Samsun Haber
Giriş Tarihi : 07-11-2019 10:25   Güncelleme : 07-11-2019 10:25

Samsun Mimarlar Odası’nın Atakum CityMall Alışveriş Merkezi açıklaması

​Samsun Mimarlar Odası, Atakum CityMall Alışveriş Merkezi hakkında yaptığı açıklamada, yapı ruhsatının ofis işyeri olmasına rağmen Alışveriş Merkezi yapılmasının kanunen mümkün olmadığını belirtti.

Samsun Mimarlar Odası’nın Atakum CityMall Alışveriş Merkezi açıklaması

Samsun Mimarlar Odası açıklamasında, “Samsun ili, Atakum ilçesi, 8425 ada, 9 parsel sayılı üzerinde yapılmakta olan CİTYMALL ALIŞVERİŞ MERKEZİ'nin, Atakum Belediyesi tarafından verilen 20.07.2018 tarih ve 683 sayılı YAPI RUHSATININ YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA, Samsun 2.İdare Mahkemesinin 16.10.2019 tarih ve 2018/1275 Esas sayılı ilamıyla karar verildiğini kaydederek,

“20.07.2018 tarih ve 683 sayılı YAPI RUHSATI bir “Ofis ve İşyeri” Yapı Ruhsatıdır. Ancak yapılan bina bir “ALIŞVERİŞ MERKEZİ” olup, adı da CİTYMALL ALIŞVERİŞ MERKEZİDİR.

 “Ofis ve İşyeri” Yapı Ruhsatını verme yetki ve görevi alt belediye olan Atakum Belediyesine, “Alışveriş Merkezi” verme yetki ve görevi ise 26 Şubat 2016 tarihli ve 29636 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik gereğince Büyükşehir Belediyesine aittir” denildi.

Oda’nın açıklaması şöyle devam etti;

“Anılan Yürütmeyi Durdurma kararında , kararın dayanağı 29.08.2019 tarihli bilirkişi raporuna atıfta bulunularak “... sonuç olarak; davaya konu parsel üzerinde bulunan yapıya verilen onaylı ruhsata esas Mimari projenin; içerik, amaç ve tasarım yönünden 26 Şubat 2016 tarihli ve 29636 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddelerini sağlaması sebebiyle bir “Alışveriş Merkezi” projesi olduğu, Ofis ve İşyeri projesi olmadığı" görüş ve kanaatlerine yer verildiği görülmektedir.” denilmektedir.

GEÇMİŞTEKİ VE ŞİMDİKİ BÜTÜN YEREL YÖNETİCİLER SUÇ İŞLEMİŞTİR

CİTYMALL ALIŞVERİŞ MERKEZİ , 683 sayılı ruhsatın düzenlendiği 20.07.2018 tarihinden yaklaşık 1 yıl önce yapılmaya başlanmıştır. Yapılan binanın ALIŞVERİŞ MERKEZİ olduğu apaçık ortada olduğu gibi tanıtım bürosunda CİTYMALL ALIŞVERİŞ MERKEZİ yazdığı ve tanıtımları da bu şekilde yapıldığı halde, gerek dönemin Atakum Belediyesi, gerek seçim sonrası Atakum Belediyesi, gerek dönemin Büyükşehir Belediyesi, gerek ara gerekse seçim sonrası Büyükşehir Belediyesi , “Ofis ve İşyeri” yapı ruhsatıyla ALIŞVERİŞ MERKEZİ yapımına göz yummak suretiyle görevlerini kötüye kullanmışlardır. Nihai karar verilip kesinleştiğinde, hukuka ve kamu yararına aykırılıklar içeren buradaki uygulamaların sorumluları hukuk önünde hesap vermelidirler.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA NEDEN UYGULANMIYOR

İdari Yargılama Usulü Kanununun 28.maddesi uyarınca anılan kararın idareye tebliğ edildiği tarihten itibaren gecikmeksizin uygulanması zorunludur.

Yürütmeyi Durdurma kararı Atakum Belediyesine ve Büyükşehir Belediyesine tebliğ edildiği halde hala uygulanmamaktadır.

AÇIKÇA SUÇ İŞLENİYOR

Hatta, CİTYMALL ALIŞVERİŞ MERKEZİ”nin , yapı kullanma izni de alınmadığı halde açılış reklamları yapılmaktadır. Açıkça suç işlenmektedir.

Bahse konu alandaki değişikliği de içeren Atakum revizyon 1/5000lik nazım imar planı ve revizyon 1/1000lik uygulama imar planının iptali talebiyle açılan davalar Samsun 2.İdare Mahkemesi tarafından kısmen kabul, kısmen ret edilmiştir.

Her iki karar da Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2.İdari Dava Dairesi’nde, konunun ivediliğine rağmen, öncelik de talep edildiği halde bekletilmektedir.

Tüm yargı süreçleri ve kararların uygulanması Odamız tarafından da hassasiyetle takip edilmektedir, sonuna kadar da edilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

adminadmin