Samsun Haber
Giriş Tarihi : 08-12-2017 16:32   Güncelleme : 08-12-2017 16:32

Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Platformundan ortak açıklama: Kudüs filistin’in başkentidir!

İlkadım ilçesindeki Büyük Cami'de bir araya gelen sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, cuma namazı sonrasında slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Samsun Valisi Osman Kaymak, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum örgütü ve sendika üyeleri ile yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı yürüyüş sonrası, İHH Samsun Başkanı Hüseyin Mutlu, basın açıklaması yaptı.

Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Platformundan ortak açıklama: Kudüs filistin’in başkentidir!

Açıklama metni;

 “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiğini ilan etmesi, elçiliğini taşıma kararı, İsrail’in, bütün Filistin’i, başkenti Kudüs dahil işgal etme plan ve kararının bir parçasıdır. 1995’te ABD bu kararı almış ve sürekli Filistin’e ve İslam Dünyası’na karşı kılıç gibi tehdit olarak kullanmaktadır. Çok manidar bir tarihte Kudüs’ün Müslümanların elinden çıkmasının 100. Yıldönümünde bu karar uygulamaya konmuştur. Bu hareket basit bir hareket değil, Siyonizm ve Emperyalizm ortaklığının oldukça sistematik ve iyi planlanmış bir hareketidir. ABD’nin Filistin davasında görüntüde tarafsız olma vasfını da bitirmiştir. ABD İsrail’le aynı statüde işgalin tarafı olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızıçizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yöneliktir. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka bir sonucu olmayacaktır.

İnsanlığın Kalbi olan Kudüs’ün mahremiyetine yönelik bu saldırılar karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’nin ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız.

İsrail’in Filistin ve Kudüs’te varlığı gayri meşrudur. Varlık sebebi işgaldir ve işgal devam etmektedir. İsrail’in işgali ulusal ve uluslararası hiçbir hukukta onaylanmış değildir, onaylanması da mümkün olamaz.

Kudüs’ün statüsü konusunda Birleşmiş Milletlerin kararları nettir. 1967 sınırları sonrasında yapılan ve yapılacak bütün işgaller, yerleşkeler, utanç duvarları illegal olarak tescillenmiştir. Görünen o ki ABD BM başta olmak üzere kendi savundukları uluslararası hukukun ve sistemin kararlarına karşı koymuş İsrail gibi artık tüm dünyaya meydan okuyarak ‘hukuku’ tanımayacağını beyan etmiştir. Bu hadise Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği “dünya 5’ten büyüktür” itirazının haklılığını teyid etmiştir.

Bütün grupları ve taraflarıyla bugüne kadar haklı, onurlu ve azimli muazzam bir mücadele ortaya koyan FİLİSTİN’in yıllar boyunca en ağır şartlarda kesilmeyen mücadelesini selamlıyor ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bundan sonra da maddi manevi yanlarında olduğumuzu buradan ilan ediyoruz.

İslam Dünyası bütün Filistin topraklarına ve Filistin’in Başkenti Kudüs’e sahip çıkmalı siyasi, ekonomik, hukuki her türlü desteği sağlamalıdır. İsrail’e ve İsrail’in yanında duranlara da siyasi, ticari, ekonomik vs her türlü boykot/ambargo uygulanmalıdır.

Türkiye’de de hükümeti, tüm siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve hangi görüşten olursa olsun diğer tüm aktörleri Filistin’e desteğe ve Kudüs’ü muhafazaya çağırıyoruz. Öte yandan sadece İstanbul’da 25 bin Yahudi yaşamaktadır. Onları ABD’nin bu kararına ve İsrail’in Kudüs’ü işgal politikasına karşı açıklama yapmaya davet ediyoruz. Hatırlatmak isteriz ki eğer şiddet sarmalı bölgemizi ve dünyamızı sararsa bütün dünyada Müslüman, Hristiyan, Yahudi ve diğer  hiçbir din ayırt edilmeksizin güvenlik riski/zafiyeti yaşayacaklardır.

Görünen odur ki, İsrail Filistin’i işgal etme ve sonrasında işgal topraklarını Suriye,Türkiye  ekseninde genişletme planlarını yürütmektedir. Bu planı uygulamak için başta ABD olmak üzere birçok  güçle işbirliği yapmaktadır. İslam Dünyasının halihazırdaki iç problemleri çatışma ve kaos ortamları da onlar için bir fırsat olarak görülmektedir. Derhal iç problemlerin sarmalından çıkıp herkes yüzünü Siyonizm etrafında buluşanlara çevirmelidir. Filistin ve Kudüs’ün müdafaası herkesin mesuliyetidir. Bugün hemen Kudüs’ün özgürleşmesi için tüm çalışmalar başlatılmalıdır.

