Samsun Haber
Giriş Tarihi : 01-01-2017 13:00   Güncelleme : 01-01-2017 13:00

Samsun Ülkü Ocaklarından Seyid Arvasi Paneli

Ülkü Ocakları Samsun İl Başkanlığı tarafından Seyyid Ahmet Arvasi’nin vefatının 28. yılında anma paneli düzenledi.

Samsun Ülkü Ocaklarından Seyid Arvasi Paneli

Türk-İslam Ülküsünün abide şahsiyetlerinden Seyyid Ahmet Arvasi, vefatının 28. yıl dönümünde Ülkü Ocakları Samsun İl Başkanlığı tarafından organize edilen "Vefatının 28. Yıldönümünde Mütefekkir, Sosyolog, Muallim, Yazar SEYYİD AHMET ARVASİ" paneli ile anıldı. Panelde, 19 Mayıs Üniversitesinde görev yapan Prof. Dr Memduh ERKİN, Prof. Dr. İbrahim TELLİOĞLU, Prof. Dr. Şaban SAĞLIK ve Emekli öğretim görevlisi Şair Yazar M. Halistin KUKUL, Seyyid Ahmed Arvasi’yi anlattı.

Samsun öğretmenevinde gerçekleşen programa, MHP il Başkanı Taner TEKİN, Türk Kamu-sen Samsun Şube başkanı Levent KURUOĞLU, Türk Ocağı Samsun Şube başkanı Serkan ŞEN, Aydınlar Ocağı Samsun Şube başkanı Taner TUNÇ ve çok sayıda davetli katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Ülkü Ocakları Samsun İl Başkanı Yalçın ALTINTAŞ, "yılın son günü değerli vakitlerinden zaman ayırarak düzenlediğimiz panelimize, ayrıca bir davet beklemeden iştirak eden dinleyicilerimize teşekkür ederiz." dedi.

Başlangıç konuşmasının ardından söz alan Prof. Dr. Memduh Ergin, Seyyid Ahmet Arvasi’nin doğumundan ölümüne kadar olan yaşantısının genel bir değerlendirmesini yaparak "Seyyid Ahmet Arvasi, Türk-İslam dünyasının en önemli savunucularından birisidir. Aziz büyüğümüz, birçok boyutu ile örnek alınması gereken bir insandır. Seyyid Ahmet Arvasi ile ilgili olarak estetik bakış açısı hiçbir kaynakta geçmiyor. Olaylara biraz da böyle bakmaya çalışacağım. ARVASİ, pedagog, eğitim bilimci, eğitimci, toplum bilimci ve yazar bir şahsiyettir."dedi.

 "KÜRT MESELESİ, BİR KÜLTÜR, BİR HİS VE BİR DÜŞÜNCE MESELESİDİR."

 Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, Seyyid Ahmet Arvasi’nin Doğu ve Güneydoğu bölgesiyle alakalı düşüncelerini belirterek, “Seyyid Ahmet Arvasi, gerçekten yeri doldurulamayacak insanlardan birisidir. Bazen bazı yıldızlar kaya gider ve onların ışığını doldurabilecek yeni yıldızlar doğmaz. Arvasi böyle insanlardan bir tanesiydi. Güneydoğu Anadolu bölgesi problemleri olan bir bölge. Bu problemler, terör, bölücülük veya kalkınmada dengesizlik problemiydi. Ancak son 5-6 yılda bu probleme yeni bir ad bulundu ve ‘Kürt Meselesi’ olarak etnik bir probleme indirgendi. Bugün birileri Türk düşmanlığı yaparak Kürt milliyetçiliği yapmaya çalışıyor. Bu çok tehlikeli bir şeydir. Seyyid Ahmet Arvasi, bu meselenin etnik bir mesele olmadığını, bu meselenin bir kültür, bir his ve bir düşünce meselesi olduğunu ortaya koyuyor. ARVASİ, Van’da doğup, Arap kökenli olmasına rağmen en büyük Türk milliyetçilerinden biridir. "dedi.

SEYYİD AHMET ARVASİ'Yİ BÜYÜK ŞAİRDİ

Seyyid Ahmet ARVASİ'nin şairliğini ve şiirlerini anlatan Şair Yazar M. Halistin KUKUL,"Arvasî, kendisini şâir olarak kabul etmez. Der ki: "Vaktiyle şairliğe özenmiş ve yazdıklarımı "Sır" adını verdiğim bir kitapçıkta toplamıştım. 1955 yılında, daha 23 yaşında bir delikanlı iken yayınladığım ve mürettip hataları ile dolu bu kitapçığımı, her nedense hiç sevemedim ve âdeta şairliğe küstüm. Kendimi, fikrî çalışmalara verdim." Acaba; 1955 yılında, 23 yaşında olan başka gençlerden kaçı, bırakınız şiirlerini kitap hâline getirmeyi, şiir yazmayı zihninde geçirmiştir? Kaçı, "yazma cesâreti yanında", onları beğenmeme ve bundan dolayı da "yırtıp atma cesâretine" sâhip olabildiler? Son cümle olarak da: "Kendimi, fikrî çalışmalara verdim" diyor. Acaba, bugün, adını sayacağım kitaplarından kaçımızın haberi var? Haberi olanlarınızın kaç tanesi, bu kitapların hangilerini okumuştur? Okuyanların kaçı, onlar üzerinde değerlendirme yapabilmiştir? Bunu da düşünmek lâzımdır. Ve her hâldeki sebepleri araştırmak ve tahlile tâbi tutmak lâzımdır." dedi.

“ARAP YA DA TÜRK OLMUŞ ONUN İÇİN FARK ETMEZ”

Arvasi için hangi milletten gelindiğinin bir önemi olmadığını belirten Prof. Dr. Şaban Sağlık, “Seyyid Ahmet Arvasi’nin bütün kitaplarını okumak, bir üniversite bitirmekle eş değerdedir. Bu büyük insan 2 başlık altında değerlendirilebilir. Davranış ile söylemlerinin tutarlığı takdire şayandır. 2. olarak ise yazdığı kitapların derin anlamlarıdır. Arvasi, kendisinden önce gelen bütün Türk milliyetçiliği fikriyatının farklı görüşlerini temyiz eden birisidir. Bu yüzden Ziya Gökalp’e hem çok büyük eleştiriler yöneltir hem de görüşlerinden çok faydalanır. Arvasi, adındaki Seyyid kelimesinden de anlaşılacağı gibi Arap’tır. Peygamber soyundan gelir. Arap ya da Türk olmak onun nezdinde önemli değildir. Onun için önemli olan düşünce biçimidir” şeklinde konuştu.

 Programın sonunda teşekkür konuşması ve plaket takdimi ile son buldu.         

Recep YAZGANRecep YAZGAN