Samsun Haber
Giriş Tarihi : 08-07-2017 09:00   Güncelleme : 08-07-2017 09:00

Samsun Teknopark’ta firma tanıtım günleri devam ediyor

Gelenekselleşmeye başlayan “Samsun Teknopark Firma Tanıtım Günleri”nin üçüncüsü Teknopark’ın Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Samsun Teknopark’ta firma tanıtım günleri devam ediyor

Teknopark bünyesinde yer alan firma ve şirketlerin AR-GE (Araştırma Geliştirme), teşvik ve altyapı, kuluçka, teknoloji transferi ve iş birliği, kurumsallaşma, sürdürülebilirlik, teknolojik ürün yatırımı, fikrî mülkiyet, uluslararasılaşma gibi bileşenlerinin sunulduğu ve tartışıldığı 3. Samsun Teknopark Firma Günleri, farklı sektörlerden temsilcileri bir araya getirdi.

Teknopark’taki proje buluşmasına; Samsun Teknopark Genel Müdürü Buğra Çolak, Samsun Genç İş Adamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç, Karal Görsellik Tanıtım ve Tasarım şirketinden firma ortağı İsmail Fevzi Altuniç, Coğrafi Risk ve Bilgi Teknolojileri Hizmetleri firmasının kurucuları ve aynı zamanda OMÜ öğretim üyeleri Sedat Doğan ve Cem Kılıçoğlu, AYCMED Medikal ve Tıbbi Cihazlar firmasının Sorumlu Müdürü Serhat Bozkurt, Teknopark personeli ve firma temsilcileri katıldı.

“Farklı çözüm yolları sunuyoruz”

Karal Görsellik Tanıtım ve Tasarım şirketinin sunumuyla başlayan etkinlikte, firma ortağı İsmail Fevzi Altuniç, Karal Görsellik firmasını 8 ay önce kurduklarını belirterek emlak, animasyon, organizasyon ve mobil uygulamalar alanında hizmet verdiklerini söyledi.

Alnuniç konuşmasında yürüttükleri faaliyetlerin ayrıntılarını şu şekilde aktardı: “İnsanlara anlatmak istediğimiz ve göstermek istediğimiz şeyleri daha kolay ve anlaşılır şekilde sunarak çözüm yolları üretiyoruz. İlk hizmetimiz animasyon hizmeti. Yaptığımız modellemelerin görsellerini alarak bilgisayar çizimleri yapmaktayız. Bunları, iç mimari ve mimari projelerde kullanıyoruz. Örneğin, polisler için araçları tespit eden, şüpheli araçları bulan, araçların rotalarını çizen bir sistem var ve biz bu sistemi animasyon ile anlattık. Animasyonların diğer bir örneği de 360 animasyonlar. Bu animasyonlar vasıtasıyla örneğin henüz inşa edilmemiş, var olmamış bir evi 3 boyutlu bir şekilde müşteriye tanıtarak daha hesaplı ve zaman tasarrufu sağlayan modeller geliştiriyoruz.”

Bir yerde fiziki olarak bulunmayan ama orada bulunma ihtiyacı duyan kişiler için bu sistemi kullandıklarına işaret eden firma ortağı Altuniç, “Bunu emlak sunumlarında kullanabiliyoruz. Örneğin birkaç daireye bakmak isteyen müşterinizle olduğundan fazla vakit harcamak yerine bu sistemi kullanarak müşterinizi o daire içerisinde olduğunu hissettirerek zamandan kazanabilirsiniz. Bu sistemi fotoğraf olarak kullananlar var ama biz video formatında oluşturuyoruz. Amacımız insanlarla ürün arasında bağ kurmaktır.  Sanki siz oradaymış gibi ortamı izleyerek karar verebiliyorsunuz. Mobil telefonlarda da bu sistemi kullanıyoruz. Bu şekilde, noktasal bazlı turlar ile sınırsız gezinti alanı sunuyoruz. Böylelikle farklı mekânları tek bir yerden gezmek mümkün olabiliyor.” diye konuştu.