Müslüman ülkelerin tamamının İsrail ile siyasi, ticari, diplomatik ve ekonomik bütün ilişkilerini kesmeleri gerekir. Türkiye İsrail ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeli, bugüne kadar Filistin aleyhine olan İsrail işgali lehine olan tüm anlaşmaları ve mahkeme kararlarını iptal etmelidir.

Kudüs Filistin’in başkentidir. Bütün Müslümanların kutsalıdır. Hiçbir zaman İsrail’in başkenti olmayacaktır.

 

08.12.2017 Cuma SAMSUN

Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Platformu

 

MEMUR-SEN KONFEDERASYONU

EĞİTİM BİR-SEN

İlim Yayma ve Eğitim Vakfı

Kardeş Eli Derneği

SAMİMDER

HAYRAT İnsani Yardım Derneği

HAYRAT VAKFI

Altı Nokta Körler Derneği

Tüm Hizmet Sendikası Karadeniz

Tüm Hizmet Sendikası Karadeniz

Samsun Din Görevlileri Derneği

Samsun Doğayı Koruma Derneği

İlim Yayma Cemiyeti

DOST-DER Eğitim S.Y.D.

SİYAH SAMSUN İNSANİ YARDIM HAREKETİ DERNEĞİ

BİRLİK HABER-SEN

SAĞLIK-SEN

Türkiye Gençlik Vakfı Samsun Tem.

Kadın ve Demokrasi Derneği

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

İHH Samsun İl Başkanlığı

İlahiyat Fakültesi Eğitim ve Araştırma Derneği

Hukuki Araştırmalar Derneği

Mali Müşavirler Meslekte Birlik Derneği

HAK-İŞ KONFEREDASYONU

Kalem ve Medeniyet Derneği

Atakum Teknoloji Araştırma Bilimsel Spor Koordinasyon Derneği(ATABEK)

Hanımlar Yardımlaşma ve Kültür Derneği

Anadolu Gençlik Derneği

Samsun Uluslararası Öğrenci Derneği

Samsun Uluslararası Öğrenci Derneği

CİHANNÜMA Dayanışma Derneği

MÜSİAD SAMSUN ŞUBESİ

İnsan ve Medeniyet Hareketi

OMÜ Öğrenci Toplulukları Temsilcisi

OMÜ Öğrenci Konseyi

Büro Memursen

DİYANETSEN

BEM-BİR-SEN

Ulaştırma Memur-Sen

ENERJİ BİR-SEN

Bayındır Memur-Sen

Eğitim Bir-Sen

TOÇ-BİR-SEN

MEMUR-SEN KADIN

KÜLTÜR MEMUR-SEN

AHSEN VAKFI

ENSAR VAKFI SAMSUN ŞUBESİ

İLMİ FİKRİ ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (İFAM)

İHLAS VAKFI SAMSUN ŞUBESİ

İMAM HATİP PLATFORMU SAMSUN TEMSİLCİLİĞİ

KARADENİZ ROMANLAR DERNEĞİ

KIZILAY DERNEĞİ SAMSUN ŞUBESİ

MERVE VAKFI SAMSUN ŞUBESİ

MİMAR VE MÜHENDİSLER GRUBU

ÖĞDER SAMSUN ŞUBESİ

SAGEM (Samsun Gelişim Merkezi Derneği)

ASKON SAMSUN ŞUBESİ

SAMSUN BİRLEŞİK KAFKASYA DERNEĞİ

SAMSUN ÇEVRE VE EĞİTİM DERNEĞİ

SAMSUN EHADEVRENSEL HAFIZLAR DERNEĞİ

SAMSUN FAKİRLERİ KORUMA DERNEĞİ

SAMSUN MUHTARLAR DERNEĞİ

UHDE

YAPI DENETİM VE DEPREM MÜHENDİSLERİ DERNEĞİ

YAVUZ SELİM VAKFI

YEŞİLAY DERNEĞİ SAMSUN ŞUBESİ

TÜRKİYE TABİATINI KORUMA DERNEĞİ SAMSUN ŞUBESİ

Tekkeköy İlim Yayma Cemiyeti

SAGEDER

SAFA VAKFI

KARADENİZ ENGELLİLER FEDERASYONU

KARADENİZ BEDENSEL ENGELLİLER DERNEĞİ

Salıpazarı Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı

EMEKLİ MEMUR-SEN

ÖZ-BÜRO İŞ SENDİKASI

MİMARLIK ÖĞRENCİLERİ DERNEĞİ

Akademik Düşünce eğitim ve Medeniyet Topluluğu

SAMSUN GENÇ MEMUR-SEN

EVSAD: EVDE SAĞLIK DERNEĞİ SAMSUN ŞUBESİ

 

 

adminadmin