Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-04-2020 18:19   Güncelleme : 16-04-2020 18:19

Samsun Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli başkanlığında Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun milletvekilleri Çiğdem Karaaslan, Dr. Ahmet Demircan, Fuat Köktaş, ve Samsun Tarım Orman il müdürü İbrahim Sağlam, Bakanlık yetkilileri ile Samsun’da tarımla ilgili oda ve birlik başkanları ve diğer tarım sektörü temsilcilerinin katılımı ile telekonferans yöntemiyle ile Samsun Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Samsun Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı!

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli “Bildiğiniz gibi; Covid-19 salgını bölgesel değil, küresel bir sorun!Tabii bu salgın kontrol altına alınmadığı takdirde hem geçim kaynakları, hem de gıda risk altında.Bu hastalığın şuan da tek ilacı ve kurtuluşu; evde kalmak, kaliteli ve sağlıklı beslenmek, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve ruh sağlığımıza da dikkat etmektir.

Bu da bütün yük omuzlarımızda demek oluyor! Hamdolsun ki; Covid-19 süreci dünyada hiç gündeme gelmeden önce de gıda arz güvenliği noktasında çok iyi durumdaydık. Süreçle birlikte ise tedbirlerimizi üst noktaya çıkardık.Bu sayede marketlerimizin stokları iyi ve rafları dolu durumda!Şuan itibariyle de gıda tedarikimiz yeterli düzeydedir.Yine tahıl stoklarımız da şu an için rahat seviyededir.

2020 üretim sezonunda, ürün rekolte tahminlerimize baktığımızda, başta buğday olmak üzere, başlıca temel gıda ürünlerimizin görünümleri de iyi durumda.Gıda arz güvenliğimiz garanti altına almamız için ülkemizde ekilmedik yer bırakmamamız gerekiyor. Bunun için;Hazineye ait tarıma elverişli atıl arazileri, çiftçilerimize bedelsiz olarak tahsis ederek üretime kazandıracağız.

Tahsis edilen arazilerde; hububat, baklagiller, yağlı tohumlu bitkiler ve yem bitkileri gibi stratejik olarak önemli olan ürünlerin ekilmesi sağlayacağız.Böylece hem çiftçimiz hem de ülkemiz kazanacak.Tabi bu güçlü tarım ve orman altyapısını oluşturabilmek için, son 17 yılda elimizden gelen çabayı gösterdik.

Bu kapsamda; tarımsal hasılamızı %645 artırarak 275 Milyar liraya çıkardık.308 Milyar Lira tarımsal destek verdik.565 baraj inşa ettik, 6,6 milyon hektar araziyi sulamaya açtık.4,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk.Tohumluk üretimimizi 8 kat, Tohumluk ihracatımızı 10 kat artırdık. Ayrıca 18 milyar dolarlık tarımsal ihracatımız ve 5,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlamız ile tarımda net ihracatçı konuma geldik.” Dedi.

Konuşmasının devamında Samsun tarımı hakkında bilgiler veren Tarım Bakanı “İnşallah 3. Tarım-Orman Şûrasında aldığımız kararları da sizlerle birlikte hayata geçirerek, tarımsal alt yapımızı daha da güçlendireceğiz.Tabi Samsun’un üretim karnesi pekiyi. Samsun, 3,1 Milyar Lira hayvansal üretim değeri ile Türkiye’de 21. sırada, 4,6 Milyar Lira bitkisel üretim değeri ile de 11. sırada!

Son 17 yılda hayvansal üretim değeri de yaklaşık 8 kat ve bitkisel üretim değeri de 5 kat arttı!Böylece Samsun’umuz toplam 7,7 Milyar TL’lik tarımsal üretim değeri ile Karadeniz Bölgemizin Tarımsal üretim üssü olmuştur. Bu büyük başarı sizlerindir. Her birinizi yürekten tebrik ediyorum! Elinize, emeğinize sağlık diyorum!” diyerek sözlerini tamamladı.

Telekonferansın ikinci bölümünde ise Samsun Valisi Osman KAYMAK “Samsun tarımı ve Kovit-19 salgını kapsamında alınan önlemler hakkında konuşmaya geçmeden önce; 2019 yılında Samsun çiftçisine yapılan 293.223.086 TL tarımsal desteklemeden, 2020 yılında KKYDP Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi 13. Etap kapsamında toplam yatırım tutarı yaklaşık 23.174.189,76 TL. olan ve hibe almaya hak kazanan 29 projemize vermiş olduğunuz destekten,  Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında yazlık ekim yapılacak 100 ton çeltik tohumluk bütçesinin ilimize tahsisinden, 1.164.384 dekar ve 137.487 tonluk üretimi ile önemli bir stratejik öneme sahip olan fındıkla ilgili 2019 yılında açıklamış olduğunuz fiyattan dolayı üreticilerimiz adına teşekkür ederim.” Dedi.

Konuşmasının devamında “Koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riskin yönetilebilmesi, salgının yayılım hızının ve tarımsal üretime olan olumsuz etkisinin en az seviyede tutulması, gıda üretim ve tedarik zincirinin korunarak devamlılığının sağlanması için ilimizde de gerekli tedbirler hızlı bir şekilde alınarak tarımda sürekliliğin sağlanması için gerekli çalışmalar eksiksiz yürütülmektedir.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ilk önce idari bir takım kararlar alınarak sahada daha etkin olmanın en önemli bileşeni olan personelimizin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi sağlanmış ve saha koşullarındaki gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır.  Gıda güvenliği ve sürdürülebilirliği kapsamında vatandaşlarımızın daha sağlıklı gıdaya erişmesi için çalışmalara başlanarak bilgilendirme denetimlerine ağırlık verilmiştir.

Üretim sürecinin en önemli bileşeni olan bitkisel ve hayvancılık sektörü konusunda da gerekli önlemler hızlı bir şekilde hayata geçirilmiştir.” Demiştir. Vali Osman Kaymak telekonferans sistemi ile yapılan bu görüşme esnasında ilimiz tarımı için büyük öneme sahip; Çarşamba Ovasındaki çoğalan fındık ekiminin sebze yetiştiriciliği lehine değişmesi amacıyla örnek çalışma olan 100 adet 1 dekarlık sera yapımı için gereken ödenek; Kenevir üretiminde lider olan ilimizde kenevir üretimini artırmak amacıyla Vezirköprü İlçemizi kenevirin merkezi oluşturma adına kenevirin işlenmesi daha değerli hale getirilmesi için Kenevir İşleme Tesisi Kurulması Projesine destek; 2020 ve 2021 üretim sezonunda değerlendirilmek üzere 14.000 dekar ayçiçeği, 3.000 dekar kuru fasulye, 10.000 dekar dane mısır ilave üretimi için 7.000 kg ayçiçeği tohumu, 24.000 kg kuru fasulye tohumu, 1670 paket dane mısır tohumu talebimizi hayata geçirmek; Kavak ilçemizin de fındık üretimine izin verilen alanlara dahil edilmesini ve ilimize özgü küçük ölçekli tarımsal projelerde kullanılmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından ilimize ödenek tahsis edilmesini; ve son yıllarda yaşanan afetlerde tarımda sigortanın önemini bir kez daha ortaya çıkarmış olup bu kapsamda ilimize TARSİM Bölge Müdürlüğünün kurulmasını talep etti.

Recep YAZGANRecep YAZGAN