Heyelan ve taşkın riskleri projesi

Ardından söz alan OMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Harita Mühendisi Sedat Doğan ve Kavak Meslek Yüksekokulundan Dr. Cem Kılıçoğlu sigorta şirketleri için geliştirdikleri heyelan ve taşkın riskleri projesinden bahsettiler.

Bu risklerin hangi yaklaşımlarla ve yöntemlerle aşılacağı noktasında detaylar veren Doğan ve Kılıçoğlu, “Risk konusunu son 10 yılda ortaya çıkmış bir alan olarak ele alabiliriz. Proje; her türlü riskin hesaplanması, öngörülmesi, yönetim amaçlarının geliştirilmesi gibi birçok alanı içeriyor. Coğrafi riskler üzerine çalışıyoruz. Deprem, sel gibi doğal afet risklerini araştırmaya amaçlıyoruz. Nedenler doğru belirlenmezse sonuç hatalı olur. Söz konusu nedenler doğru matematiksel yöntemlerle tanımlanmalı ve mantıksal olarak tutarlı olmalıdır. Nedenleri belirlediğimiz gibi sonuçları da ortaya koymamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yaptıkları projede risk yazılımının yeni sürümünü geliştireceklerini ve bunu web ortamında oluşturup, şirketlerin yatırım politikalarını da belirleyeceklerini belirten akademisyenler Doğan ve Kılıçoğlu, “Şu ana kadar epey yol katettik. Teklifler geliyor, görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.

“Biz üretmeliyiz”

Cem Kılıçoğlu ulusal ve yerli üretimin önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizlerin bu çalışmaları daha çeşitlendirmesi gerekiyor. İşin asıl millî kısmı bu; Kanada firması yahut ABD firması değil, biz yapmalıyız. Otomotivi yapan robotu, biz yaparsak bir şeyler olur. Al sat ile yaparsak ilerleyemeyiz. Bütün millî meselenin özü budur. Biz hocamla bir şeyler üretmeye kalktık. Bunların daha aktif şekilde desteklenerek ilerlemesi gerekir ve üzerimize bu konuda çok görev düşüyor.”

“Enfeksiyona bağlı ölümlere karşı geliştirdik”

Tanıtım günlerinin son sunumunu yapan AYCMED Medikal ve Tıbbi Cihazlar firmasının Sorumlu Müdürü Serhat Bozkurt, şirketi 2016 yılında kurduklarını belirterek hastanelerdeki enfoksiyona bağlı ölümlere karşı geliştirdikleri “staresmet” adlı cihazın detaylarını katılımcılarla paylaştı. Staresmet’in, laboratuvar ortamında yapılan testlerden daha çabuk sonuçlar alınmasında oldukça işlevsel olduğuna dikkat çeken Müdür Bozkurt bunun sonucunda da enfeksiyondan kaynaklanan ölüm oranlarının azaltılmasında önemli bir rolü olacağını vurguladı.

Ürettikleri staresmet cihazının KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) destekli üretimini yaptıklarını ve Samsun Teknopark bünyesinde seri imalatını gerçekleştirmek için çaba verdiklerini kaydeden Serhat Bozkurt devamında şunları söyledi: “Staresmet’in patentini ve marka tescilini almış durumdayız ve bu ürünü TSE’ye (Türk Standartları Enstitüsü) sunmaya hazır hâle getirmeye çalışıyoruz. Bu cihazla uygulanan yöntem kolay olmakla birlikte ucuz ve de yapılan testler çıplak gözle görülebiliyor. Nihayetinde de araştırmacı ya da tekniker test sonuçlarını doğrudan hekime bildirebiliyor.”

Sunumunu söz konusu staresmet cihazının özelliklerini anlatan video görüntüleri ile zenginleştiren Sorumlu Müdür Bozkurt sonrasında katılımcılardan gelen soruları cevapladı.

Samsun Teknopark Firma Tanıtım Günleri, 10 hafta boyunca farklı firma ve şirket temsilcilerini buluşturarak inovasyon paylaşımı konusunda örnek olmaya devam edecek.

 

adminadmin