Samsun Haber
Giriş Tarihi : 21-03-2019 14:33   Güncelleme : 21-03-2019 14:33

Samsun Üniversitesi Rektörü Mahmut Aydın; Samsun’a nitelikli bir üniversite kazanadirmak için çalişiyoruz!

Samsun Üniversitesi Rektörü Mahmut Aydın, Canik’te bulunan kampüse taşındıktan sonra gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelerek Samsun Üniversitesi hakkında bilgi verdi.

Samsun Üniversitesi Rektörü Mahmut Aydın; Samsun’a nitelikli bir üniversite kazanadirmak için çalişiyoruz!

İlk adım şehri olan Samsunumuzun ikinci devlet üniversitesi olan Samsun Üniversitesi’nin 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ek 185. maddesi ile kurulduğunu ve kendisinin kurucu rektör olarak 6 Eylül tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle atandığını belirterek sözlerine başlayan Aydın, Samsun Üniversitesi’nin Kanunla kurulan Fakülte ve Enstitülerinin, Mühendislik Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü olduğunu belirtti.

Samsun Üniversitesi Rektörü Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesinin çatısı altındayken bağlantısı değiştirilerek Samsun Üniversitesine bağlanan Fakülte, Yüksek Okul ve Meslek Yüksekokulların da, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Kavak Meslek Yüksekokulu olduğunu da sözlerine ekleyerek şöyle devam etti;

Samsun Üniversitesi yönetimi, kanunla kurulan fakülteleri aktif hale getirmek için belirlenen hedefler doğrultusunda şu bölüm/programların açılmasını sağlamıştır:

İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

Sağlık Yönetimi

Siyaset Bilimi

İletişim Tasarımı ve Yönetimi

Psikoloji

Tarih

Coğrafya

Türk Dili ve Edebiyatı

Mühendislik Fakültesi

Biyomedikal Mühendisliği

Makina Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Yazılım Mühendisliği

Temel Bilimler Bölümü

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Mimarlık Bölümü

İç Mimarlık Bölümü

Endüstri Ürünleri Tasarımı.

ÖĞRETİM ÜYESİ ALIM SÜRECİ BAŞLADI

Bölüm ve programlarımızın açılmasından sonra hızlı bir şekilde öğretim üyesi alım sürecini başlattık.

Herhangi bir aksiliğin olmaması durumunda 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında Canik Yerleşkesinde 8, Ballıca Yerleşkesinde de 3 bölümü öğrenci almaya hazır hale getirmeyi planlıyoruz.

Bu şekilde hem Canik Yerleşkesini aktif hale getirmiş olacağız hem de halen eğitim veren ve bu yıl ilk mezunlarını verecek olan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin bulunduğu Ballıca Yerleşkesinin alt yapı imkanlarını geliştirmiş olacağız.

Kavak Meslek Yüksekokulu bünyesinde de Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Gaz ve Tesisat Teknolojisi ve Elektrik Programlarına da öğretim elemanı alımı yaparak bu programları da 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alımına hazır hale getirmek için yoğun bir gayret gösteriyoruz.

Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin bulunduğu Ballıca Yerleşkesi’ni havacılığın ve biyomedikalin merkezde olduğu bir eğitim ve Ar-Ge sahası haline dönüştürmek için de planlarımızı yaparak çalışmalara başlamış bulunuyoruz. Bu kapsamda Mühendislik Fakültemizi de bu yerleşkede kurarak açacağımız bölümlerle havacılık ve uzay konusundaki çalışmalarımıza hem eğitim hem de AR-GE desteği sağlamayı hedefliyoruz.

ARAŞTIRMA ODAKLI MİSYON ÜNİVERSİTESİ

Türkiye’de Üniversitelerle ilgili yapılan yeni yapılanma sürecinde Üniversitelerin bir kısmı Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı (11 Araştırma ve 5 Aday Araştırma Üniversitesi bulunmaktadır) ve Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı (10 üniversite yer almaktadır) kapsamında yer almaktadır.

Samsun ve Üniversiteleri bu iki kapsamda da yer almamaktadır. Oysa Samsun birçok alanda özellikle Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı Kapsamında yer almayı hak eden bir şehirdir. Zira birçok alanda bu şehrin bir potansiyeli vardır. Birçok tarım ürünlerinde en fazla üretimin gerçekleştiği ildir. Medikal cerrahi aletleri üretiminde hem bir birikim hem kümelenme vardır. Mobilya sektöründe şehir olarak ciddi kapasitemiz mevcuttur.

Samsun Üniversitesi olarak idari yapılanma sürecimizi tamamladıktan sonra bu tür konulara öncellik vereceğiz. Şu an mülkiyeti üniversitemize ait olan 60 adet ve her biri 1020 metrekare ve 3 adet her biri 5.000 metrekare olmak üzere toplamda 82.200 metrekare kapalı hangar alanımız mevcuttur. Şu an itibari ile bu hangarlarım büyük bir kısmı atıl durumdadır. Arsa üretme konusunda sıkıntı yaşayan Samsun’un hizmetine bu hangarları tahsis ederek şehrin ekonomisine katkı verme niyetindeyiz. 

Bu hangarlarla ilgili düşüncemiz, Üretim odaklı bir teknoloji bölgesi oluşturarak, belirleyeceğimiz alanlarda üretim faaliyetlerini gerçekleştirecek müteşebbislerimize Devletin sağlamış olduğu indirim ve muafiyetlerden faydalanmalarına olanak sağlamaktır.

NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Mesleklerin ve sektörlerin sürekli geçişkenlik yaşadığı günümüzde, gelecek vaad eden bölümleri açmak istiyoruz. Bazı bölümleri Samsun’un ihtiyacını dikkate alarak, Bazı bölümleri ise Ülkemizin ihtiyaçlarını dikkate alarak açtık.

Deniz Kenti Samsun için Deniz İşletmeleri Yönetimi Bölümü’nü, Sağlık Kenti Samsun için Sağlık Yönetimi Bölümü’nü, Ticaretin ve Finansın küreselleştiği günümüz dünyasını düşünerek Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Bölümü’nü ve bir medeniyetin inşası için Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ni açtık.

Ancak bir kurumun başarısında iç paydaşlar kadar dış paydaşların da desteği oldukça önemlidir. Nitelikli bir üniversiteyi şehrimize kazandırmamız için Samsun Valiliğinin, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin, Canik ve Ondokuz Mayıs ilçe Belediyelerinin ve Kaymakamlıklarının, ulaşım hizmetini ifa edecek özel ve kamu kuruluşlarının, Ar-Ge, insan kaynakları ve akademik tecrübe ve birikimimizi esirgemek istemediğimiz sanayici ve işadamlarımızın verecekleri destekler bizim için çok kıymetli olacaktır. Bu kapsamda Ondokuz Mayıs Üniversitesi İle yaptığımız ve yapacağımız protokoller bağlamında Ballıca Kampüsündeki bütün taşınırların üniversitemize devri konusunda mutabakata varılmıştır”

adminadmin