Samsun Haber
Giriş Tarihi : 07-05-2019 09:24   Güncelleme : 07-05-2019 09:24

Samsun Saathane Meydanı Araç trafiğine açılma çalışmaları başladı!

Samsun Anıtlar Kurulu Saathane Meydanının araç trafiğine açılmasına karar verdi.

Samsun Saathane Meydanı Araç trafiğine açılma çalışmaları başladı!

Kararın çıkmasının hemen ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi Samsun Saathane Meydanında araç trafiğine açma çalışmalarına başladı.

ARKEOLOJİK KAZI TAMAMLANAMAMIŞTI

Samsun Büyükşehir Belediyesi esnafı mağdur etmesine rağmen Arkeolojik kazıyı tamamlayamamıştı

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Samsun Saathane esnafının haklarını ve hukukunu tuzak kararlar ile gasp etmiş, esnafın yerlerini meydan ve park yapılacak diye yok pahasına almaya teşebbüs ederek kamulaştırmaya çalışmıştı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi en başından beri bu girişimleri arkeolojik kazı için değil meydan projesi için yapmıştı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Yusuf Ziya Yılmaz Başkanlığında Saathane Meydanında vatandaşları tek bir parsele toplayarak kamulaştırma yerine imar uygulamasıyla mülkiyet hakları elinden alınmaya teşebbüs etmişti.

Sonrasında da Saathane esnafının imar hakları yok sayılmış, onlarca vatandaşa bir iki metrekare yer gösterilerek kendi aralarında uzlaşamaz hale getirdikten sonra kalan yerler de satışı yapılamaz, çivi çakılamaz ve değersiz bir mülk haline getirmişti.

SAATHANE ESNAFININ SIKINTISI NEDEN ÇÖZÜLEMİYOR

Yüksek Mimar ve Şehir Planlama Uzmanı Embiya Sancak, Samsun Saathane esnafının tarihten günümüze gelen sıkıntılarının altında yatan gerçekler hakkında ise şu bilgileri verdi;

“1979 yılında 1974 Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu muvacehesince kırk kişilik tarihçi ve arkeologdan oluşturulan inceleme komisyonu iki ay boyunca Samsun’da incelemelerde bulundu. İncelemeler sonucunda tarihi dokusu bulunan bütün binalar tespit edilirken bazı binalar tespit edilmesine rağmen tescil edilemedi. Bunun da nedeni buradaki binaların sahiplerinden bir kaçının o döneme ait belediye meclis üyesi olarak binalarının tarihi eser olarak tescil edilmesini karşı gelmeleriydi.

Şimdi o meclis üyelerinin varislerinden olan mal sahiplerinin bir kısmı şu anki kazı çalışmalarında onların dedeleri ve babalarının tersine “Bu binalar tarihi eserdir” diye itirazda bulunarak “Yıkılamaz” dediler ve mahkemeye gittiler. Şimdi o binalar yıkılırken gördük ki o dönemin bazı meclis üyeleri binalarını içten yıkarak aslına uygunluktan çıkartmış ve betonarme hale getirmişti. Mal sahiplerinin mağduriyeti doğrudur ama samimiyet yoktur. O binalar tespiti yapılmasına rağmen tescili de yapılmış olsaydı bugün Saathane civarındaki o yapılar yıkılamayacak ve arkeolojik kazı da yapılmayacaktı.

O binaların altında yer alan kazı çalışmalarında 1869 Büyük Samsun Yangınına ait küller çıkarıldı.”

MUSTAFA DEMİR TAAHHÜT ETMİŞTİ

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, seçim kampanyası projeleri arasında göreve gelir gelmez Saathane Meydanını trafiğe açacağının taahhüdünü vermişti.

adminadmin