Samsun Haber
Giriş Tarihi : 20-10-2018 09:36   Güncelleme : 20-10-2018 09:36

Samsun Türk Ocaklarından Doğu Türkistan’ın feryadı Uygur Türklerinin son durumu!

Samsun Türk Ocaklarından Doğu Türkistan’ın feryadı Uygur Türklerinin son durumu!

Dünya Uygur Kongresi Genel Sekreteri Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erkin Ermet, "Doğu Türkistan'ın Feryadı, Uygur Türklerinin Son Durumu" adlı bir konferans sunmak üzere Samsun'a geliyor.

Doç. Dr. Erkin Ermet, "Doğu Türkistan'ın Feryadı Uygur Türklerinin Son Durumu" adlı bir konferans sunmak üzere Samsun'a geliyor.

Türk Ocakları Samsun İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 20 Ekim Cumartesi (Yarın) 15:30'te Samsun Öğretmenevi Konferans Salonunda yapılacak.

ERKİN EMET KİMDİR?

Doğu Türkistan Kaşgar vilayeti Yopurga işçesinde doğan Erkin Ermet, İlk ve orta öğrenimini Kaşgar’da tamamladı. 1982 yılında Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi Azınlıklar Dilleri ve Edebiyatları Fakültesi Uygur Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan Emet, Aynı yıl, mezun olduğu bölümde araştırma görevlisi olarak görev yapmaya başladı.

1988 yılına kadar Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi Azınlıklar Dili ve Edebiyatı Fakültesi Uygur Dili ve Edebiyatı Bölümünde Uygurca İmla Kuralları, Uygur Ağızları, Uygurca Ses Bilgisi, Uygurca Şekil Bilgisi ve Uygurca Konuşma derslerini veren Doç. Dr. Erkin Ermet 30 Ağustos 1988 tarihinde lisans üstü tahsilini yapmak amacıyla Türkiye’ye geldi.

Erkin Ermet, Ankara Üniversitesi TÖMER’de Türkiye Türkçesi öğrendikten sonra, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans yaparak, Prof. Dr. Mustafa Canpolat’ın tez danışmanlığında Yüksek Lisans Tezine başladı. 1992-yılı Haziran ayı içinde “Uygur Halk Destanları (İnceleme)” (s. VI+160.) adlı tezini savunarak yüksek lisans tahsilini tamamladı.

1992-yılında Prof. Dr. F. Sema Barutcu Özönder’in danışmanlığında doktora çalışmasına başlayan Emet, 2000-yılı Haziran ayı içinde Sema Barutcu Özönder, Mustafa Canpolat, Ahmet Bican Ercilasun, İristay Kuçkartayev’den kurulu jüri önünde “Doğu Türkistan Uygur Ağızları” (s. XV+569.) adlı tezini savunarak ‘Türkoloji doktoru’ unvan ve payesini aalan Erkin Ermet, 1992-yılında Ankara Üniversitesi Dil Ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Yabancı Misafir Öğretim görevlisi olarak işe başlayarak Doçent unvanını aldı. Emet, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yönetmekte olduğu yüksek lisans tezleri bulunuyor.

Şu an Erkin Emet Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünde doçent olarak görev yapmaktadır.

Erkin Ermet'in Kitaplar:

1. Emet, E.Çağdaş Uygur Şiiri Antolojisi (Önsöz-Giriş-Çeviri Yazısı-tercümesi-kaynakçalar), T.C Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Edebiyatı, Ankara 1998, XII+151s.

2.Emet, E., 5 Temmuz Ürümçi Olayı ve Doğu Türkistan, Grafiker Yayıncılık, Ankara, 2009. (ISBN:978-975-6355-55-8).

3.Emet, E., Temel Uygurca (Uygur Tilidin Asas), Grafiker Yayıncılık, Ankara, 2013.

4. Emet, E., 5-İyul Ürümçi Qetliami Ve Şerkiy Türkistan (Uygurca),Alban Yayıncılık, Ankara, 2012. (ISBN: 978-60563246).

5.Emet, E., Nüktedan Hisam Kurban, Grafiker Yayıncılık, Ankara 2013.

6. Emet, E., 21.Yüzyılda Uygurların Dramı: GÖÇ, Akçağ Yayıncılık, Ankara 2014.

adminadmin