Samsun Haber
Giriş Tarihi : 07-05-2019 08:58   Güncelleme : 07-05-2019 08:58

Samsun Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç Eğitim Araştırma Hastanesi’nde

​Samsun Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç, “Samsun’da Sağlık Sistemi Çöktü” ve “Samsun’da Sağlık Sisteminin çökmesinin başlangıcı, üç Hastanenin Birleştirilmesi” haberlerimizin ardından Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi’nde olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi.

Samsun Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç Eğitim Araştırma Hastanesi’nde

Samsun Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç Eğitim Araştırma Hastanesi’ndeki toplantısında gergin olduğu ve bu bilgilerin kendisine ulaştırılmadığı için idarecilerle tartıştığı öğrenildi.

NELER YAZMIŞTIK

Haberimizde, dönemin Sağlık Bakanı Ahmet Demircan tarafından bütün uyarılarımıza rağmen Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi ile birleştirilmesinin Samsun’da sağlık sisteminin çökmesinin ilk ve başlangıç sebebi olarak gösterildiğini belirterek, Samsun’da Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin birleşerek Eğitim Araştırma Hastanesine bağlanması iki branş hastanesinin statüsünün ortadan kalmasına sebep olduğunu yazmış ve şöyle devam etmiştik;

Dünyada hastanelerinin branşlaşmaya doğru giderken Samsun’da yapılan bu hatanın sonuçları iki yıl sonra yani bugün gün yüzüne çıkmaya başladı.

Hastaneler birleştirildikten sonra başlarına liyakate göre değil hemşericiliğe göre atamalarının yaşanması daha büyük bir felakete kapı araladı.

Mesela 50 yataklı bir ilçe hastanesinin yöneticisi 450- 500 yataklı ildeki hastaneye yönetici yapıldı.

İdarecilik yapmamış başhekimler sırf mübadil diye başhekim olarak atandı.

Şimdi gelinen bu noktada Samsun’da birleştirilen üç hastanede doktorların döner sermaye payları azaldı. Bu sebepten dolayı doktorlar aldıkları döner sermaye payına tekabül edecek kadar olan günlük 40 hastadan fazla hastaya bakmamaya başladılar.

Birleştirme sonrası idareciler sürekli topu birbirine atar hale geldiler.

Bir bozuk cihazın tamiri için kurum içinde dönem evraklar insanın başını döndürür hale geldi.

Bir cihaz tamiri için üç ay beklenmeye başlandı.

Mesela Uyku apnesi laboratuvarından 5 cihazdan üçü bozuk ve tamiri için hala yazışmalar devam ediyor.

Uyku apnesi laboratuvarı inanılır gibi değil ama 7 ay sonrasına gün veriyor.

Durum şu an tam da Reis’in Kılıçdaroğlu’nu eleştirdiği SGK hastaneleri noktasına gelmiş vaziyette.

Kamu hastaneleri MR için 1 ay sonrasına gün veriyor. Bu tabi ki özel hastanelerin işine geliyor. Çünkü hastalar özelde bir günde MR sonucu alabiliyorlar.

HASTANELERİN BİRLEŞTİRİLMESİ YENİDEN TARTIŞILACAK MI

Daha da vahimi çocuk psikiyatrisi ve endokrin gibi servislerde hiç randevu verilemiyor.

Samsun Sağlık İl Müdürü Muhammet Ali Oruç Eğitim Araştırma Hastanesi’nde olağanüstü bir toplantı gerçekleştirerek, yukarıda temas ettiğimiz aksaklıklar hakkında bilgi aldı ve bu aksaklıkların kendinse neden ulaştırılmadığı ve neden bu bilgileri basından öğrendiği hususunda idarilerden bilgi aldı.

Oruç’un Samsun’da sağlık sisteminin çökmesi hususunda yeteri kadar bilgi sahibi olmaması sebebiyle bazı yöneticilerin görev yerlerinin değiştireceği ve dönemin Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile hastanelerin birleştirilmesinin yanlışlığı hususunda yeni bir görüşme gerçekleştirdikten sonra Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya bir rapor sunacağı da öğrenildi.

adminadmin