Samsun Haber
Giriş Tarihi : 20-11-2017 10:24   Güncelleme : 20-11-2017 10:24

​Samsun ulaşımı adım adım metrobüse gidiyor!

Samsun Haber - Samsun Büyükşehir Belediyesi adına ulaşım hizmetlerini yürüten Samulaş A.Ş. 70 yeni aldığı otobüs ile R28 Ring Hattı, R22 Ring Hattı, E4 Ekspres Hattı ve E5 Ekspres hatları Samsun’da toplu taşım hizmeti vermeye başlayacak.

​Samsun ulaşımı adım adım metrobüse gidiyor!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın Ulaşım Danışmanı Erhan Öncü’nün öncülüğünde gerçekleştirilen revizyon planlaması ile Samsun adım adım Metrobüse mecbur ve mahkum hale getiriliyor.

LAKABI METROBÜS ERHAN

Erhan Öncü daha önce de Samsun ulaşımı için metrobüsü tavsiye etmişti. Öncü danışmanlık yaptığı dört ilde de metrobüs tavsiye etti.

Ankara tavsiyesi tepki çektiği için buradaki danışmanlık görevine son verildi.

Antalya uygulamasında ise Antalyalı dolmuşçular Erhan Öncü’nün üzerine yürümüştü. Toplantılarda kavga çıkmış, Dolmuşlarına Erhan Öncü’nün resmini asarak protesto etmişleri.

Öncü en çok da Gaziantep eski belediye başkanı Asım Güzelbey ile yaşamış olduğu anlaşmazlıklarıyla tanınır hale gelmişti.

Ulaşım Plancısı Erhan Öncü Samsun’da gerçekleştirmek istediği revizyon planının nasıl işleyeceğini 2013 yılında Malatya Ulaşım projesi hakkında yaptığı konuşmada şöyle anlatıyor;

NEDEN HER İLDE METROBÜS TAVSİYE EDİYOR!

“İlk aşamada kavşaklarda otobüs önceliği ile başlamak, sonra otobüs şeridine dönüştürmek, ardından otobüs yoluna ve nihayet metrobüse dönüştürmek şeklinde kademeli olarak geçişi ön görmüştük.” Diyen Öncü şöyle devam ediyor;

“ Merkez alanın dolaşım şemasını geliştirmiş, park yerleri ile araçların girişinin azaltılması ve yaya bölgelerini önermiştik. Ancak kent merkezine yönelik öneriler uygulanmadan merkeze fazla bir katkısı olmayacak ve önemli yatırım gerektirecek “Trambüs” diye bir şeyin uygulandığını görüyoruz. Trambüs diye aslında teknolojide bir tanım yok, o bizim ülkedeki bir kaç belediyenin önerdiği bir söz. Yıllar önce kentlerimizde vazgeçilmiş bir teknoloji olan “Troleybüs” demeye çekinen, vatandaşına ben “Troleybüs” alıyorum demekten çekinen yerel yönetimlerin “Tramvay ama bu aslında otobüs” demesinin kulağa daha hoş gelen biçimi” şeklinde konuştu. “Kelime anlamı açısından Tram: raylı demek, Trambüs: raylı otobüs. Aslında burada bir ray yok yani tram yok, sadece kablolu otobüs, yani troleybüs var”

METROBÜS MÜ MONORAY MI

Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaşım, Planlama ve Raylı Sistemler Dairesi Başkanlığı, kentte gelişen teknoloji ve ihtiyaç duyulan yeni ulaşım modelleri doğrultusunda hazırlanacak 'Ulaşım Ana Planı' güncelleme çalışmalarına başlamasıyla birlikte ulaşım sistemleri de yeniden tartışmaya açıldı.

Uzmanlar, Monoray sisteminin Karadeniz kıyı kentleri yerleşimleri morfolojik yapısına için uygun bir ulaşım türü olduğunu belirtiyor.

Konuyla alakalı görüşlerine başvurduğumuzu Gazi Üniversitesi Yüksek şehir ve Bölge plancısı Tahir Çalgüner; Sanılanın aksine Monoray sistemi diğer toplu taşım türleri ile kıyaslandığında daha ekonomik bir ulaşım türüdür. Kamulaştırma sorunu yoktur irtifa hakkı alınır. Bu sistem plansız gelişmelere neden olmaz. Havada asılı kolanlar üzerinde hareket ettiğinden alt kısmı diğer ulaşım türlerine de hizmet verebilir. Hızlı ve güvenli bir seçenektir”  diye belirtti.

Tahir Çalgüner, “Samsun Ulaşım Ana Planı yapılırken bu seçenek üzerinde durulmalıdır. Samsun Belediye başkanı Ulaşım Danışmanı Erhan Öncü planladığı her kente Metrobüs önerdiği için bu hatırlatmayı uygun gördüm” diyerek şöyle devam etti;

“Bu konuda Monoray seçeneğinin Samsun ulaşım sistemine entegre edilmesine yönelik fizibilite değerlendirmesi bile başlı başına bir proje konusudur. Samsun Belediyesi bu konuda akademisyenlerden kurulu bir ekip kurmalı ve bu çalışmayı başlatmalıdır. Batı ülkelerinin elinde kalan Metrobüs mezarlığına ileride kentlerimizi dönüştürmemek için uzun vadede planlarımızı yapmak zorundayız.”

Çalgüner Monorayın metrobüse avantajlarını şöyle sıraladı;

1.Monoray gidiş-geliş tek kolon üzerine oturan 2 kiriş ve 2 ray kullanabildiğinden mevcut yollar daralmayacaktı,

2.Metrobus ün özel kulvarlarını yapabilmek için köprülerde genişletmeler gerekmeyecekti,

3.Elzem bir ihtiyaç olan emniyet şeritleri iptal edilerek çağdışılık tekrar davet edilmeyecekti. 

4.Monoraylar çevreci olduğundan Metrobüslerin neden olduğu hava kirliliği olmayacaktı,

5.Yüksekten giden Monoray da insanlar etrafı seyrederek seyahat edebilecekti,

6.Monoray daha hızlı ve ekonomik olarak inşa edilebilecekti,

7.Monoray yolun ortası aksı ile sınırlı kalmayacak, istediği yerlerde yanlara atlayabilecek, yol güzergâhını terkedebilecek.

8.Estetik olarak çok daha çağdaş olacak.

Yatırım maliyeti olarak metrobüsten pahalı olan monoray kısa zamanda kendini amorti edebiliyor.

Monoray yolu daraltmaması, aksine genişletmesi, hava kirliliği yapmaması ve yakıt tasarrufu ve en önemlisi kaza riski sıfır olması bakımından Avrupa’nın tercih ettiği sistem.

adminadmin