Samsun Haber
Giriş Tarihi : 19-03-2018 10:09   Güncelleme : 19-03-2018 10:09

Samsun Türk Ocağından Kızılelma Ülküsü

Samsun Türk Ocağı tarafından düzenlenen konferanslar dizisine Samsun Öğretmen Evi’nde devam edildi.

Samsun Türk Ocağından Kızılelma Ülküsü

 “Çağımızda ‘Kızıl Elma’ Ülküsü” başlığıyla Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz Kızıl Elma kavramı hakkında dinleyicilerine bilgi verdi.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Şube Başkanı Doç. Dr. Serkan Şen konuşmasına: Erol Güngör’ün “Osmanlı tarihten çekilirken torunlarına kendisi gibi büyük bir devlet kurabilecekleri son dersini vermiştir” tespitinden bahsederek başladı. “Kızıl Elma” anlayışının Ömer Seyfettin’den, Osman Turan’a, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğluna dek toplumun kan hafızasına taşındığını dile getirdi. “Milliyetçilik böyle bir şeydir zamana bir maya çalar, bu maya nesillerin ruhunda tutar ve akabinde Afrin’e giden bir tankın üzerindeki askerimize “Nereye?” sorusu sorulunca “Kızıl elmaya…” cevabını verdirir” sözlerinin ardından Prof. Dr. Mehmet Öz’ü kürsüye davet etti.

Öz, konuşmasında, Türkiye’nin içinde bulunduğu şartların hassasiyetine değinerek Türk askerine başarı temennisinde bulundu. Tarihsel süreçte “Kızıl Elma” kavramına yüklenen anlamları açıkladı. Bu konu ile ilgili gündeme gelen tartışmaları ve yapılan yorumları değerlendirdi. Günümüzde bu ülkünün Türk toplumundaki yerine değindi. Din ve maneviyat konularının önemi konuları üzerinden çıkarılan suni tartışmaların kızıl elmaya giden yolda kenetlenmemizi engelleme amacı taşıdığını dile getirdi. Öz Türkiye’nin birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçtiğini söylerken “Türkiye’nin birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu dönemler bitmez, zira bu topraklarda tutunabilmek ancak böyle mümkündür” ifadesini kullandı.“Tarih hafızasız milletler için acımasızdır…” diyen Öz “Türk Milliyetçiliğinin tarihini bilmemenin “Kızıl Elma”nın ne olduğu tartışmalarını tetiklediğini vurguladı. “Fatih bir cihan hakimiyeti peşindeydi, cihan hakimiyeti ülküsünü anlamayanların “Kızıl elma” ülküsünü anlamsı zordur.”diye konuştu. Asıl “Kızıl elma” ülküsünün kılıçla yapılan fetihde, fethedilen yere adaletin götürülmesi demek olduğunu ifade etti.Türk Milliyetçilerinin “Türk düştüğü yerden kalkar” anlayışıyla hareket ederek “Kızıl Elma” ülküsüne yöneldiklerini söyledi. Manevi değerlere sahip çıkmanın öneminden bahsederken “Şu anda din ve maneviyat gösteriş ve yükseliş aleti haline getirilmiştir” dedi. Gençlere maneviyatı korumak adına, bu konuda  ihlas kavramını anlamaları gerektiğini söyledi. “Tarih bizim kiliğimizdir” diyen Öz, tarihe bakılarak yeni çağa uygun yeni bir insan tipinin yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. Yeni çağa adapte olmuş yetişmiş insan tipi ile bir takım dışa bağlılıklardan kurtulunacağını söylerken “Muhtaçlığımızı asgariye indirirsek “Kızıl elma” ülküsünü gerçekleştirebiliriz” dedi. Öz son olarak şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı: “İnsanlığı bütün olarak kucaklayan bir anlayış Türk milletinin anlayışıdır, geçmişte bunu yapmıştır. Geçmişi aynen diriltemezsiniz dedim, diriltemezsiniz ama geçmişi ibret menbaı  olarak görebilirsiniz… Balkanlardaki hakimiyetimize bu gözle bakacağız. Yani karşı tarafın gönlünü kazanma yaklaşımıyla. Bu çağda bu başka şekillerde olacak. Bu çağın diliyle ve araçlarıyla olacak. Türk milleti bunu İslam dünyasında yapabilecek yegane milletir. Bu da ırkçılık falan değildir. Bu tarihin verdiği bir derstir. Biz bu yönde nesillerimize Türk milli bilinçi formasyonu veriyoruz”.  Samsun Türk Ocağı hatırası olarak, bir öğrencinin kara kalem ile çizdiği portresini çizdiği resim  Samsun Türk Ocağının çınarlarından Cemal Güdül tarafından takdim edildi.

 

adminadmin