Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-09-2019 10:08   Güncelleme : 16-09-2019 10:08

Samsun’ un coğrafi işaretli ürünleri Ankara’da tanıtılacak!

Türkiye'nin dört bir tarafından gelecek yöresel lezzetlerimiz ve ürünlerimiz “Anadolu’dan Dünya’ya” temasıyla uluslararası zirvede buluşacak.

Samsun’ un coğrafi işaretli ürünleri Ankara’da tanıtılacak!

19-20-21 Eylül tarihleri arasında Ankara ATO Congresium’ da düzenlenecek zirvede Samsun’da yerini alacak. Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, “Ürünlerimizi hem ulusal hem de uluslararası boyutta tanıtma fırsatı bulacağız” diyerek, “Coğrafi işaretli ürünlerin ticaret hacmi dünyada 200 milyar doları aşıyor” dedi.

“II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” ne sayılı günler kala ülkemizin dört bir tarafından yöresel lezzetler ve ürünler zirveye hazırlanmaya başladı. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan uluslararası zirvede, coğrafi işaretli ürünlere ilişkin bilgi ve gelişmeleri takip etmenin yanı sıra, yerel ürünlerimizin tanıtılması ve bu ürünlerin ticarileştirilmesine yönelik işbirliği platformlarının oluşturulması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda zirve programında, konferanslar ve yerli ve yabancı uluslararası alım heyetleriyle ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. Zirve eğitim programları da, katılımcılara bilgi ve becerilerini geliştirme fırsatı sunacak.

Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, zirveye katılım ile Samsun’un ve ülkemizin coğrafi işaretli ürünlerinin ulusal ve uluslararası boyutta tanıtılması ve ticarileştirilmesinin amaçlandığını söyledi. Başkan Çakır, “Coğrafi işaret, o ürünün o yöreye ait olduğunu tescilleyen bir belge. Coğrafi işaretli ürünlerin ticaret hacmi dünyada 200 milyar doları aşıyor. Tüketiciler standart ürünlerden ziyade artık ayırt edici özelliklere sahip yerel ürünleri de tercih ediyor. Bu zirve, ürünlerimizin dünya çapında tanınmasına ve değerinin artmasına katkıda bulunurken aynı zamanda da üreticimizin korunmasına fayda sağlayacaktır” dedi. Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Samsun’ un 9 coğrafi işaret tescilli ürünü var. Samsun Simit’i, Bafra Pidesi, Nokulu, Zembili, Vezirköprü Semaveri, Samsun Kaz Tiridi, Çarşamba Pidesi, Terme Pidesi ve Yakakent Mantısı. “Bafra Kaymaklı Lokumu” ve çalışmalarını; borsa olarak yürüttüğümüz “Çakallı Menemeni” ise tescil aşamasında olan ürünlerimiz. Samsun coğrafi ürünleri ile uluslararası pazarda da zirveye çıkacak. Samsun Borsa ve odaları olarak ürünlerimizi zirvede sergileyeceğiz, katılımcılara ikram edeceğiz. Ankara’ da yaşayan Samsunluların ve Samsun’ lu iş insanlarının özellikle zirveye ilgi göstermesini bekliyorum.”

 

adminadmin