orman yolunda buluşarak  10 Temmuz da Srebreniztsa  şehrine olmak üzere 3 günlük  yürüyüşe başlar

adminadmin