Samsun Haber
Giriş Tarihi : 18-04-2018 09:27   Güncelleme : 18-04-2018 09:27

Samsun müzesi yılsonunda açılıyor!

Samsun’un İlkadım ilçesi Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Samsun Bölge Başkanlığı’nın ve Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Kontrol Laboratuvarı’nın başka bir noktaya taşınmasının ardından boşalan 13 bin 214 metrekarelik alanda başlatılan müze inşaatı çalışmaları hızla sürüyor.

Samsun müzesi yılsonunda açılıyor!

Yüzde 25’i Büyükşehir Belediyesi ve yüzde 75’i Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca karşılanacak yaklaşık 40 milyon TL proje bedeli olan müzenin bitiş tarihini ve adını açıklandı.

BAŞKAN YILMAZ: “YILSONUNA BİTİRECEĞİZ”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Yeni müzemizin projesinin yüzde 25’i bizim ve yüzde 75’i Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Kentimizin ihtiyacı olan çok yetersiz olan ve hatta birçok arkeolojik eserin bodrumlarda rutubet içerisinde kaldığını göz önüne alarak, Bakanlığımızın ‘Bu kente bir müze lazım’ bakış açısı ile birleştirerek, bu yeri tahsis ettik ve yeni müzemizin inşa sürecini başlattık. Müzemizin yaklaşık 40 milyon TL’lik yapım işi hızla devam ediyor. İnşallah müzemizi bu senenin sonunda bitirerek, hizmete açacağız” diye konuştu.

SADECE ARKEOLOJİK ESER OLMAYACAK

Bakanlık tarafından müzenin adına ‘Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ değil ‘Samsun Şehir Müzesi’ denilmesinin istendiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Müzemizde sadece arkeolojik eserler sergilenmeyecek. Bakanlığımız, kentimizin kültürüne ve sanatına dönük, şehrimizin her türlü tarihi birikimine yönelik eserler sergileneceği için işe ‘Arkeoloji Müzesi’ denilmesi, sadece arkeolojik eserlerin sergileneceği bir müze algılanıyor, bu yetersiz algıyı ortadan kaldırmak için buna ‘Şehir Müzesi’ diyelim dediler, ‘biz de fark etmez’ dedik” şeklinde konuştu.

SAMSUN MÜZESİ VEYA ŞEHİR MÜZESİ

‘Şehir Müzesi’ isminin Samsun Kent Müzesi ile paralellik içerdiğini kaydeden Başkan Yılmaz, “Yeni müzemiz; Kent Müzemizden ziyade, daha ağırlıklı arkeolojik eserlerin teşhir edildiği bir müze olacak. Adı Samsun Müzesi veya Şehir Müzesi olacak. Adı çok önemli değil, önemli olan bu projemizin sene sonunda hayata geçirecek olmamızdır. Önemli olan kentimizin bu hizmeti almasıdır” ifadelerini kullandı.

KÖTÜ KÜTLEYİ ORTADAN KALDIRACAĞIZ’

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şöyle devam etti: “Bu projemiz tamamlanınca, Kurtuluş Yolu üzerinde yer alan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzemizin Hizmet Binası da yıkılacak. Böylelikle, kentimizin önünde kötü kütle olarak duran bu bina da ortadan kalkmış olacak.”

ESERLER HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULACAK

Kentte inşaatı hızla devam eden yeni müze tamamlandığında Türkiye’nin en modern müzeleri arasında yer alacak. Sıradan bir müze kimliğinin dışına çıkılacak ve 18 bin eserin sergileneceği müze ile tarihi eserler hak ettiği değeri bulacak. Müze çalışmaları bittiğinde; burada sergi alanları, hediyelik eşya satış yerleri, yeme-içme alanları, toplantı ve eğitim salonları da ziyaretçilerin kullanımına hazır olacak.”

13 BİN METREKARELİK ALANA YAPILIYOR

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Atatürk Bulvarı üzerindeki eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Samsun Bölge Başkanlığı’nın ve Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Kontrol Laboratuvarı’nın başka bir noktaya taşınmasının ardından boşalan 13 bin 214 metrekarelik alana inşa ediliyor.

adminadmin